3.12.2007

Aavikkokermaa


Voiko teen mausta yleensä pitää? Siis olenhan maistanut vaikka mitä, mutta mikään ei ole vienyt jalkoja alta. Semejä löytyy iso kirjo, mutta se ei riitä minulle: asioiden pitää kolahtaa. Kellään vinkkejä?

Sain jo ajat sitten Reilulta kaupalta toukokuun haastekisavoiton palkinnoksi mm. rooibos-teetä. Tai teen kaltaista juomaa, miten vaan. Vasta viikko sitten se tuli kaapista ulos, harvainaista meillä. Kiertelin ja kaartelin ensin netissä saadakseni jotain kuvaa, mitä ihmettä tuo rooibos edes on. Sehän kuitenkin tuntuu silloin tällöin vilahtelevan lehtienkin palstoilla, liekö jokin tämän hetken trendijuoma. Selvisi, että kyseessä on Etelä-Afrikassa kasvava pensas, jonka nimi on afrikaansiksi punapensas.

Kovasti joka paikassa hehkutetaan rooibosin terveysvaikutuksia. Ainakin näihin voisi olla tarjolla apua: korkea verenpaine, päänsäryt, unettomuus, masentuneisuus, allergiat, akne, koliikki, ärtyneisyys, kaihi ja irronnut käsivarsi. Ja aina muistetaan mainita, ettei ikinä ole ilmennyt mitään haittavaikutuksia.

Oma kokemus: ei lähtenyt jalat alta. Teen tapaiseksi juomaksi oli ihan jees, mutta ei sen kummempaa. Tietysti noita on vaikka mitä erilaisia versioita. Joku on maustettu kanelilla, toinen tanelilla ja kolmas appelsiinilla. Minun punapensaan neulaset oli maustettu suklaaöljyllä ja paahdetulla suklaarouheella. Jos nyt hyviä puolia haetaan, niin tätä juomaa ei tarvitse enää tappaa imeläaineilla: rooibus on itsessään kevyesti makeaa. Eikä siinä ole kofeiiniakaan joten illalla napaan vaan.

Seuraavaksi aion testata rooibosia ruoanlaitossa. Aion korvata sillä ensin veden ja sitten kerman. Sitten teen jotain kummaa kuten tofua ja rooiboskastiketta. Siitä joskus tulevaisuudessa.

15 kommenttia:

 1. Wau, kaihinparannusjuomaa :-)

  Mitä kaikkea kivaa siinä Reilussa Palkintokassissa oli?

  VastaaPoista
 2. Kyllä ihan perusteet on hyviä. Varmasti löydät niistä itsellesi mieluisan, kun jaksat kahlata teeviidakkoa ahkerasti läpi. Itselleni maistuu appelsiinilla maustetut teet.

  VastaaPoista
 3. Taas tulee osumaa! Mut hei, ei se mitään, kaikkia suuria mestareita on ensin epäilty ja pilkattu. ;-D

  Mun suosikkiteet on jasmiini-, vihreä earl grey -, oolong-, oikea minttu- ja indian chai. Ja kamomilla, joka muodostui hyvin läheiseksi kahvinjuonnin lopettamista seuranneella B&B-matkalla. Ennen en pitänyt teestä lainkaan. Ja sitä Maarianhaminassa imaistua lime rooibosta on edelleen ikävä.

  VastaaPoista
 4. Kokeile hei Celestial Seasonings- merkkistä teetä, niitä saa ainakin luontaistuotekaupoista, ja Helsingissä myös Punnituskaupasta&Hakaniemen hallista. Valikoimaa on tsiljoona erilaista, ja maut on ihan eri sfääreissä kuin muut. Musta-oranssissa paketissa oleva mandarin-orange on ehkä parasta teetä maailmassa.

  Luin joku kuu Yhteishyvän Ruokamaailmasta, että rooibos mureuttaa lihaa! Ohessa oli pataresepti, jota mun on pitänyt testailla pitkään, mutta en oo viitsinyt ostaa teepakettia vain sen takia...

  VastaaPoista
 5. Kuulostinpa joltain konsulentilta :D Mut kun ei muut teet oikeesti ole niin hyviä!

  VastaaPoista
 6. Välispiikki: Ton rooiboksen lisäksi palkintopussissa oli kahvia, luomuista kurkumaa, sit tietysti Reilun kaupan kauppakassi (jota aina käytän, kun logo on niin hieno ja toki tarkoituskin hyvä). Oli siinä jotain muutakin, mut en nyt enää muista.

  Sari: En jaksa enää kahlata. Nyt taidan jo siirtyä uimaan käsipohjaa, kun on vinkkejä sen verran tippuillut.

  Ylimuuli: Osumaa? Ei kai nyt sentään. Minttu kuulostaa hyvältä, mutta vielä paremmalta limehässäkkä. Saiskohan sitä jostain luontaistuotekaupasta tai isommista marketeista?

  Anna Unelias Konsultti: SurkuTurku, täällä ei oo enää punnituskauppaa. Sille olis käyttöä. Mutta lupaan kokeilla, koska kyllä täällä sentään luontaistuotekauppoja on :D

  VastaaPoista
 7. Niin se varmaan menee, että vähän asuinpaikasta jne riippuen nuo "perinteet" vaihtelee :)
  Mutta se tekeekin ruokaperinteestä niin mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 8. Minä en oikein ole koskaan teen juojaksi intoutunut, mutta tuo rooibos suuhuni sopii hyvin... ei ehkä niinkään perinteisesti teehetkeen vaan sellaisena nestetankkausjuomana - on aika miellyttävän makuinen ja toimii hyvin myös kylmänä... =)

  VastaaPoista
 9. Cebic: Niinhän se on. Mummot opettaa selvästi samoja asioita eri nimillä. Mikäpä sen parempaa.

  VastaaPoista
 10. Marke: Kylmänäkin maistoin, muttei tuo suklaaversio ainakaan jyräyttänyt. Jos olis heittänyt vähän maitoa joukkoon, niin ehkä olisi alkanut miellyttää :D Maito kun on kuitenkin parasta.

  VastaaPoista
 11. Ja jottei totuus unohtuisi, rooibosta voi hyvin käyttää myös erilaisten alkoholijutskien kanssa. Sekä kylmänä (jääteeversio) että kuumana.

  VastaaPoista
 12. Aaaa, miksei. No siinä tapauksessa se vois olla ihan hyvääkin.

  VastaaPoista
 13. Rooibus popsiköl! Mistään en oo mantereen puolelta lime-rooibosta löytänyt. Ja usko kun sanon; olen etsinyt. Myös Robert's Coffeesta, jossa Maarianhaminassa teehen tutustuin.

  VastaaPoista
 14. Kannattaa kokeilla valkoista teetä, suosittelen! Terveysvaikutukset pitäis olla ihan huipussaan.

  http://www.whitetea.cc/

  Erilaisia teereseptejäkin on tarjolla .
  http://www.lipton.fi/Lipton-FI/fi-2006/taydellinen_teehetki_5.html

  VastaaPoista
 15. Ihan pakko kommentoida vaikkei täällä olekaan käyty keskustelua ikuisuuteen.. :D Jep, inkiväärijuoman resepti minut tänne toi, muuten blogi onkin ihan uusi tuttavuus. Hyvältä näyttää!

  Teestä sen verran, että kannattaa ehdottomasti kokeilla maustamattomia lajikkeita, niistä saa paljon paremmin tuntumaa juoman hienoon perusaromiin. Suosittelen mustaa kiinalaista teetä, esim. Anhuin maakunnasta, niissä on hykerryttävän pehmeä ja pyöreä maku. Myyjät osaavat usein myös neuvoa, jos latelee vähän adjektiiveja makutoiveen suhteen.

  Luonnetta löytyy eniten mustasta teestä, joskaan ei ehkä bulkkiceylonilaisesta, vihreä ja oolong ovat astetta miedompia mutta niissäkin on suurta vaihtelua lajikkeessa/tuotantoalueessa/korjuuajassa,
  rooibos, honeybush, yrtti-infuusiot (mm. Celestial Seasonings) ja valkoist teet ovat perusmaultaan miedompia, jäkimmäistä lukuunottamatta niissä ei ole edes teetä. Tutustumisen arvoista on myös Etelä-Amerikkalainen maté, Yérba matén lehdistä valmistettu Argentiinan kansallisjuoma, runsaasti hivenaineita ja tehokkaasti piristävää! ;D

  Kannattaa toki muistaa, ettei teetä pidä uuttaa liian vahvaksi ettei se pääse kitkeröitymään, ja makeutusaineena hunaja palvelee sokeria paremmin aromin säilymisen kannalta. ;) Kunnolla haudutetun irtolehtiteen rinnalla pussitee on harvoin vertailukelpoista.

  Turussa kannattaa käydä Kauppahallilla Turun tee & mausteessa, ja jos Helsinkiin tulee käymään niin ehdottomasti Théhuoneelle, Eerikin katu 12! Siellä on äärimmäisen asiantunteva myyjätär ja tsiljardi erilaista herkkuteetä.. Parhiala Hakaniemen hallissa on myös ok paikka.

  Hyvää matkaa teemakujen maailmaan! :)

  VastaaPoista