3.10.2006

Kissanpäivät

Ranskanperunoita turistikohteissa saa yleensä enemmän kuin tarpeeksi, niin Skiathoksellakin. Jouduin sanomaan hyvästit vähähiilariselle elämälle hetkeksi. Eikä vähiten kreikkalaisen mythos-oluen vuoksi, sitä kun ei voi olla maistelematta. Mutta tosiaan... lisäkkeet ruoissa olivat aina arvoituksia. Yleensä tuli ranskalaisia, mutta samalla lautasella saattoi hyvin olla myös sekä riisiä että uuniperunaa. Ehdoton pikaherkku Stavrosten valtakunnassa on gyros pita. Se muistuttaa hieman kebabia, mutta ei ole lähelläkään sitä. Suomessahan ollaan totuttu pitaleipään, johon tehdään tasku, mutta kreikkalaisella versiolla täytteet käärästään pieneksi pötköksi.

Kreikkalainen pitaleipä on ihanan rapea, kun se paistetaan parilalla, mutta on kuitenkin pehmeä. Liha on useimmiten possua, mutta voi olla myös kanaa tai lammasta. Parhaimmillaan liha on näissä gyros pita-paketeissa mielestäni kevyesti kärähtäneenä. Ah, taivas. Kääröön tulee mukaan vielä sipulia, tsatsikia ja mikä hassuinta muutama ranskalainen. Toimii kuin äidin lihapullat. Älkääkä kysykö, tuleeko äitini lihapullamassaan kenties muutama ranskalainen mukaan! Jos joku haluaa kreikkalaisen pitan vääntää, niin tällaisen ohjeen olen joskus jostain netistä itselleni ottanut ylös.

Kreikkalainen pitaleipä

3 dl vettä(tai 2 dl vettä ja 1 dl luonnon jogurttia)
2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa
½ tl sokeria
1/3 osaa hiivapalasta eli n. 15-20g
n.1 l vehnäjauhoja joista osa voi olla durum- jauhoja (laittaa ensin 8-9 dl ja loput leipomisen)

Sekoita öljy, hiivaa, suola ja sokeria kädenlämpöisen veteen. Lisää jauhot ja vaivaa tasaista ja kiiltävää taikinaa, tämä on tärkeä joten taikinaan muodostuu sitko. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa pieniä pullia. Pyöritä palloiksi ja anna levätä n. 10-15 min. liinan alla.


Paina tai muotoile palloista sormilla kiekkoja ja kaulii pulikalla(jauhojen avulla) litteitä noin ½ cm paksuja k
iekkoja (allekirjoittaneen huomio: tekisin vielä hieman litteämpiä, koska tarkoitus ei ole tehdä leipään taskua, vaan kääriä täyte sisään), joiden halkaisija ei ole isompi kuin oman paistinpannun pohja. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu liedellä. Ei saa olla tulikuumaa. Harjaa pitoista ylimääräiset jauhot pois muuten ne palavat ja savuavat liikkaa. Laita pita pannulle ja paista pari -kolme minuuttia, sitten käännä ja paista toinen puoli. Jatkaa kunnes kaikki on paistettu…Sivele halutessassi oliiviöljyllä paiston jälkeen..

Toki voi uunissakin paistaa jos on arinauuni....ja lapio.


Pidä huoli koko ajan paistolämpötilasta(sähköliesi saa olla 3-4:ssa)
Sarjatyö on tärkeä ja se helpottaa toimintaa. Eli silloin kun ensimmäinen pita on pannulla samalla kaulitaan toista ja kolmatta joten ehtivät "levätä" ja pikkuisen kohoavat.


Gyros pitaa jos saisi suomestakin, voisi viettää kissanpäiviä. Kreikassa tuon yhdyssanan merkityksen ymmärtää huomattavasti paremmin kuin Suomessa, sillä yhteen kiertyneitä kissarihmastoja näki siellä täällä auringon suuressa sylissä. Mukavaa.

4 kommenttia:

 1. Nam. Pullahtaako tuo paistettaessa palloksi (ja täyte luukusta sisään)vai jääkö littanaksi ja täyte taitellaan sinne väliin?

  VastaaPoista
 2. Täyte rullataan väliin vaan. Eli siinä eroaa meille tutusta pitaleivästä.

  VastaaPoista
 3. Voi nam!! Tuo gyros pita on kyllä herkkua...

  VastaaPoista
 4. samanlaista saa myös priississa ja Libanonissa, , kun vaan pysähtyy ensimmäiselle leipäbaarille mikä kadulla on.. , siinä sitten valkataan kasvists, nautaa vai sikaa ja tulista vai vähemmän.. kannattaa valita mieto.. muuten voi käydä hullusti vannoutuneemmallekkin chilin ystävlle..

  VastaaPoista