5.6.2015

Kuminainen tomaatti-isomaksaruohokeitto

Isomaksaruohon (Sedum telephium) lehdet ovat hedelmällisellä maullaan hieno lisä salaatteihin ja keittoihin. Lehdet ovat kaikessa mehikasvimaisuudessaan muhevia pullukoita, jotka pysyvät myös sellaisina monien muiden villiyrttien lehtien muuttuessa kesän edetessä masentaviksi. Lehtiä voi syödä ihan tuoreeltaan ja esimerkiksi keittoihin ne kannattaa lisätä joko ihan lopuksi tai vasta vaikka valmiiseen annokseen.
 
Vaikka isomaksaruoho onkin herkullinen kasvi, pitää sitä kerätä maltillisesti yhdeltä paikalta: lehdet ovat uhanalaisen apolloperhosen toukan ravinnonlähde. 
 
 
Kuminainen tomaatti-isomaksaruohokeitto
 
öljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
puolikas pieni munakoiso
puolikas varsi varsiselleriä
1½ tl kuminaa
1½ tl currya
muutama pisara tabascoa
2 kanaliemikuutiota
vettä
purkki kuorittuja tomaatteja
isomaksaruohon lehtiä
smetanaa tai ranskankermaa
 
Freesaile pilkottuja sipuleita, munakoisoa ja varsiselleriä hetki öljyssä, lisää mausteet ja pyörittele vielä hetki. Lisää kanaliemikuutiot ja vettä niin paljon, että kasvit peittyy ja vielä puoli litraa päälle. Keitä kypsiksi, lisää tomaatit ja poraa sauvalla sileiksi. Tarkista suola. Upota joukkoon isomaksaruohon lehtiä. Tarjoa smetanana tai ranskankerman kanssa. 

Erityisen hyvältä tämä maistui uunissa paahdettujen leipäviipaleiden siivellä, joiden päälle oli lusikoitu nokkospestoa ja siivu juustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti