12.7.2017

De Buyerin hiiliteräspannu

Hiiliteräspannu on paistinpannujen nykypäivää. Vaikka olenkin vannoutumaton Ikean 14,90€ pannun fani, on hiiliteräspannu tietysti laadultaan ihan eri tasoa ja toki ikuinen siinä, missä ikealainen kestää muutaman vuoden.

Paistinpannujen Ferrareita ovat ehdottomasti De Buyerin pannut. Mutta mikä hiiliteräspannusta tekee niin hienon jutun? No ensimmäisenä tietysti se, että kuten valurautapannukin, niin myös hiiliteräspannu on oikein hoidettuna ikuinen. Jos pinnassa menee jotain pahasti pieleen, voi pannua hioa esimerkiksi vesihiomapaperilla ja tehdä uusi rasvapoltto ja pannu on taas kuin uusi. Hetkinen, mikä rasvapoltto?


Uusi pannu kannattaa ensin käsitellä, jotta siihen saadaan sopiva pinta. Ja sopiva pinta siihen syntyy polttamalla rasvaa pintaan. Tiedättehän, taatusti on mukavampaa, että pinnasta irtoaa ruokaan rasvaa kuin vaikkapa alumiinia tai muita käsittelyaineita. Rasvapolttoon parasta on silava, mutta mikäli haluaa tehdä homman vegaanisesti sekaantumatta eläimiin, voi polton tehdä myös rasvalla, joka kestää korkeita lämpötiloja. Tällöin hyvä vaihtoehto on rypsiöljy. Näin minä hoidin homman:

Pesin pannun kuumalla vedellä ja kuivasin sen huolellisesti. Sitten levy kolmoselle ja pannulle ohut kerros rypsiöljyä. Hetken päästä lämmöt vitoselle ja odottelin, että käry alkaa hiljalleen nousemaan. Liesituuletinta ei kannata pitää päällä ja muutenkin kannattaa varata lähelle iso kattilan kansi, mikäli sattuu liekki roihahtamaan. Kun käryä alkoi nousta, heiluttelin pannua puolelta toiselle siten, että öljyt juoksivat pinnalla joka paikkaan ja silminnähden määrä väheni. Hetken päästä pannu viereiselle levylle jäähtymään ja öljyn kuivaus talouspaperilla patakinnas kädessä. Sitten pannulle uusi ohut kerros öljyä ja sama juttu. Toistin tämän ehkä 12-13 kertaa, jotta sain pintaan jäämään pienen rasvakerroksen. Pannuhan paranee vaan käytössä, siitä ei heti tule täydellistä tai täydellisen väristä, vaan pintakerros tekeentyy hyväksi hiljalleen. Kuvassa pannu  4-5 käsittelykerran jälkeen.


De Buyerin pannuja myy Kitchentime, jolla on muutenkin loistavat keittiötarvikevalikoimat pannuvalikoimista puhumattakaan. Tällä hetkellä on muuten menossa kesäale, vink vink. Ja ei tarvi pelätä, että hiiliteräspannu olisi järkyttävän kallis, omani hinta on tällä hetkellä verkkokaupassa tarjouksessa 45,90€.

Rasvapolton jälkeen ensimmäisenä pannulla sai kunnian valmistua kastike pastalle. Rauhallinen startti siis.


Munakoiso-fetakastike pastalle

 oliiviöljyä
1 sipuli
1 pieni munakoiso
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
1,5 dl vettä
0,5 rkl sokeria
oreganoa
n. 20 kpl pikkukapriksia
n. 10 oliivia
n. 20 kpl fetakuutioita
suolaa ja pippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta persiljaa

Pilko sipuli ja freesaa hetki öljyssä. Lisää kuutioiksi pilkottu munakoiso ja pilkotut valkosipulit, freesailee taas. Lisää tomaattimurska ja välillä vettä, mikäli tarvii. Heitä sekaan ripaus sokeria, ketsuppiakin saa käyttää. Kastike rakastaa kuivattua oreganoa. Lisää myös pikkukaprikset ja pilkotut oliivit ja lähes lopuksi fetakuutiot, niiden ei tule sulaa kastikkeeseen. Lisää suolaa ja pippuria ja hakkaa vielä päälle basilikaa ja persiljaa.

Tarjoa spelttipastan kanssa, esimerkiksi Sunspeltin pappardelle on mainiota tähän tarkoitukseen.


Kirjoitus on tehty yhteistyössä Kitchentimen kanssa. 





2 kommenttia:

  1. Oi että miten herkullisen kuuloinen pastakastike <3 Ihanaa vaihtelua perinteisille klassikoille! Saadaanko jakaa tänä postaus meidän facebook -sivuilla? :)
    - Anne/SunSpelt

    VastaaPoista