8.10.2015

Pyörähdys Vakka-Suomen Panimolla


Olen aika hyvin maistellut Vakka-Suomen Panimon vakiovalikoiman tuotteet läpi, useampia erikoistuotteitakin. Ovat todella jaloja oluita, hattua nostaisin muutamaankin kertaan, jos omistaisin. Suosikkini pienpanimoista. LemppariVASPeja ei löydy maitokaupoista, sillä idioottimainen 4,7 til-%:n raja on ajanut ne Alkon hyllyille. Maitokauppakamoissakin on toki eräs helmi, Prykmestar Schwartz, joka omassa tummaapuhuvassa kategoriassaan on ehdottomasti maistamisen arvoinen taideteos. No se voittikin 2013 European Beer Star tumma olut -sarjassa hopeaa. Palkittuja tuotteita on paljon muitakin mm. Wehnäbock ja Savukataja. 

Omaan makumaailmaani sopivat tällä hetkellä parhaiten Wehnäbock, Douple IPA ja LuomuPils, joista ensimmäinen kuuluu varmuudella luokkaan 101 Beers You Must Try Before You Die. Vehmaan lähes 80v mamma nauttii Prykmestar Vehnästä ja venerantaan levinneen autoni sankaripelastaja oli Prykmestar American PaleAlen ystävä. Oktoberfestbier on myös maistunut usealle ystävälleni. Kirjo on laaja.

Näistä hyvistä mauista innostuneena päätin vetää lakerikengät jalkaan ja pyörähtää kaikkein pyhimmässä joko väkisin tai armosta. Tällä kertaa ei tarvinnut rikkoa ikkunoita ja pudottautua vahingossa oluttynnyriin, sillä mukava myyntipäällikkö, Timo Pitkänen, otti minut vastaan panimon tiloihin ja esitteli paikat alusta loppuun asti. Sain myös palan historiaa: Timo kertoi ensimmäisten tilojen sijainneen Uudenkaupungin vanhan puhelinyhtiön kellarissa, jossa aikoinaan tehtiin myös Jatimatikkeja. Mikä olisikaan ollut luonnollisempi jatke paikalle kuin olutpanimo. Tuolla nykyinen tj ja Saksassa olutoppinsa saanut panimomestari Jani Vilpas valmisti historiassa havisevat alkuprykmestarit. Nykyiset tuotantotilat ovat valmistuneet 2014 ja tilojen yhteydessä on myös myymälä, jossa myydään alle 4,7 tilavuusprosenttia sisältäviä tuotteita. Panimolle voi tehdä ohjattuja tutustumiskäyntejä, joilla pääsee myös maistelemaan kuplivaa. 

Pakkohan minun oli vähän kysellä mikä meniniki -tyylisesti kotimaisten raaka-aineiden ja vihreiden arvojen suhteen. Kaikki hyvin sillä puolella, jos nyt esimerkkinä: Prykmestar Suvi on koivunlehdillä maustettu kesäinen täysmallasolut. Tätä varten panimomestari Jani ottaa vesurin mukaan metsään ja käy itse hakemassa tarvittavat koivunoksat juomaa varten.

Suosittelen poikkeamaan. VASP:lla tekemisessä näkyy ammattimaisuus ja hyvä henki, itselleni jäi mukava maku suuhun muustakin kuin oluesta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti