12.10.2006

Lohikäärmekastiketta

Rakuunan latinankielinen lajinimi dracunculus tarkoittaa pientä lohikäärmettä. Siitä ei varmuutta ole, mistä nimi on lähtöisin. Ainakin rakuunan juurakko on kiemurteleva kuin käärme. Rakuunaa onkin käytetty joskus pitämään loitolla käärmeitä ja liskoja. Englanniksi se on tarragon, espanjaksi tarragona, ranskaksi estragon: usein nimessä on kuitenkin jotain käärmelähtöistä. Hollannin slangekruid tarkoittaa käärmeyrttiä ja drakebloed lohikäärmeen verta. Italian dragoncella taas pikku lohikäärmettä. Kiinassa rakuuna on long hao eli lohikäärmepujo. Hurmaava tapaus on islanti ja sen fafnisgras, eli Fafnisin ruoho. Siellä rakuuna on saanut nimensä 1300-luvun Fafnismal-runossa esiintyvän pahan lohikäärmeen mukaan. Sitten on tietysti vielä slangisana tarragon delight, josta ei sen enempää.

Rakuunan maku on kiehtova ja se kuuluu ehdottomasti hyvään ruoanlaittoon. Rosmariinin ohella eräs tämän hetkisistä lempiyrteistäni. Eikä se turhaan ole olennaisena osana Bouquet garnissa tai bearnaise-kastikkeessa. Jotkut ovat sitä mieltä, että rakuunan voisi korvata fenkolilla, mutta se on ihan höpö höpöä. Rakuunasta saa myös hyvää ja yksinkertaista salaatinkastiketta: muutama oksa viinietikkapulloon ja pullo jääkaappiin maustumaan. Ja käytetään sitä joissain hajuvesissäkin.


Rakuunakastike

1 shalottisipuli
2 oksaa tuoretta rakuunaa
1 dl portviiniä
2 dl kasvislientä
1 dl kuohukermaa
80 g voita
suolaa
mustapippuria
1 rkl silputtua rakuunaa


Silppua sipuli ja laita se kattilaan rakuunan oksien, portin ja kasvisliemen kanssa. Anna kiehua kokoon n.10 minuuttia. Lisää kerma ja keitä hetki. Siivilöi liemi ja alenna lämpöä. Lisää voi nokareina äläkä anna enää kiehua. Mausta suolalla, pippurilla ja rakuunasilpulla. Tarjoa mustajuurten kanssa.


Paistetut mustajuuret

mustajuuria
voita
suolaaKuori mustajuuret ja laita ne heti veteen, etteivät ehdi tummua. Keitä juuret lähes kypsiksi ja paista niitä vielä hetki voissa pannulla.

2 kommenttia:

  1. Jos haluaa ottaa ihan varman päälle, voi mustajuuret laittaa odottamaan veteen, johon lisätään hieman sitruunamehua. Ei tummu takuulla!

    VastaaPoista
  2. Det är värkligen sant.

    Tosin pelkkä vesikin riittää. Ja olen vähän sitä mieltä, että pienet tummuneet kohdat ei tässä niin paljon haittaa, sillä juuret menevät kuitenkin vielä pannulle ja ottavat siinä väriä. Mutta olet kyllä aivan oikeassa :)

    VastaaPoista