24.2.2015

Pala(k) Intiaa puolessa tunnissa

Aivan mielettömät tuoksut, onneksi en ole juuri tällä hetkellä naapurini. 

Apropoo, harvoin olen sitä muulloinkaan. Huoneilmassa leijuu porraskäytävään pyrkivä pilvi, josta voi maistellahaistella kardemummaa, juustokuminaa, kanelia, neilikkaa, inkivääriä, valkosipulia, pomeranssinkuorta ja ehkä jopa hivenen Pohjois-Intiaa. Mahtavaa. 

Jos olet edes muutaman kerran poikennut intilaiseen tai nepalilaiseen ravintolaan, et ole voinut välttyä törmäämästä palek paneeriin. Kyseessä on eräänlainen pinaatti-kotijuustomuhennos, johon monesti lisätään myös hyvin maustettua tomaattipyreetä ja jotain hapatettua maitotuotetta. Annos tarjotaan usein riisin ja naan- tai jonkin muun vastaavan lättänäleivän kanssa. Koko aterian voi valmistaa pitkälläkin kaavalla, mutta tässä erittäin nopea ohjeistus. Sisältää myös lättänäleivän valmistuksen. Aikaa kuluu n. 25-30 minuuttia. 


Lättänäleipä

2 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
ripaus suolaa
loraus rypsiöljyä

Sekoita ainekset kulhossa ja vaivaa pari minuuttia kimmoisaksi. Jätä odottamaan. Paista vasta juuri ennen palak paneerin valmistumista.

Laita riisivesi kiehumaan ja keitä ohjeen mukaan. 

Palak paneer (4 reilua annosta)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
iso loraus rypsiöljyä
juustokuminaa
inkivääriä
kanelia
kardemummaa
neilikkaa
pomeranssinkuorta
chilijauhetta
400 g paseerattua tomaattia
2 pientä pussia pakastepinaattia
1,5-2 dl vettä
sokeria tai ketsuppia
suolaa
200 g kotijuustoa
2 dl rasvaista maustamatonta jugurttia
tuoretta korianteria

Laita pannu levylle, levy päälle ja pilko sipuli ja valkosipuli. Lorota öljy pannulle ja laita rasvaan freesautumaan juustokuminaa ja inkivääriä parin peukalonpään kokoinen keko, neilikkaa puolet siitä, kardemummaa, kanelia ja chilijauhetta puolet edellisestä ja pomeranssinkuorta vielä vähemmän. Huomaa, että osan mausteista voit korvata vaikkapa piparkakkumausteella. Freesaa 3-4 minuuttia. Lisää sipuli, paista pari minuuttia ja sitten valkosipuli. Paistele muutama minuutti. Lisää tomaatti, pinaatti ja vesi ja anna muhia 5 minuuttia. Laita tässä kohtaa toinen paistinpannu kuumenemaan, jaa taikina neljäksi palloksi ja kauli ihan ohuiksi. Jauhota alusta hyvin, muuten nasahtaa kiinni. Paista pannulla molemmin puolin pari minuuuttia tai niin, että pintaan alkaa tulla mustia pilkkuja. Älä kuitenkaan unohda tehdä samalla palak paneeria eli makeuta joko sokerilla ja ketsupilla ja lisää myös suolaa haluamasi määrä. Mikäli et saanut ruokaan tarpeeksi Intiaa, voit vielä tässä vaiheessa lisätä kuminoita, neilikoita sunmuita. Pilko kotijuusto kuutioiksi ja lisää ihan lopuksi jugurtin kanssa. Sekoita hellästi. Jos haluat vielä palan taivasta annokseesi, lisää muutama haituva tuoretta korianteria. 

Sen verran vielä, että tämä on mukavan edullinen sapuska, n. 1,5€/kasvo. Olettaen, että ruokakaapissa on perusainekset valmiina.

2 kommenttia:

  1. Suosikkiruokani (yksi niistä sadasta) ja joka kerta erilainen. Koskaan ei kotona yhtä hyvä kuin ravintolassa johtuen varmaan siitä, että maustaessani yli-innostun. Jos vaikka vaihteeksi suunnilleen seuraisi esim. ylläolevaa ohjetta...
    Mukavaa, että partaäijä toimi ja näet vielä kirjoitella.

    VastaaPoista
  2. Juu kannattaa vaan seurata suunnilleen. Loppujen lopuksi on vaikea sanoa, kuinka paljon mitäkin maustetta tuli viskottua, lisäilin itsekin jotain kuitenkin jälkikäteen. Mutta ehkä noi edes jotenkin antaa suuntaa.

    Heh, kiitos empatioista, hyvin näen. Tuskin on kuitenkaan partaisen miehen ansiota.

    VastaaPoista