12.10.2015

Vinkkilän luomutuote, Kalevi Pollari ja liikuntahalli

Jos tässä vaiheessa satutte ihmettelemään, miksi taas kirjoitan jotain Vehmaan Vinkkilään liittyvää, niin on sille selityksensä. No onhan se nyt aika erikoinen, hieno ja erikoisen hieno paikka. Vinkkilässä asuu ehkä maksimissaan kolme ihmistä, silti kaikki palvelut on vieressä: lähimaisemissa on kauppa, koulu, eläinlääkäri, terveyskeskus, päiväkoti, grilli, Varsinais-Suomen paras leipomo, luomutila ja punaista graniittia. Kansa on hyvin vastaanottavaista ja toivottaa sinut lämpimällä kädellä vastaan: Torpparin tupaan kun astut lauantai-iltana, eräs noista kolmesta asukkaasta vetää sinua takuuvarmasti lättyyn ihan vaan mielenkiinnosta, kun nyt joku ulkopaikkakuntalainen kerrankin sattuu baariin astumaan. Ei hän sitä pahuuttaan tee, se nyt vaan kuuluu asiaan.

Huristelin kuulaana syyspäivänä Vinkkilään katsomaan, vieläkö marjatilalla olisi tyrnejä poimittavana. Vinkkilän luomutuotteen tila on helppo löytää, autosta ikkuna auki ja nokka kohti ulkona kuuluvaa musiikkia. Luulin jo hetken saapuneeni reiveihin, mutta pensasmustikoiden seasta tavoittamani harjoittelija kertoi kyseessä olevan tarkkaan harkittu musiikki, joka pitää linnut poissa. Tekno kuulemma toimii hyvin, mutta paras tulos saadaan Radio Suomella. En olisi ikinä arvannut, mutta ymmärrän kyllä. Ei kai variksetkaan voi pitää Kalevi Pollarin Sekahausta. Paitsi sen hetken kun Kalevi tykittää Yves Montandin Barbaraa.


Vinkkilän luomutila on saanut uudet omistajat 2014, tällä hetkellä tilan pääpaino on tyrnissä, pensasmustikoissa ja aroniassa. Mitä itse tyrnin poimintaan tulee, niin onhan se aika haastavaa. Itsekin notkuin tyrnipensaiden alla jonkin tunnin ja sen verran monta kertaa alakerran herran nimeä huusin piikitettyäni itseäni silmään, nenään ja arempiinkin paikkoihin, että pelkäsin jo Vinkkilän katolisen kirkon lähettävän manaajan paikalle. Ei tullut: voi tietty olla, että katolinen kirkko on yksi niistä harvoista palveluista, joita lähimaastossa ei vaan kerta kaikkiaan ole, vaikka nyt esimerkiksi apteekki ja liikuntahalli osuukin helposti silmään. Kyllä, siis liikuntahalli! Mitenköhän mahtaa onnistua salivuoron saaminen tuossa ihmismassassa?! Itsepoiminnan haastetta lisää myös se, että koska marjat poimitaan yksi kerrallaan ja tyrnit ovat jo aika hyvin kypsyneet tässä vaiheessa vuotta, marja saattaa siihen tarttuessa helposti puristua mehuksi pensaaseen. Onneksi en ole olen kuuluisa kärsivällisyydestä ja itsehillinnästä. Vaan tätäpä en tiennyt: itsepoimintaa huomioimatta marjat poimitaan tilalla siten, että oksa katkaistaan, heitetään pakkaseen ja sitten marjat erotellaan. Kätevää. Näin eräässä pensasvälikössä myös jonkin helvetinkoneen, jonka päättelin marjaimuriksi. Silläkin siis saadaan satoa talteen. Saattoi se olla myös Pollari. Poliisiasemaa en Vinkkilässäkään nähnyt, palokunta kylläkin majesteettisine rakennuksineen osoitteessa vinkkiläntie 36. 


Silti. Vaikka tyrnien poimiminen onkin aika hidasta hommaa, on se myös todella palkitsevaa.

Joskus aikoinaan kun ekan kerran maistoin tyrniä, ei se vielä osoittautunut lempimarjakseni, mutta hiljalleen olen oppinut rakastamaan sitä. Aina olen toki pitänyt kirpeästä ja happamasta, mutta tyrni on näiden päälle muutenkin ekstra-aromikasta ja voimakasta. Itse saatan napostella marjoja pelkiltään pakkasesta, vasta-alkajalle en sitä kuitenkaan suosittele, vaikkakin pakastetun marjan vitamiinipitoisuus saattaa olla korkeampi. Tyrni on aivan mahtava marja, intensiivinen maku ja mikä terveyspommi! Jäätävä määrä C-vitamiineja, hyviä rasvahappoja ja flavonoideja, joiden on todettu aiheuttavan syöpäsoluissa apoptoosia eli itsetuhoa.

Vinkkilän luomutuotteella on erinomaisen informatiiviset kotisivut, siksi en ala tässä enempää kertoilemaan luomuviljelystä, tyrneistä tai Kalevi Pollaristakaan. Firmalla on myös verkkokauppa, josta bongasin mm. tyrnijääpaloja, mielenkiintoista. 

Tässäpä vielä muutama linkki tyrnisiin ruokaohjeisiini. Ehdoton suosikkini on voimahilloksi ristimäni autuus, joka on oikeasti tyrni-porkkanahilloa. Juuri mikään ei ole parempaa paahtoleivän päällä, oivariinin (ja juuston) kanssa. 


Ja näiden lisäksi tyrni on tietty hyvä smoothieaines ja kuoria käytän kuivattuna leipätaikinoissa. Myös valkosuklaan kanssa tyrnistä saa kivan jädekastikkeen, eikä oranssi ihan kamalaa ole tiramisussakaan. Vehmaalla on asukkaita vähän yli 2300, Vinkkilä on Vehmaan taajama ja ihmiset ovat oikein mukavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti