Ehtikin jo vierähtää tovi viimeisestä ylihyvästä juustolöydöstä. Tässä taannoin sovin illallistapaamisen Alpeilta soljuneen vorarlberger bergkäsen (VB) kanssa. Kohtaamisemme loppui lyhyeen: hetken toisiamme nuuhkittuamme tartuin Voraria rinnuksista ja hitaasti natustellen näykin tuon kovan ja voimakkaan lehmätuotoksen systema digestoriumiini. SD hyväksyi uuden tuttavuuden ilman pienintäkään nikottelua saati hikotteluakaan.
Jos ihan rehellisesti sanotaan niin VB jätti suuni auki. Yleensä pystyn ainakin kohtalaisesti ilmaisemaan, mitä mieltä olen asiasta ja varsinkin miksi. Tällä kertaa suuni on yhä auki. Simpuran hyvää, mutten tiedä lainkaan millä tavalla. En edes osaa kertoa, miltä tuo mieletön juusto maistui. No kohtalaisen voimakasta se oli, mutta sanomattoman miellyttävällä tavalla. Tietysti sen ominaismaku oli vuoristopuromaisen alppisen puhdas ja Pikku-Heidikin ottaisi siitä kiksit, mutta silti sen puhdas maku on vaikea. Kuvailla. Nyt aloin jo miettiä, että oliko juusto siis tylsä, kun siitä ei jäänyt muuta mielikuvaa kuin erittäin hyvää. Ei, tylsä se ei missään nimessä ollut.
Jopa natiseva Jäkäläpääkin suosittelee VB:tä viikonlopun juustolautaselle. Se on jo paljon se. Tuo alter egoni yrittää aina postatessani saada vallan, yritän pysyä kovana.
Tiesitkö muuten, että Alpeilla elelee alppimurmeli, tengmalmin pöllö ja vorarlberger bergkäse?
No ei se mitään vaikka tiesitkin. Juustovinkkejä otetaan silti vastaan. Siis mikäpä on teikäläisen suosikkijuusto (aurajuuston ohella)?
Ehdottomasti morbier!!!!
VastaaPoistaBuffalomozzarella, jos vaan on tomaattia tarjolla.
VastaaPoistaMozzarella juustoraaste: levitetään leivinpaperille, päälle oreganoa ja uuniin hetkeksi että sulaa/rapeutuu. Sitten vaan viipaloidaan ja natustellaan leffan tms ääressä. Ananaspalat ja hyvä seura on ok lisä. Saa tyyliin lasagnen parhaan osan (juustokuorrutteen).. kun ei pastasta/makaronista tykkää...
VastaaPoistat:Anu
Munkinpää ja Mouhijärven Vilho. Sekä Toursin alueen pehmeääkin pehmeämpi tuhkavuohenjuusto.
VastaaPoistaaaaaaaahhh.. ich liebe bergkäse!!
VastaaPoistalöytyikö tuo kyseinen yksilö stockan juustotiskiltä vai mistä ja millä tarkalla nimellä? tähän asti olen nimittäin tuonut juustoni itävallasta joko itse tai suomeen lentelevien ystävien laukuissa. ja ollut liian monasti ilman.
mutta siis, itävallasta tulee muitakin kelpo juustoja. mm. tilsiter-merkkisiä kannattaa maistella. ja voralbergiin matkustaa muunkin kuin juuston takia, sillä siellä on kauniita maisemia ja upeaa modernia arkkitehtuuria.
Kyllähän se on tuo parmesaani. On niin monikäyttöinen ja hyvänmakuinenkin, että että...
VastaaPoistaTällä hetkellä Kolatun kuttucheddar. Mutta yleisesti on vaikea laittaa juustoja jonoon, niin paljon on hyviä erilaisia. Kai se on tuokin jodlaava kokeiltava.
VastaaPoistaNiin joo, eniten menee tietty raejuustoa ;-)
VastaaPoistaMorbier ja chevre <3
VastaaPoistaVaikea laittaa järjestykseen, mutta kovissa juustoissa on luonnetta. Ja kyllähän tuo Aurajuusto on ylivoimainen voittaja.
VastaaPoistaMorbier on kyllä täälläkin aika kovaa kauraa. Muita Manchego, Appenzeller, Crottin de Chavignol, Mascarpone (uuh aah), Polder Gold.
VastaaPoistaYhdelle anonyymeistä iso kiitos hauskasta mozzarella leivinpaperille -ideasta.
Kyseinen juusto muuten löytyi tosiaankin Stokkan tiskiltä, siellä on kiva käydä vakoilemassa ja kyselemässä juustoja, joista kukaan ei ole ikinä kuullutkaan. Ennen kaikkea sekaannuksen aiheuttaminen virkistää sopivasti mieltä.
Hyvin paikattu Muuli, Painii Raejuuston Kanssa. Kolatulla on muuten aikas mahti Waldemar, jäi listasta. Tsek vät aut.
Aurajuusto on kyllä kans aikas hyvää. Harmittaa vaan, kun kebabbiloissa Eldoradon sinihome ja Aurajuusto ovat synonyymejä.
Antaas tulla vielä lisää juustovinkkejä!
Chevre, Viinitarhuri ja monet monet muut.. Stokkan juustotiski on hoikkuuteni salaisuus :D
VastaaPoistaComté, Ros, Mimoulette, Fourme d'Ambert... Näitä löytyy meiltä aika usein. Ja Appenzeller Extra. Yhtä ylitse muiden on vaikea valita. :)
VastaaPoistaJuustoportin Vuohen gruyere on pysynyt yhtenä lempparina vuosikausia, se on jotenkin... herkkä ja voimakas yhtä aikaa. (Miten runollista!)
VastaaPoistaMä en ole perinteisen Auran ystävä ollenkaan, mun mielestä suola ja lehmä puskee siinä vähän liikaa läpi. Suomalaisissa sini-/viherhomejuustoissa sen sijaan toimii yllättävän hyvin kumimaisemmat kevyversiot (oikeasti, tämä on kummallista, mutta totta): Riitan herkun kevyt viherhomejuusto on ihan mielettömän hyvänmakuista. Toisaalta taas överikermaiset, ulkomaiset, vahvat sinihomejuustot on lähellä sydäntä. (Se Pirkan halpiskin muuten lukeutuu näihin :D)
Juustotiskillä päädyn useimmiten johonkin näistä:
VastaaPoistaStilton, Saint-agur, Roquefort, kotimainen luomutilsit, Morbier, Appenzeller, Alpzirler, Taleggio, Tete-de-moine, pecorino pepato, pecorino fresco, Kärtner Rahmlaib...
Ei pysty vain yhtä mieluisinta valitsemaan!
Aaaaaaaa... Viinitarhurin juusto on tosiaan hyvää. Pääsi unohtumaan.
VastaaPoistaAjattelin muuten ottaa tässä projektin ja maistaa vähintään kolme uutta juustoa joka viikko.
Tusla vetäs kyllä niin siistin listan, että noita kai pitää päästä maistelemaan. Osasta en ole edes kuullut saati sitten testannut. No Rosia on tullut vedeltyä Espanjassa ja se toimii.
Anna, vaikea kyllä ymmärtää, miten joku ei pidä Aurasta :D Hei mutta koitahan Aura Goldia. Se on voittanut jotain meriittejäkin. Roquefortia voisin huidella lapion kanssa. Riitan viherhomejuuston olen testannut, jotenkin muistaisin laittaneeni sitä silakkapihvien täytteeksi. Tai sitten se oli jotain muuta, mutta aika voimakasta se ainakin taisi olla.
Veera, niinpä niin, sitten on tietysti tuo Stilton ja Tilsit. Ne syödään tässä kommuunissa yleensä makeiden jälkkäriviinien kanssa. Pecorinosta pidän erittäinkin paljon, mutta Tete-de-moinea en ole maistanutkaan. Hehkutusta on kyllä tullut vastaan. Jospa se sitten olisi yksi ensi viikon juustoista.
Hyvä juusto ja sille sopiva jälkiruokaviini on asia, jobka olen vasta löytänyt. Viimeksi maisteltiin stiltonia ja madeiraa.
VastaaPoistaviinitarhuri maistuu täälläkin, samoin Old Amsterdam.
VastaaPoistaOld Amsterdam, nam.
VastaaPoistaJuustoportilla on vinkeitä juustoja: Kellarimestarin juusto, kittitilsit, viinitarhurin juusto ja keisarin juusto. Nam, nam, nam ja nam.
Kaikki haisevat on hyvejä :-)
VastaaPoistaStilton = Stilton = Stilton, juustojen kunkku.
VastaaPoistaToisinaan siivare Kipparia kielen päällä toimii hyvänä iltapuhdenaksuna.
Vanha ja kypsä tummankeltainen goudaköntsä, josta kovakouraisimmallakin otteella irtoaa vaan muruja, on aikamoista herkkuva.
Ei ehdotonta suosikkijuustoa ole. On niin paljon hyviä ja vaihtelunhalu se tässäkin määrää.
Juu, juu, juustossa onneksi löytyy! Nam.
Old Amsterdamn, jeah yksi uusi maistettava lisää.
VastaaPoistaKyllähän se niin on, että juustoja vaan on niin mielettömät määrät, että suosikkia on vaikea löytää. Pitäisi ehkä ennemmin miettiä, mikä on suosikki kovista, kermaisista, haisevista jne. Mutta maistelutyömaata ainakin löytyy.
Tuhkajuusto, ehdottomasti. Tai kunnon vanhaa Kreiviä, ei sekään ole paha. Miedommaksi vaihtoehdoksi torilta ostettua (Virosta siis) suitsejuustia, ei tätä mitä myydään kaupoissa...
VastaaPoistaKunnon englantilainen cheddar, jota tosin on vaikea löytää, tai jopa kotimainen vuohenjuustocheddar (en muista kenen, ostin kerran Hakaniemen hallista)
VastaaPoistaTuhkajuustosta on nähtävästi moni aika samaa mieltä. Ehdotonta herkkua.
VastaaPoistaHakaniemen kauppahalli on jo paikkana niin loistava, että harmittaa, kun ei asu siellä. No voisi vaikka hallissakin asua. En kyllä muista sen tiskejä, mutta epäilemättä sieltä saa jos jonkinnäköistä juustopalleroa. Ja myyjätkin siellä on oikein kivoja, jos en ihan väärässä ole.
Siis ihan parasta on luolakypsytetty gruyere, jota saa Stokkalta, mutta se on niin kallista, että harmittavan harvoin tulee siitä nautittua... aah! Ja polkkis - fasaanit on oikeesti tosi pelottavia.
VastaaPoistaAaahaaaaaaaaa, Riikka Ai ässuuummm???
VastaaPoistaJep, milloin teitä näkis Tampereella? ;)
VastaaPoistaEi voi tietää. Vaparit on ihan kortilla. Kai tossa jossain vaiheessa kesällä tullaan mökille, niin silloin vois treffailla.
VastaaPoistaChaumes, lampaanmaitoinen Brebiou erityisesti kirsikkahillon kera, Parrano Robusto, Madrigal, Maasdammer ja kotimainen vuohigouda - siinäpä meidän huushollin lemppareita.
VastaaPoistaKirsikkahillo on muuten monen juuston loistokumppani!
Juustoportin Brandy-pähkinäjuusto on iiiiihanaaa...
VastaaPoistaSamaten jo melkein ylikypsä brie toimii aina, varsinkin Vaasan kauppahallista ostettuna :) Palvelu ja valikoima ihan huippua.
Huh, kylläpäs näitä satelee. No riittääpähän savottaa.
VastaaPoistaKirsikkahillosta muuten täysin samaa mieltä!!
Joensuun kaupppahallista saa hyviä juustoja eräältä myyjältä.
VastaaPoistaAinut vaan, että kun niitä ostaa niin pakettiinsa ei saa tarraa, joka kertoisi juuston nimen ja hinnan.
Olen nyt ihastanut tuohon pähkinäiseen brandyjuustoon, valmistajakin on kotimainen. Punaviinijuustokin oli jees ja samoin pari muuta, mutta nimiä kun ei muista.
Ehdottomasti suurin pettymys miulle oli kuitenkin myyjän kehuma tuorejuustotyyppinen möhkäle, jossa oli raitoina hasselpähkinää. Ei yhtään hyvä, ainakaan miun makuun.
Mutta melkeinpä juusto kuin juusto, kaikki käy, ne ovat aina mahtavia. Ja nyt olen taas ruennyt syömään vuosien inhokkikauden jälkeen raejuustoa :)
Näistä listoista puuttuu vielä Sabziger, eli vuohen maidosta tehty, yrteillä maustettu kova ja mahdollisesti maailman ainoa rasvaton juusto. Tuota kun pastansa päälle heittää niin siinä kuulkaas parmessaanit kalpenee :o)
VastaaPoistaOud Brugge Gouda. Ehkä paras mahdollinen juusto ihan vaan leivän tai karjalanpiirakoiden päällysteeksi. Ainakin Munkkivuoren K-kaupan valikoimissa.
VastaaPoistaRegina Blue!!!on hiin sairaan hyvää että taju lähtee. Ja Kolatun kaikki mallit uppoo kyllä...
VastaaPoistaSekä Old Amsterdam ja no oikeastaa kaikki. =)
btw. uudessa mustassapekassa käpylänaseman yhteydessä on nykyään todella hyvät juustovalikoimat
Kärtner Rahmlaib ,itävalta
VastaaPoistaRuisleivän kanssa menaa taju lähteä.
Erittäin pieni pala kovaa chiliä oli myös.
Silti juuston pehmeä maku tulee läpi. kauniisti.