4.9.2013

Erinomainen haukiresepti!

Tämä on aivan huippua, siis tosiaankin. Enempää hehkuttamatta kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Moni väistelee haukea, aivan turhaan. Luulenpa, että hauen vieroksuntaan on syynä enemmänkin laiskuus kuin maku.  Me ruodottomaan kalaan tykästyneet pehmeitä silkkipintojakin kumartavat herkkupeput emme ole tottuneet siihen, että kala tulee luineen pöytään. Tai siis oikeastaan te, mutten haluaa olla v-mäinen lukijoille.

Tämä resepti on legendan mukaan lähtenyt aikoinaan liikkelle Sylvi Saloselta. En tiedä, mistä hanurista Sylppä tämän ruittasi, mutta minulle tämä päätyi Valamon luostarissakin välillä vaikuttaneen kuuluisan ikonimaalarin Maya Rublevin kautta. Kyseinen henkilö painotti, että pitää sitten ehdottomasti käyttää etikkakurkkuja. Annoin painotukselle ensin piut ja varmuudeksi vielä paut + kinnasviittauksen ja käytin suolakurkkuja, hähää. Ihan vaan siitä syystä, että olin ehdottoman varma, että juuri niitä minun piti käyttää. En muutenkaan osaa sanoa, paljonko resepti on muuttunut Sylviltä lähdettyään - taisipa muuttua taas, mutta on ihan poskettoman hyvää, toisin kuin esimerkiksi pitkään haudutettu possun poski.

Onkijat Aurajoella
Kuva: Possu ja Possun poika Aurajoella


Paras uunihauki (4 annosta)
  
600 - 700 g haukea fileenä
vehnäjauhoja
ruisjauhoja
suolaa
valkopippuria
voita
1 isohko suolakurkku
4 dl rasvaista kermaa (40%)
tilliä

Leikkaa filee n. 8 palaksi. Tee jauhoista, suolasta ja pippurista seos ja kääntele haukipalat huolellisesti siinä. Seoksen mittasuhteet: ei aavistustakaan, mutta vehnäjauhoja eniten, hieman ruisjauhoja, vielä vähemmän suolaa ja vähiten valkopippuria. Paista leivitetyt fileet pannulla pikaisesti voissa niin, että fileisiin tulee kaunis väri. Voitele uunivuoka. Asettele fileet pohjalle ja niiden päälle pikkurillinpään kokoisiksi kuutioiksi vedetty suolakurkku. Kaada päälle kerma ja reippaasti tilliä. Päälle voi heittää vielä muutaman palan voita. Hauki on rasvaton vähärasvainen kala, joten käytä sitten sitä rasvaista kermaa. Nuketa 210 asteisessa uunissa vajaa tunti, siten että kaloista tulee mukavan pehmeitä. Ja perunoiden kanssa sitten suuhun.

9 kommenttia:

 1. Meillä isäntä tuo haukea säännöllisesti kalareissuiltaan. Aina sama ongelma valmistamisen kanssa. Yleensä laitan pakkaseen ja sinne se unohtuu. Kiitos siis tästä, olisi tarkoitus valmistaa viikonloppuna.

  VastaaPoista
 2. Päivitys edelliseen: oli tositositositosi herkkua. Suosittelen.

  VastaaPoista
 3. Ristus että oli hyvää! Pyörittelin filepalat gluteenittomassa tummassa jauhoseoksessa ja korvasin valkopippurin sitruunapippurilla. Ehdottoman loistavaa, eikä niitä ruotojakaan niin paljon ollut, kun fileointi onnistui kivasti.
  -Kari R.

  VastaaPoista
 4. Tämä resepti on minulla ollut melko samanlaisena versiona. Erona vain että minulla kermamaitoa ja kalana haukea sekä ahventa.

  VastaaPoista
 5. Tein ihan reseptin mukaan ja paras haukiresepti ikinä! Ja varmasti toimii muillakin valkolihaisilla kaloilla, kuhaa kokeilen seuraavalla kerralla.

  VastaaPoista
 6. Paras haukiresepti, kestosuosikkini. En oo kylläkään ihan varma, kuinka kuhan kanssa toimii, uuniaikaa ainakin lyhentäisin.

  VastaaPoista
 7. Paras haukiresepti, kestosuosikkini. En oo kylläkään ihan varma, kuinka kuhan kanssa toimii, uuniaikaa ainakin lyhentäisin.

  VastaaPoista