31.5.2015

Wienerschnitzel, korvasienikastiketta ja pihlajanmarjakapriksia

Pihlaja on jalo kasvi eikä turhaan väinämöissuomalaisten pyhä puu. Vielä hetken ehtii sijainnista riippuen maistelemaan pihlajan silmuja, niissä on miellyttävä karvasmantelin maku. Silmuja voi napsia ihan sellaisenaan, tai sopivassa suhteessa laittaa vaikka kirkkaan viinan joukkoon sokerin kanssa juomaa maustamaan.

Itävällassa pidettyjen euroviisujen sivutuotteena sain istua herkulliseen ruokapöytään, jossa maallisen teeman mukaisesti tarjottiin pääruokana wienerschnitzelit. Perinteisestihän annokseen kuuluu kapriksia, mutta tällä kertaa kaprikset oli korvattu pihlajanmarjoilla. Tai siis pihlajanmarjakapriksiksihan niitä taidetaan resepteissä kutsua. Oikein toimiva kokonaisuus, Liperin renkipiiskuri Juop Bitch oli valmistanut leikkeen kylkeen perunoita ja korvasienikastiketta. Nokian hehkeä emäntä oli tehnyt pohjolan kaprikset Christina Aaltion (soppa365) reseptillä. Kopioidaan se tänne kuitenkin, sillä vaikkei puista vielä marjat erotukaan, en malta olla laittamatta ohjetta, pian tuo aika kuitenkin on käsillä. 

Mutta voikukka-aika on NYT, samaan tyyliin voi tehdä myös voikukannuppukapriksia, vink vink. Pohjolan kaprikset

Ainekset

5 dl perattuja pihlajanmarjoja

Suolaliemi

2 rkl merisuolaa 3 dl vettä

Etikkaliemi

2 dl väkiviinaetikkaa 4 dl vettä 2 rkl sokeria 2 laakerinlehteä

 

Valmistusohje

  1. Kuumenna noin puolen litran vetoista, puhdasta lasipurkkia 100-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan.
  2. Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat huolella.
  3. Ryöppää marjoja puhtaassa vedessä pari minuuttia kattilassa. Siivilöi ja lusikoi marjat lasipurkkiin.
  4. Lisää vesi ja suola kattilaan. Keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkiin marjojen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneenlämmössä 3 päivää.
  5. Kaada suolaliemi pois pihlajanmarjapurkista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkiin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä.
  6. Siirrä jäähtynyt tölkki jääkaappiin ja anna ”kapristen” maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa.
  7. Hyvin desinfioituun tölkkiin säilötyt pihlajanmarjakaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa useita kuukausia.
Vinkki: Kokeile maustaa pihlajanmarjat laakerinlehden sijaan esimerkiksi tähtianiksella (yksi riittää), muutamalla katajanmarjalla tai parilla isolla palalla pestyn luomusitruunan kuorta.
Huom: Ohjeella tulee etikkalientä melko paljon. Jos liemen määrä tuntuu suurelta, keittele sitä hetki kokoon ilman kantta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti