Nokkoset alkaa olla jo keruukunnossa. Nyt en tosin keräillyt, sillä minulla oli vielä viime vuoden kuivattua satoa jäljellä. Heitin tosin ensin desin kuivattua minttua likoomaan, mutta ei-nokkosmaisen tuoksun tulviessa, ymmärsin vaihtaa viereisen pussin sisällön tilalle. Tällä kertaa siis nokkossämpylöiden kanssa hörpittiin lämmintä minttujuomaa.
Nokkossämpylät
1 dl kuivattuja nokkosia
4 dl vettä
1 dl piimää tai viiliä
2½ rkl siirappia
1½ tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
1 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl rypsiöljyä
oliiviöljyä
- Liota nokkosia maidossa vähintään puoli tuntia.
- Lämmitä nesteet kuivahiivan vaatimalle lämmölle (42 astetta) tai vähän yli, kun tämä kuitenkin jäähtyy kun jauhoja lisätään.
- Lisää hiiva osaan jauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisäile loput kuiva-aineet ja nokkoset ja ole tarkkana vehnäjauhojen määrän kanssa. Taikina saa jäädä löysäksi, siten että juuri irtoaa reunoista.
- Lisää loraus rypsäriä (yksi tai kaksi ruokalusikallista) ja vaivaa.
- Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa (esim. mikrossa) puoli tuntia.
- Pyöritä sämpylöiksi ja lisää tarvittaessa jauhoja. Kohota vielä 10 minuuttia pellillä liinan alla.
- Voitele oliiviöljyllä.
- Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti