22.10.2006

Suklaatryffelit


Kaikki kunnia hänelle, joka ikinä onkaan keksinyt sulattaa sokeria ja päättänyt heittää sekaan pähkinämuruja ja manteleita. Tämäkin tapahtui tietysti vahingossa jo liitukaudella, kun vaahterapuun auringossa muhineeseen juoksevaan mahlaan tippui viereisestä hasselpähkinäpuusta harmaapäätikan nakuttamia pähkinän palasia. Manteli onkin sitten vaikeampi selittää.


Praliinissa pyöritetyt tryffelit

Tryffelimasa:

200 g suklaata
1 dl kuohukermaa
½ dl vahvaa kahvia
2 rkl voita

Praliini:

1½ dl sokeria
vajaa desi manteleita ja ruohittuja saksanpähkinöitä


Rouhi suklaa karkeaki. Kiehauta kerma ja kahvi ja kaada suklaan päälle koko ajan sekoittaen. Veivaa rauhallisesti niin kauan, että suklaa on sulanut. Lisää voi ja sekoita masa tasaiseksi.
Laita seos kaappiin jäähtymään vähintään tunniksi.

Praliini: Kaada sokeri pinnoitetulle paistinpannulle. Kuumenna miedolla lämmöllä niin kauan, että sokeri alkaa sulaa. Hämmentele varovasti. Anna sokerin muuttua vaaleankastanjanruskeaksi ja juoksevaksi. Ole varovainen, sillä sokeri saattaa helposti palaa. Kaada sulanut sokeri leivinpaperin päälle ja sokerin päälle mantelit ja pähkinät. Sokeri on sitten polttavaa, joten erityistä varovaisuutta. Levitä seosta hieman, jos tarvii. Praliini kovettuu nopeasti, joten toimi vauhdilla. Kun praliini on kovettunut levyksi, vedä se muruiksi tehosekoittimessa tai vaikka kaulimella.

Ota suklaamassa kaapista ja anna sen olla hetki huoneenlämmössä. Ota masasta pienellä kuumassa vedessä käyneellä lusikalla nokareita ja pyörittele ne praliinimuruissa. Säilytä tryffeleitä kylmässä. Tosin eipä ne siellä kovin kauaa säily, sen verran hyviä kuitenkin ovat.

Praliinimuru on muuten loistavaa myös jäätelön kanssa. Nougatmeininkiä.

3 kommenttia:

  1. Uuh. Noita on saatava jouluksi! Aloin heti miettiä, olisiko tarvikkeita jo nyt kaapissa, että voisi vetää harjoituskierroksen...

    VastaaPoista
  2. Apua. En taida uskaltaa tehdä. viimeksi kun sain kunnon itse tehtyjä tryffeleitä voivottelin loppupäivän vatsakipuja. Taisin tehdä muutamankin harjoituskierroksen.

    VastaaPoista
  3. Hyvä puoli, että noiden valmistukseen ei kummallisia raaka-aineita tarvi. Tosin suklaalla on ainakin meidän kaapissa erittäin lyhyt säilyvyysaika, joten sitä harvemmin löytyy :)

    VastaaPoista