17.10.2015

Taikinajuuri - tykkään

Turusta tehdään kovalla ryminällä Suomen ravintolapääkaupunkia, mutta ei ravintolat ole täällä ainoita, jotka rymistelevät. Kuulin huhuja, että johonkin uittamontien varteen on avattu lumoava leipä-/kakkutaivas, jota ei kannata ohittaa. Miksi kuulin asiasta vasta nyt, paikka on ollut pystyssä jo vuoden?! 

Pesto-vuohenjuustocroissant
   
Sinne on pakko päästä käymään. 

Etsin facebookista Taikinajuuren ja odotukset kieltämättä kasvaa, kun huomaan sivun laidassa arvostelijan kommentin: Mieletön! Kun ratkeaa dietiltään tietoisesti, onneksi valitsin teidät! Passiontartaletti oli ku ruokapornoa, jos taivaalliselle on olemassa vielä superlatiivi niin se oli sitä. Arvostan! ***** Siltä istumalta laitan viestin Taikinajuureen: Hei, olen tulossa käymään, halusitte tai ette. Jos ette, murran oven ja tulen silti. Possu on puhunut. Olisin iloinen, jos joku ehtisi keskustella kanssani hetken. Saan pian vastauksen ja Tanssiva Possu toivotetaan tervetulleeksi. Alan jo silittää valkoista pyhäpukuani, siinä on hyvä polkaten soluttautua leipomon jauhojen joukkoon.

Minut ottaa vastaan paikan pirteän ihastuttava omistaja Michaela, 26, joka istuskelee ennen työvuoronsa alkua kahvilan puolella. Kyllä, paikassa on myymälän ja pienen terassin lisäksi myös muutama asiakaspaikka. Juuri sellainen kahvila, jossa voisi istuskella pidempäänkin. Michaela kertookin käyttävänsä kahvittelupuolesta nimeä olohuone. Ymmärrän, mitä hän tarkoittaa, jossain vaiheessa saatan kääntää postini sinne.

Michaela ja hänen työntekijänsä ovat olleet kurssikavereita leipomo-kondiittorilinjalla. Ajatus omasta paikasta lähti, kun mikään aiempi työpaikka ei vastannut täysin ideaa siitä, millainen leipomon pitäisi olla. Leipomon ja omistajan nuoresta iästä huolimatta ammattimainen kädenjälki näkyy. Paikka on yleisilmeeltään helposti kutsuva ja taustalla oleva ideologia tulee asiakkaalle selväksi seinätauluista: tuotteet tehdään juureen, teollista hiivaa ei käytetä, luomuun panostetaan, sesongit huomioidaan ja raaka-aineet pyritään hankkimaan lähituottajilta. Tähän oli pakko sen verran tarttua, että utelin, mistä jauhot tulee. Reunasalon myllyltä Marttilasta, hyvä hyvä. Jopa leivät ovat niin kauniita ja rustiikkisen kotikutoisen ja käsitöisen näköisiä, että ne houkuttavat ostamaan. Ihmisiä lappaa tasaisena virtana sen puolen tunnin ajan, jonka rupatan Michaelan kanssa. Vaikka paikalla ei ole lainkaan mainostusta, sana on kiertänyt. Tai no, minut se tavoitti vasta nyt, mutta olen kuullut sanan. Word. 
Taikinajuuren valikoimissa kiertää 15 leipää. Listalta havaitsen perustuotteiden lisäksi mm. oliivi-juustoleivän, puolukkaleivän ja hedelmä-pähkinäleivän. Näitä tehdään aina tiettyinä päivinä, jolloin asiakkaan on helppo tulla ostoksille, kun tietää, mitä on tarjolla. Lauantaina leipävalikoimassa on n. 12 leipää ja viikolla n. 8 erilaista. Näiden lisäksi esillä on myös kohtalaisen houkuttelevan näköisiä pesto-vuohenjuustocroissantteja, joita en malta olla maistamatta. Yksinkertaisesti erittäin maukkaita, huh. Suloisen suolaisia ja rehellisen rasvaisia, voilla leivottua olemusta ei voi olla huomaamatta. Suolaisten lisäksi vitriineissä on erilaisia kahvileipiä: kanelipullaa, puolukka-vaniljapullaa, marjawieneriä ja vaikka mitä. Haukkakatseeni kohdistuu kuitenkin tartaletteihin, joita muutkin näköjään käyvät Taikinajuuresta hakemassa. Ei ihme, muropohjan päälle levitetty curdimainen passion- tai mustaherukkatäyte, jonka päällä on italialaista poltettua marenkia. Tuplahuh. Kuolaan vitriinin eteen lammikon ja Michaela joutuu kutsumaan Vesavahinkoihin erikoistuneen firman pikakäynnnille. Turussa sillä on kysyntää. Näiden makeiden ja monen muun lisäksi Taikinajuuresta voi tilata kakkuja. Asiakkaan omat ehdotukset huomioidaan tietysti, mutta valikoimassa on myös vakiotavaraa: mm. tyrni-vanilja, mustikkakakku limemoussella, hasselpähkinänougat-kahvi, suklaa-aprikoosi.En voi muuta sanoa kuin aivan ihana paikka. Tällainen pitäisi olla jokaisessa kadunkulmassa.

Leipomo-konditoria Taikinajuuri Oy
Uittamontie 12
20810 Turku
puh. +358406375171
s-posti. info@taikinajuuri.fi

1 kommentti: