4.5.2015

Olutpruuvi Hartwallin seurassa

Muutaman ystäväni kanssa vietettiin hauska olutpruuvi Hartwallin tuotteiden kanssa, testattavana kolme 1836-sarjan pintahiivaolutta: vaaleahko Pale Ale, tummanpuhuva Brown Ale ja vehnäinen Wheat Ale.


Aikani etsittyäni totesin, ettei netistä löydy yhtään järkevää suomenkielistä pruuvilomaketta, joten väkersin sellaisen itse. Koska en ole olutammattilainen, hain pohjaksi jonkin englanninkielisen kaavakkeen, jota sitten kehittelin ja viskoin itse joukkoon vähintäänkin päteviä laatu- ja laaduttomia sanoja. Hyvähän siitä tuli ja hauskaa oli.

Maistelun voittajaksi pisteytimme vehnäoluen, joka hyvinkin samanoloisen belgialaisen Hoegaardenin ystäville oli melkoisen makoisaa. Pale Ale oli ihan ok, kaipasi pientä särmää. Totesimme, että vaaleiden massalagereiden joukossa kyseinen juoma olisi helmi, mutta Pale Alena ei ihan niin toimiva. Mutta pidimme kuitenkin, hyvä janojuoma. Brown Ale oli mukavan neutraali, muttei kuitenkaan vastaavien tummien oluiden sarjassa yltänyt keskitasoa korkemmalle.


Pruuvailun ulkopuolella testissä olivat Original Long Drink Cassis eli mustaherukkainen lonkero ja Royal Cargo eli oluen ja omenasiiderin yhdistelmä. Cassis maistui osan mielestä mustaherukan makuista finrexiniä, ilmankos pidin siitä. Kevyttä mentolista raikkautta ja voisin kuvitella, että etenkin saunan päälle maistuisi helmeltä. Voisipa sitä sekoittaa vaikka skumppaankin. Royal Cargo jätti sekavia tunteita. Iso-Brianniassa on suosittuna pubijuomana snakebite, joka on eräänlainen beer mix. Myös Saksassa tykätään sekoitella asioita oluihin, tehdään shandyjä, on olutspritea, olutcokista ja vaikka mitä. En ole ikinä ollut näiden suuri ystävä, mutta ehkä Royal Cargo tippui paremmin kuin edellä mainitut, sillä siinä oli niin selvästi hallitseva omenasiiderin maku. Mielsin sen selvästi enemmän siideriksi kuin olueksi. Ja koska näin oli, tein siitä kuninkaallisen voikastikkeen parsalle. Siitä tuli hyvää!


Royal Cargo -voikastike parsalle

kastike:

1 dl Royal Cargo -juomaa
laakerinlehti
3/4 kanaliemikuutiota (tai fondia)
ripaus fariinisokeria
2 dl kermaa
maizenaa
reilusti voita

Kaada kattilaan Royal Cargo, laakerinlehti ja kanaliemikuutio. Kiehauta. Lisää ripaus fariinisokeria ja kerma ja anna kiehua hetki. Poista laakerinlehti. Suurusta maizenalla ja lisää hiljalleen kunnon köntti kuutioitua voita.


Alkoholittomana juomana maistissa oli tee-sitrus Novelle Vire, jota olenkin maistellut menestyksellä jo useamman puolen litran pullon. Juuri sopivan makea, ei siis lainkaan ällön puolelle liukuva ja raikas. Juoman tarkoituksena on myös olla piristävä, eli yhdessä pullollisessa on kofeiinia kahvikupillista vastaava määrä. Toisena makuna on tee-inkivääri, sitä en ole vielä tsekkaillut. 

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Hartwallin kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti