6.4.2008

Pottulastui


Näyttäisi siltä, että perunalastuohjeen metsästys vielä jatkuu. Luulin jo löytäneeni täydellisen, kun katselin Virosta ostamani kirjan reseptiä. Tulos oli kuitenkin semi. Ihan jees, muttei ylimääräistä torvisoittoa. Mahtaako asia vaan olla niin, että uppopaistaminen on ainoa oikea tapa tehdä perunlastut? Vai olisiko jollain hyvää uunilastuohjetta?

Joku vuosi sitten oli hirmuista hötkyntää terveettömistä perunalastuista. Ruotsalaistutkimus väitti, että perunalastut sisältäisivät vaarallisia määriä syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Tiedä sitten, mahtoiko asia vaikuttaa suomalaisten sipsikäyttäytymiseen. Ei ainakaan minun, ostan niin megaministi sipsejä. Jos joku ei kuitenkaan halua elää akryyliamidin pelossa, niin seuraavilla keinoilla voi vähentää paniikkiaan:

1) Osta sokerimittari ja valitse perunoita, joissa on sokeria enintään 0,3% massasta. Sokeripitoisuutta voi tarkastella myös paistotestillä. Yleensä tummemmaksi tulevassa perunassa on enemmän sokeria. Tai sitten paistoit sitä turhan kauan, pölhö.
2) Älä käytä pottuja, joita on säilytetty alle 6 asteen lämpötilassa. Tarkkaile siis perunan tietä heinähatulta vilttitossulle ja huolehdi, että lähikaupassasi ei ole liian kylmä. Tee sinne vaikka nuotio.
3) Pese perunaviipaleet lämpimässä vedessä, jotta edes osa sokerista huuhtoutuisi viemäristön vihaamaksi.
4) Kiellä perunassa olevia sokereita ja asparagiinia reagoimasta korkeisiin lämpötiloihin. Vaikkei se kyllä mitään autakaan.


Perunalastut

2 valkuaista
1 tl punaviinietikkaa
1/4 tl suolaa
pippuria
luraus öljyä
broilerimaustetta
3 perunaa

Vatkaa valkuaisia hetki haarukalla. Mausta etikalla, suolalla, pippurilla, öljyllä ja broilerimausteella. Kieritä kuoritut, viipaloidut, pestyt ja kuivatut perunat valkuaisseoksessa. Heitä perunat paperin päälle uunilevylle vieri viereen ja paista 200 asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä, irrottele paperista, heitä kärähtäneet pois ja syö dipin kanssa. Tai vaikka banaaniketsupin.

5 kommenttia:

 1. Uppopaisto!! Uppo-Nallen rakas serkku, sipsien suuri ystävä. <3

  VastaaPoista
 2. Itselle sattui joku aika sitten silmään (tai siis onneksi ei kuitenkaan sattunut) mikro-ohje sipselöille: http://bunnyfoot.blogspot.com/2005/11/fat-free-microwaved-potato-chips.html
  Tiedä sitten miltä maistuvat, mutta ainakin näyttävät hyville! ;)

  VastaaPoista
 3. Uppopaisto se varmaan se juttu on. Vaikka mikro kuulostaakin vihreän radikaalilta vedolta. Pitääkö perunaviipaleet muuten laittaa mikron cd-asemaan vai korppuasemaan? No on mulla vielä korppuasemakin ihan varmana on.

  VastaaPoista
 4. Korppu kuulostaa sillee oikeelta et tulis rapeempii ku lerpusta.

  VastaaPoista
 5. Korppu parempi ku lerppu. Yhtä mieltä.

  VastaaPoista