28.5.2015

Kuusenkerkkäsiirappi: parhautta


Tämä on hieno aika vuodesta: voi hyvillä mielin valella itsensä kuusenkerkkäsiirapilla ja heittäytyä muurahaiskekoon. Jos tätä ei kuitenkaan halua toteuttaa, voi joka tapauksessa valmistaa tuota tahmeaa parhautta. Juuri nyt kuusi nimittäin yrittää kasvaa. Vuosikasvaimista eli kerkistä voi tehdä aivan taivaallista siirappia, joka esimerkiksi vaniljajätskin kanssa on jotain ihan jäätävän hyvää. Keruuajan kanssa kannattaa olla tarkkana. Nyt on 28.5. ja ainakin Turun seudulla kerkät näyttäisivät olevan juuri parhaimmillaan. Sopivan kokoisia ja vaaleanvihreitä. Jos haluaa päästä hieman helpommalla eli kerätä isompia ja siis saada saalista nopeammin, kannattaa odottaa vielä muutama päivä. Pitää olla kuitenkin varovainen, ettei kerkät pääse kasvamaan liian suuriksi, koviksi ja tummanvihreiksi. Silloin peli on menetetty. Keruu on luvanvaraista eli viemällä metsänomistajalle paketin Meiran Kulta Katriina Premiumia, olet jo luultavasti saanut puhuttua itsellesi keruuluvan.
Kerkkäsiirappia voi käyttää myös kerkkäjäätelön tekemiseen. Suunnitelmissani on laittaa Gran Gelato -jäätelökone jodlaamaan ja tuloksena on toivottavasti ihanaa jugurtti-kuusenkerkkäjäätelöä. Siitä lisää lähiaikoina.

Muotoilin siirappiohjeen siten, että tästä tulee vain pieni erä. Kannattaa ensin testata ja sitten kun toteaa jumalaiseksi, voi aineksia tuplailla tai triplailla. Siirappia ei suositella raskaana oleville tai munuaisvaivaisille: havupuiden hartsi laittaa munuaiset vinkumaan. Terveen ei kuitenkaan tarvi stressata.Kuusenkerkkäsiirappi

4 dl kuusenkerkkiä
1,1 l vettä
0,5 rkl sitruunamehua
2 dl sokeria

Huuhtele kerkät siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Laita kerkät kattilaan ja mittaa siihen vesi. Keittele hiljalleen niin kauan, että nestettä on 0,5 litraa jäljellä. Tässä menee n. 1-2 tuntia riippuen, kuinka kovalla keität. Sihtaa kerkät pois. Lisää sitruunamehu ja sokeri. Keitä taas 1-2 tuntia, siten että siirappia on jäljellä n. 1,5 dl. Kerkkäsiirappi saa paahteisen värinsä vasta toisen keittämisen loppupuoliskolla, joten älä jännitä turhaan. Mikäli haluat juoksevampaa siirappia, keitä vähemmän aikaa esimerkiksi siten, että tuloksena on n. 2 dl valmista tavaraa. Siirappi on myös kuumana juoksevampaa. Soundimaailmaan voi muutella lisäämällä joukkoon sitruunankuorta, kardemummaa, kanelia tai vaikka vaniljasokeria. Mutta ihan perusohje on kyllä parhautta.

Kerkkäsiirappi sopii ihan kybällä myös uunijuureksiin. Voi hyvää päivää: loistavia suomalaisia juureksia, rosmariinia, merisuolaa ja päälle kerkkäsiirappia. Tädää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti