29.10.2012

Puolukka-omenapiirakka - Kaurahaaste osa I

Olen ehkä lumoutunut kaurasta, sillä omaksi yllätyksekseni päätin kutsuttuna osallistua kaurahaasteeseen. Ideana on lisätä kauran käyttöä ruokavaliossa, kehitellä hauskoja reseptejä ja kokeilla uusia herkkuja. Haasteen toteuttajana on Kaurayhdistys ja rahoittajana maa- ja metsätalousministeriö. Palkintojen maksajaa en tiedä, mutta pääasia on kuitenkin hyvät palkinnot, maine, kunnia, pilvetön taivas ja vähintään yksi suitsuke. Sen kunniaksi lupaankin, että jos tämä resepti voittaa, lahjoitan pääpalkinnon lyhentämättömänä (lyhentäminen olisi tyhmää, sillä kyseessä on yleiskone) joen toisella puolella sitruunapuun katveessa asuvalle henkilölle.

Muutamassa seuraavassa postauksessani loihdin siis kaurasta sekaisin menneenä vaikka mitä kummallista ja saatan yhdistellä sitä mitä ihmeellisempien raaka-aineiden kanssa. Ensimmäisenä tulee mieleen kukkakaali, popcornit, kiisken maksa, retsina, strösselit ja hieman pökertyneenä keitetty tilhi. Seuraavaksi puolukka ja omena. 

Sen verran vielä pitänee mainita, että alla olevan reseptin pohjataikina on ässä, lyömätön ja muutenkin paras, eikä sitä kannata sivuuttaa pelkällä kärsän kohotuksella. Äläkä missään nimessä unohda käyttää raaka-aineena luomua, jos  vaan saatavilla on! Kuten esimerkiksi luomukaurahiutaleita.

Kuohkean kostea puolukka-omenapiirakka

Pohja: 
2 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
1 dl sulaa voita
1 kananmuna
3 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kosteat aineet keskenään, sen jälkeen sekä kuivat että kosteat keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uuninpellille.


Täyte: 

1 l puolukoita
2 omenaa 
1 rkl sokeria
0,5 tl kanelia

Tee pikkusormenpään kokoisia kuutioita kuorituista omenoista. Heitä niihin sokeri ja kaneli, pyörittele vähän ja anna mehustua 15 minuuttia. Sekoita puolukat joukkoon. Kippaa puolukka-omenasatsi taikinan päälle.

Sokerimurut: 
0,5 dl (50g) voita
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria

Nypi ainekset muruiksi ja heittele satunnaisesti piirakan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuttia. Parhaimmillaan piirakka on seuraavana päivänä, joten yritä edes malttaaa jättää yksi pala sinne asti. Jos et malta, ota edes kyytipojaksi vaniljakastiketta.

12 kommenttia:

  1. Kiva uus ulkoasu blogilla! Erityispointsit polkkaavasta possusta. T. vakkarilukija

    VastaaPoista
  2. Sympaattinen possu. Uusi raikas ilme, oli hauska yllätys.

    VastaaPoista
  3. Joo, heitin raskaan kuvan pois ja maalasin retron oranssin päälle. Pyrkimyksenä yksinkertainen asu ja updeittaus tähän päivään. Omaksi huvikseni päätin vielä piirtää tanssivan possun paintilla ilman hiirtä, joka olikin vähintään hupaisaa. Kuvan suhteen pyrkimyksenä olikin erittäin kotikutoinen tulos, joka saisi sivujani selaavan hymyilemään. Sokerina pohjalle vielä, että olen vähintäänkin pääsiäiskäsi piirtämään.

    VastaaPoista
  4. Minua possu huvitti, niin paljon, että tulin katsomaan sitä uudestaan jo tänään.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapa herkulliselta! Kaura on minunkin suosikkejani,monessa muodossa. Ja kävin katsomassa sitä bantsuppisi ohjetta;en ole ketsupin ystävä mutta tuo bantsuppi ehkä kävisi....kiva ohje!

    VastaaPoista
  6. Kiva. Ja vaikkei olisikaan ketsupin ystävä, niin kaikki on kuitenkin bantsupin ystäviä. Olikohan se edes hyvää :)? No oli tietty.

    VastaaPoista
  7. Oikein hieno uusi ulkoasu. Oletko mahdollisesti itse kuvassa :) jos et niin senkin voisit liittää johonkin.

    VastaaPoista
  8. Kiitos. En ole itse kuvassa, vaikka ihonväri, hiusten määrä, nenän koko, kielen sydämellisyys, silmien seisominen, jalan seisominen ja varpaattomuus luovatkin ehkä sellaisen illuusion. Kuva löytyykin jostain tosi vanhasta postauksesta, joten en taida sitä tänne liittää.

    VastaaPoista
  9. Varmasti hyvää, otan ohjeen talteen :)

    VastaaPoista
  10. Mistään kaurahaasteista tietämättä minäkin tein radikaalin liikkeen ja lisäsin gourmetkauraherkun eli kaurapuuron lisäksi perheen ruokavalioon kotitekoista kauraleipää :)

    Mutta siis, tämä kuulostaa kyllä oikein hyvälle, erityispointsit tuosta murupinnasta. Eikä vaikuttaisi ylitsepääsemättömän vaikealta valmistaakaan :D

    VastaaPoista