16.10.2006

Piispanreuhka

Viikonloppu vieri mukavasti mökillä ja tietysti metsässä piti taas poiketa. Nyt alkaa sienestäminen jo riittää, sen verran on tullut könyttyä viime aikoina sammalikoissa. Mutta muutama uusi tuttavuus pöllähti viime reissulla vastaan. Piispanhiipasta olen vain nähnyt kuvia, mutta nyt löysin muutaman laholta puunrungolta. Sen myrkyllisyydestä on vähän ristiriitaista tietoa, joten katsoin parhaaksi ryöpätä sen pariin kertaan. Kun aika paljon korvasientäkin muistuttaa. Muuten hiippa oli erittäin miellyttävän makuinen, mieto ja kivarakenteinen. Hyvää kastia siitä sai eikä vatsalaukkuni ole ainakaan vielä heittänyt volttia.Toinen uusi kaveri oli oranssimaljakas. Tai en oikeastaan tiedä, onko tuo oranssimaljakas vai tiemaljakas, ketä kiinnostaa. Sienikirja tiesi, että kyseinen maljakas on parin tähden ruokasieni joskin siihen jää helposti kiviä, se kun elää soraisilla aukeilla paikoilla. En sitten mennyt keräämään niitä, koska vaikutti turhan työläältä silloin. Nyt ehkä vähän harmittaa. Toisaalta sieni on aika yleinen koko maassa, joten siihen kyllä törmää varmasti uudestaankin.


Kolmas kohtaamani itiöemäkäs oli nokirousku. Kaikessa yksinkertaisuudessaan vähintäänkin näyttävä sieni. Samettinen lakki ja tyylikäs jalka, puuttuu vain lappu Scandinavian design by Timo Sarpaneva. Rousku, joka menee pannulle ilman ryöppäämistä, on hyvä rousku.


Tämä neljäs sienikuva on sitten täysi mysteeri. Ei aavistustakaan, mikä on kyseessä? Väri on vähintäänkin kiehtova ja aika harvinainen metsässä. En tietysti kerännyt sitä, oli sen verran petollisen näköinen olioeliöitiö. Varmaan joku kärpässieni?


Parin sienikastikkeen lisäksi tein lohimedaljonkien kanssa syötäväksi voista valkoviinikastiketta, johon lisäsin muutaman jokiravunpyrstön. Voita laitoin paljon mukaan sen takia, että alun perin piti tehdä hollandaisea, mutta eikös kananmunat olleet pilalla. Onkin aina hyvä rikkoa kananmunat johonkin erilliseen kulhoon, ettei koko ruoka sano POKS.


Valkoviini-jokiravunpyrstökastike

2 dl valkoviiniä
tuoretta rosmariinia
tuoretta oreganoa
ripaus kanaliemijauhetta
2 dl kermaa
(maizenaa)
70g voita
pippuria
jokiravunpyrstöjä

Laita kattilaan valkoviini, silpotut yrtit ja kanaliemijauhe. Keitä kokoon siten, että viiniä on noin puolet jäljellä. Lisää kerma ja keittele taas jonkin aikaaa. Suurusta maizenalla, jos haluat. Voi kyllä suurustaa kastiketta hieman. Lisää voi hiljalleen, älä anna kiehua enää. Tarkista vielä maut. Ripaus pippuria joukkoon, pyrstöt sammioon ja kastike kalan päälle.

2 kommenttia:

  1. Ei se ole kärpässieni, vaan viherkaulussieni. Minunkin mielestä hieno sieni, mutta syötäväksi ihan kelvoton.

    VastaaPoista