14.7.2018

Vinkkejä kalan grillaamiseen


Monet pelkäävät kalan grillaamista siksi, että kala jää helposti ritilään kiinni. Tai että kala vaan yksinkertaisesti kärvähtää, kuivuu, tai menee muuten vaan kappaleiksi. Ei hätää, konstit ovat monet.

Mikä kala sopii grilliin? Ihan mikä vaan, perinteisesti suositaan hiukan rasvaisempia eväkkäitä kuten lohta, siikaa, silakkaa ja muikkua. Suutaria kannattaa myös kokeilla, jos sellaisen jostain käsiinsä saa. Ruotsalaiset osaavat arvostaa sitäkin herkkua. Ja minä myös. Ruotsalaiset sukujuuret ehkä. Svenska anor kanske.

Haukeakaan ei kannata paheksua. Se on aina hyvää, myös grillissä. Ja noin iso kaveri kuin kuvassa on, pitää sisällään jo hienot poskilihatkin. Tuo oli kyllä aikas jättiläinen ja siitä tein monet kalapullat ja sylvisaloset


Marinointi vai ei


Kalaan saa helposti makua marinoimalla. Kala imee hyvin maut ja jo puolen tunnin uittamisella saa ihmeitä aikaan. Toisaalta, tarviiko kala marinointia? Jos haluat pitäytyä muhevassa omassa kalan maussa, unohda marinointi ja käytä vain suolaa, pippuria ja sitruunaa. Niillä pärjää.

Jos grillaat fileitä, kannattaa pinta merisuolata pari tuntia ennen grillaamista, liha ehtii juuri sopivasti kiinteytyä.

Viipaloi sitruunaa kalan alle


Tämä on ehkä paras kikka, itsellänikin usein käytössä. Tulos on taattu, kun laitat grilliritilälle muutaman sitruunaviipaleen ja kalafileen niiden päälle. Sitruunat saa kärvähtää, mutta kala kypsyy ja ottaa mukavasti makuakin sitruunasta. Toimii parhaiten fileen kanssa. Eikä ole pelkoa, että puolet kalasta iskeytyy ritilään kiinni, tai muuten vaan palaa.

Jos haluaa hifistellä, kalan grillaamisessa voi käyttää myös silikonista valmistettu grillausverkkoa, joka myös laitetaan kalan alle.

Ja mikäli käy niin, ettet halua käyttää sitruunaviipaleita tai silikoniverkkoa, huolehdi ainakin, että grilliritilä on puhdas. Mitä paskasempi sen enemmän köntsää siihen tarttuu. 

Leikkaa pintaan viillot

Pintaviillot auttavat varsinkin paksumpaa kalapalaa kypsymään tasaisemmin ja jos viiltoihin laittaa mausteita, niin hyvä hyvä. Varsinkin kokonaista kalaa grillatessa kannattaa viiltoja viljellä reippaalla kädellä. Kokonaisen kalan grillaamisessa on myös se hyvä puoli, että nahka pitää kalan mukavan mehukkaana. 

Foliokin on ihan hyvä idea, halsteri myös


Tai hyvä idea niin kauan, kun päätät tehdä foliosta umpinaisen nyytin. Tällöin kalasta tulee helposti keitettyä. Folion hyvä puoli on tietty myös siinä, että folioon on helppo heittää muutakin kypsymään. Ja mikä parasta foliolla grilli pysyy puhtaana. Grillin putsaaminen on tunnetusti hieman perseestä, vaikka olenkin siisti jäbä.

Halsti on oiva apulainen. Siinä kalaa on helppo käännellä ja kalaa pysyy paremmin kasassa. 

Kuinka alkoikaan tekemään mieli halsterissa paitstettuja muikkuja ja sitruuna-aiolia. 


Lämpötila


Yleisesti ottaen kalalle sopii miedompi lämpötila. Jos kalan grillaa kokonaisena, lämpömittari on ihan ok idea. Kala on kypsä, kun selkäevä lähtee kivasti irti, tai kalan sisälämpötila on noin 50 astetta. Kypsymisaika riippuu kalan koosta. Noin kilon kokoinen kokonainen kala on valmis 25 minuutin päästä ja 500 gramman painoinen filee 8 minuutin päästä, 4 minuuttia per puoli. Grillaaminen kannattaa aloittaa nahkapuoli alaspäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti