24.7.2018

Leivän grillaaminen ja ruskistettu vaahdotettu voi


Huomaan, että olen aloittanut epähuomiossa jonkinlaisen grillaukseen keskittyneen sarjan. Aiemmin on käyty läpi kalan ja pihvin grillaaminen, nyt on vahingossa vuorossa leipä.

Leipää syödään harvemmin grillatessa pääruokana, pitäisikö tähän tehdä muutos. Leipä ei paina paljoa, sitä on helppo kuljettaa, se säilyykin aika mukavasti. Sitä on myös helppo muunnella erialaisilla lisukkeilla, täytteillä ja päällysteillä.

Leipä saa myös lisäaikaa, kun jo hiukan vanhentuneen kantin viskaa grilliin. Ja katso, hän antoi leivälle uuden elämän.

Suomalaiset eivät paljon muuta leipää grillissä laita kuin sämpylöitä hampurilaisia varten. Sämpylöitä voi käyttää muuhunkin. Puolita sämpylä, koverra osa sisustaa pois ja täytä haluamillasi täytteillä. Toinen puoli sämpylää tulee hatuksi. Jos käytät kasviksia, muista kuitenkin grillata ne ensin kypsiksi.  

Pikkurieskat ja paahtoleivät ovat mainiota grillattavaa. Täytteeksi tai päälle juustoviipaleita ja omenaa. Ai että! Grillattu karjalanpiirakkakin on makunautinto. Yllätä itsesi ja laita sen päälle grillattua paprikaa ja kesäkurpitsaa. Ruisleipä nyt on aivan ihanaa. Rukiiseen sopii kevyesti paahtunut aromi ja jos lounaaltasi jäi ylimääräistä kantarellikastiketta ja/tai hölskykurkkuja, nyt on hyvä aika laittaa ne käyttöön.


Meidän perheen hitti on GarlicBread. Älä unohda sitäkään, se saa sydämen sykkimään. Ja sitten on kaikki ihanat bruschetat. 


Ei leipää ilman voita


Turussa Gustavossa tehdään ruskistettu voi asianmukaisella hartaudella. Respect! Leivän maku nousee aivan uudelle tasolle. Ruskistetussa voissa maistuu hieman pähkinäinen kevyesti paahtunut maku.

Voin perässä ei onneksi tarvi lähteä ravintolaan asti, ruskistettua voita on aivan helppo valmistaa myös kotona. Et tarvise muuta kuin voita ja suolaa.

Ruskistettu vaahdotettu voi

500 g voita
½ tl suolaa

Leikkaa voi sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Jaa kahteen osaan. Ruskista puolet pannulla ja sekoita puulastalla herkeämättä. Ole tarkkana, voita ei saa polttaa, tai pieleen menee. Kohta voi alkaa kuohua ja tuoksahtaa kevyesti pähkinäiseltä, kaada se silloin toiseen astiaan.

Tällä aikaa toinen puoli voista on hiljalleen pehmennyt huoneenlämmösssä.  

Kun sulatettu ja paahtunut voi on hieman jäähtynyt, sekoita paahtamaton voi sekaan. Lisää suola ja vispaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti