16.10.2015

Hotpottailua


Erilaisten suupalojen kollektiiviinen dippailu liemeen on todettu aikas hauskaksi puuhaksi. Pöydän keskelle tuodaan kevyesti kiehuva pata, jossa jokainen voi kypsentää haluamansa raaka-aineen.  Hotpottailu on jonkin verran aikaa vievää ja vaatii pieniä esivalmisteluja, mutta mukavaa se kyllä on. Liemen voi suunnittella sen mukaan, haluaako kypsymään heittää enemmän suomuisia, kasviksellisia vai lihallisia iloja. Ihan kasvismeiningillä on hauska mennä, mutta jos lihaa varaa, sitä ei kuitenkaan tarvita paljoa. 

Toki ensin pitää kehittää jokin hommeli, jolla kypsennysliemi saadaan pidettyä riittävän polttavana. Meillä homman hoiti kuvassa näkyvä kuumottaja. Mikä parasta hotpottailu on myös kovin opettavaista. Jos on ennemmin ollut kypsentymisajat hieman hakusessa, niin tässä ne oppii hyvinkin äkkiä. 


Kypsennysliemen voi valmistaa esimerkiksi näistä osista:

kanalientä
soijaa
sokeria
riisiviiniä
reilusti tuoretta korianteria
valkosipulia
kevätsipulia
inkivääriä
kanelitanko
chiliä
fenkolinsiemeniä
kuminaa

Liemen annetaan muhia rauhassa ja lopuksi siivilöidään.

Kaikki kypsennettävät raaka-aineet leikataan sopiviksi suupaloiksi. Periaatteessa tähän käy lähes mitkä kasvikset vaan. En kuitenkaan itse valitsisi sellaisia, jotka kypsyvät turhan kauan.

herkkusienet, enokit
paprika
porkkana
sokeriherne
tarhapavut
paksoi
lehtikaali
keväsipuli
parsakaali
nuudelit

kana
nauta

Myös erilaiset soosit ja tahnat kuuluvat hotpottailuun. Kun raaka-aineet on ensin kypsennetty liemessä, voidaan niitä uittaa sen jälkeen vielä muissa mönjissä. Esimerkiksi perinteinen sushiuittoliemi soijakastikkeineen ja wasabeineen on aina hyvä valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti