15.6.2015

Villiyrttikurssi Kaarlejoen luomutilalla


Sain ilon ja kunnian käydä pistäytymässä Lehtosen Päivin järjestämällä villiyrttikurssilla Kaarlejoen luomutilalla Turun Tortinmäessä. Päivi on koulutukseltaan biologi ja kokki, mainitsi myös erikoisosaamisekseen heinät, joten on varmasti oikea ihminen puhumaan syötävistä rikkaruohoista. Asiantuntemus näkyi tekemisessä ja puhumisessa: jos joskus satut bongaamaan Päivin pitämän kurssituksen, suosittelen osallistumista. Itse olin kerrankin iloinen syvästä osanotostani.


Eikä itse luomutilakaan ollut pöllömpi paikka maistella villiyrttejä, raparperimehua ja aurinkoa. Ihana miljöö peltoineen, lampineen ja villimustaherukkapensaineen. Luomutilan kauppa on auki perjantaisin ja lauantaisin, ehdottomasti usemmankin käymisen arvoinen paikka. Luomuvihannekset ja -juurekset käyvät lyhimmillään alle 100 metrin matkan pellolta kauppaan, hyllyiltä voi napsia vasuunsa myös muiden Varsinais-Suomen luomuviljelijöiden tuotteita. 

Kurssi alkoi luomutilan päärakennukselta, itse kutsuin sitä kartanoksi, niin mukavalta paikka vaikutti. Ensin käytiin läpi muutama villiyrtti, joita ei tilan ympäristöstä kuulemma löytynyt. Sitten samoilimme ympäri maita ja mantuja, peltoja, tuntureita ja vaaroja uhmaten vaaroja ja notkein käpälin loikimme yli purojen, pensaiden ja jokien. Kuljimme hypistellen ja nuuskien kasveja ja kuunnellen tarinoita takiaisesta, litulaukasta, ukonpalosta, pukinparrasta, kuminasta, suolaheinästä, vuohenputkesta, jauhosavikasta, osmankäämistä, mesiangervosta, pihlajasta, kuusenkerkästä, maitohorsmasta, ketunleivästä, maahumalasta ja ties mistä. Kurssilaisille jaettiin pikku pussukoita, joihin keräiltiin erinäisiä villiyrttejä, joista sitten myöhemmin valmistettiin erilaisia ruokia. Opin myös, että osmankäämin ydin tuoksuu vahvasti kurkulle, innostuin heti. Päivi jakoi muutaman reseptinkin, listalla mm. ketunleipäsorbetti, litulaukkapesto, nokkostortillat,  hortapiiras, smoothie, raparperi-voikukkajuoma. 
 
Vaan olipahan mukavaa! Kiitos ja terkut kurssilaisille, jos tähän tekstiin satutte törmään.

Päivin voi tilata juhliin, virkistyspäivään tai mihin vaan kurssittamaan, kertomaan tai ihan vaan nauramaan kanssasi. Paremmin tietoa Perinnepadasta.


 Kollaasin alimmat kuvat Minna Oksanen ja Päivi Lehtonen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti