2.7.2015

Helle iskee, miten ravita kehoa kärsimättä?

On jokaisen oma asia, mitä helteellä tunkee suuhunsa. Jos kuumasta haluaa kuitenkin kärsiä vähemmän, heitän ilmoille muutaman jutun ruokailuun liittyen. Älä ole kaikista samaa mieltä, oma kokemus opettaa ja oma kroppa kertoo parhaiten.

Vältä näitä:

1. Runsaat proteiinit. Vaikka grillauskausi onkin parhaimmillaan, älä porsastele hervottomilla pihveillä. Elimistö kuluttaa rapsakan määrän energiaa tuon protskun käsittelyyn.

2. Alkoholi. Vaikka muutama mojito ja lasi kylmää kuplivaa kuusipuun varjossa kuulostaakin hienolta, kohtuus kaikessa. Alkoholi on diureetti, mitä enemmän juot, sitä enemmän homma menee kuselle ja nestettä poistuu. Jos kuitenkin juot alkoholia, lasi vettä väliin jos toiseenkin pienentää tulevaa otsarajan kipeilyä.

Lisää näitä:

3. Vesi. Ei kaipaa selittelyjä.

4.  Vesimeloni, tomaatti. Sen lisäksi että nämä kaverit pitävät huolta nesteytyksestä, on niissä myös reilusti lykopeenia. Auttaa ihoa selviytymään auringossa. Jostain syystä lykopeenivalmisteilla on taipumusta loppua apteekeista ja vaihtoehtoisista paikoista näihin aikoihin vuodesta. Toinen asia on, olisiko näitä kannattanut syödä jo pitkin vuotta.

5. Salaatit, kurkku, selleri. Paljon nesteitä.

6. Chilit ja muut väkevät. Ihan ehdoton juttu. Vaikka väykät lisäävätkin hikoilua, on se myös elimistön tapa viilentyä. Toisaalta jos asia on näin, miksei mene saunaan viilentymään. Kyse onkin jälkitilasta.

7. Parsakaali. Välillä en voi sietää, välillä rakastan. Miten vaan, vaikka parsakaali onkin parhaimmillaan rapeahko, on siitä silti yli 90% vettä. Se on myös kuitupitoinen vihreä, jolla on ruuansulatusta helpottavia ominaisuuksia.

8. Suola. Joskus kuumana päivänä huomaa, että paska olo alkaa hiipiä,  jokin on mennyt reisille. Itselläni on tällöin yleensä suolan puutos. Pikaisesti teelusikallinen suolaa vesilasiin ja kiukulla alas. Kevyesti suolaiset kivennäisvedet voisivat myös toimia.

9. Minttu. Raikastaa aina.

10. Vesimeloni-fetasalaatti. Niin. Tomaattia, kurkkua, fetaa (suolaa), minttua. Päälle vielä muutama siivu chiliä. Perusteltu valinta.

11. Kuumat juomat. Jep, kylmä raikastaa, mutta kuuma hikoiluttaa ja sitä kautta viilentää. Miksipä muuten laatuleffoissa kuten Indiana Joneseissa ja muissa arabit ryystävät aavikkoteltoissaan turbaanit ja hijabit märkinä kuumaa teetä. Tai miksi lumumba on jumalan lahja Espanjan helteessä.

12. Mehujää. Ei kaipaa selittelyjä. Sen verran kuitenkin todettakoon, että Lidlin pakastealtaassa on mainio lapsille tarkoitettu mehujädepaketti (hinta noin 3,50€), jossa on montaa eri makua ja mansikkana kakulla jokin käsittämättömän hyvä toffeejäde kaksin kappalein.

13. Syö pienempiä annoksia. Ähky ja helle ei vaan sovi yhteen. Ja yhä edelleen, kaikki energia ei mene ruuansulatukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti