16.7.2018

Miten suomalainen ruoantuotanto saadaan kannattavaksi? – Osallistu verkkokeskusteluun

Suomen hallituksen eräänä kärkihankkeena on saada suomalainen ruoantuotanto kannattavaksi sekä kauppatase ja sininen biotalous nousuun. 


Tavoite
Maatalouden kannattavuus on parantunut ja maatilojen maksuvalmiutta on vahvistettu. Hallituskaudelle ei säädetä uusia kustannuksia aiheuttavia velvoitteita. Puhtaiden elintarvikkeidemme sekä  kala- ja vesivarojen kotimaista käyttöä ja vientiä edistetään.
Kuvaus
Turvataan ruoantuotannon ja maatalouden rakennekehityksen edellytykset. Parannetaan elintarvikeketjun toimijoiden toiminta-mahdollisuuksia ja kilpailukykyä purkamalla normeja. Edistetään vesi- ja kalavaroihin perustuvan liiketoiminnan kasvua sinisen biotalouden kehittämissuunnitelman toimenpitein.
Päätoimet
  1. Maatilatalouden kehittämisrahastoon lisärahoitus maatalouden investointeihin
  2. Sujuvoitetaan lupa- ja ilmoitusmenettelyjä sekä puretaan normeja
  3. Luodaan edellytyksiä elintarvikkeiden ja osaamisen viennille sekä lisätään elintarvikeketjun yhteistyötä ja osaamista
  4. Valmistellaan ja toteutetaan sinisen biotalouden kehittämissuunnitelma

Pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ovat kutsuneet vuorineuvos Reijo Karhisen selvityshenkilöksi pohtimaan keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Osana selvitystyötä suomalaisesta ruuasta ja ruuantuotannosta on käynnistynyt verkkokeskustelu, johon kaikki suomalaiset ovat tervetulleita vastaamaan.
 Nyt on jokaisella suomalaisella mahdollisuus vaikuttaa siihen, että meillä on mahdollisuus syödä kotimaista ruokaa myös tulevaisuudessa, selvityshenkilö Reijo Karhinen sanoo.
– Haluan nyt aidosti uusia aihioita ja näkemyksiä keskusteluun ruuasta ja siihen verkkokeskustelutyökalumme tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet. Sidosryhmien näkemyksiä kuulemme muutenkin, joten haluamme antaa nyt suunvuoron erityisesti kuluttajille ja yksittäisille ruuan tuottajille, Karhinen toteaa.
Puhtaus, terveellisyys ja turvallisuus tulevat usein ensimmäisenä esiin kun keskustellaan suomalaisesta ruuasta ja ruuantuotannon tulevaisuudessa tärkeistä asioista.  Tulevaisuuden laadukkaan ruuantuotannon edellytyksenä on kuitenkin toiminnan kannattavuus, Karhinen toteaa.
Selvityshenkilö Karhinen halusi aloittaa työn verkkoaivoriihellä. Sen jälkeen työ jatkuu loppuvuoden ajan niin verkossa kuin eri sidosryhmien kanssa järjestettävien tapaamisten ja työpajojen muodossa. Selvitystyön tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2019.
– Verkkoaivoriihemme on innovatiivinen kysely, jossa vastaajalle tarjoutuu mahdollisuus ottaa kantaa esitettyihin kysymyksiin luovalla tavalla. Tervetuloa mukaan, Karhinen sanoo.
Verkkoaivoriiheen pääsee tästä:

1 kommentti:

  1. Hallituksen harjoittama kansalaisten eriarvoistaminen je siitä seurannut eriarvoistuminen, on vaikuttanut kotimaisen ruoan kysyntään. On ostettava halvempaa ulkoimaista kun kotimaiseen ei ole enää varaa.
    Hallituksen olisi syytä katsoa peiliin!

    VastaaPoista