Monet pelkäävät kalan grillaamista siksi, että kala jää
helposti ritilään kiinni. Tai että kala vaan yksinkertaisesti kärvähtää, kuivuu, tai
menee muuten vaan kappaleiksi. Ei hätää, konstit ovat monet.
Mikä kala sopii grilliin? Ihan mikä vaan, perinteisesti suositaan hiukan
rasvaisempia eväkkäitä kuten lohta, siikaa, silakkaa ja muikkua. Suutaria
kannattaa myös kokeilla, jos sellaisen jostain käsiinsä saa. Ruotsalaiset
osaavat arvostaa sitäkin herkkua. Ja minä myös. Ruotsalaiset sukujuuret ehkä. Svenska anor kanske.
Haukeakaan ei kannata paheksua. Se on aina hyvää, myös grillissä. Ja noin iso kaveri kuin kuvassa on, pitää sisällään jo hienot poskilihatkin. Tuo oli kyllä aikas jättiläinen ja siitä tein monet kalapullat ja sylvisaloset.
Haukeakaan ei kannata paheksua. Se on aina hyvää, myös grillissä. Ja noin iso kaveri kuin kuvassa on, pitää sisällään jo hienot poskilihatkin. Tuo oli kyllä aikas jättiläinen ja siitä tein monet kalapullat ja sylvisaloset.
Marinointi vai ei
Kalaan saa helposti makua marinoimalla. Kala imee hyvin maut
ja jo puolen tunnin uittamisella saa ihmeitä aikaan. Toisaalta, tarviiko kala
marinointia? Jos haluat pitäytyä muhevassa omassa kalan maussa, unohda marinointi ja
käytä vain suolaa, pippuria ja sitruunaa. Niillä pärjää.
Jos grillaat fileitä, kannattaa pinta merisuolata pari tuntia ennen grillaamista, liha ehtii juuri sopivasti kiinteytyä.
Jos grillaat fileitä, kannattaa pinta merisuolata pari tuntia ennen grillaamista, liha ehtii juuri sopivasti kiinteytyä.
Viipaloi sitruunaa kalan alle
Tämä on ehkä paras kikka, itsellänikin usein käytössä. Tulos
on taattu, kun laitat grilliritilälle muutaman sitruunaviipaleen ja kalafileen niiden päälle. Sitruunat saa kärvähtää, mutta kala kypsyy ja ottaa mukavasti
makuakin sitruunasta. Toimii parhaiten fileen kanssa. Eikä ole pelkoa, että puolet kalasta iskeytyy ritilään
kiinni, tai muuten vaan palaa.
Jos haluaa hifistellä, kalan grillaamisessa voi käyttää myös
silikonista valmistettu grillausverkkoa, joka myös laitetaan kalan alle.
Ja mikäli käy niin, ettet halua käyttää sitruunaviipaleita tai silikoniverkkoa, huolehdi ainakin, että grilliritilä on puhdas. Mitä paskasempi sen enemmän köntsää siihen tarttuu.
Ja mikäli käy niin, ettet halua käyttää sitruunaviipaleita tai silikoniverkkoa, huolehdi ainakin, että grilliritilä on puhdas. Mitä paskasempi sen enemmän köntsää siihen tarttuu.
Leikkaa pintaan viillot
Pintaviillot auttavat varsinkin paksumpaa kalapalaa
kypsymään tasaisemmin ja jos viiltoihin laittaa mausteita, niin hyvä hyvä. Varsinkin kokonaista kalaa grillatessa kannattaa viiltoja viljellä reippaalla kädellä. Kokonaisen kalan grillaamisessa on myös se hyvä puoli, että nahka pitää kalan mukavan mehukkaana.
Foliokin on ihan hyvä idea, halsteri myös
Tai hyvä idea niin kauan, kun päätät tehdä foliosta
umpinaisen nyytin. Tällöin kalasta tulee helposti keitettyä. Folion hyvä puoli on
tietty myös siinä, että folioon on helppo heittää muutakin kypsymään. Ja mikä
parasta foliolla grilli pysyy puhtaana. Grillin putsaaminen on tunnetusti
hieman perseestä, vaikka olenkin siisti jäbä.
Halsti on oiva apulainen. Siinä kalaa on helppo käännellä ja kalaa pysyy paremmin kasassa.
Kuinka alkoikaan tekemään mieli halsterissa paitstettuja muikkuja ja sitruuna-aiolia.
Halsti on oiva apulainen. Siinä kalaa on helppo käännellä ja kalaa pysyy paremmin kasassa.
Kuinka alkoikaan tekemään mieli halsterissa paitstettuja muikkuja ja sitruuna-aiolia.
Lämpötila
Yleisesti ottaen kalalle sopii miedompi lämpötila. Jos kalan
grillaa kokonaisena, lämpömittari on ihan ok idea. Kala on kypsä, kun selkäevä
lähtee kivasti irti, tai kalan sisälämpötila on noin 50 astetta. Kypsymisaika
riippuu kalan koosta. Noin kilon kokoinen kokonainen kala on valmis 25 minuutin
päästä ja 500 gramman painoinen filee 8 minuutin päästä, 4 minuuttia per puoli.
Grillaaminen kannattaa aloittaa nahkapuoli alaspäin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti