5.2.2007

Manneken Pis

Törmäsin mielenkiintoiseen uutiseen Tieteen Kuvalehdessä. Juttu on kyllä jo pari vuotta vanha...

Kuravettä tai virtsaa kenttälounaaseen

USA:n armeija on kehittänyt kuivamuonan, josta saadaan ravitseva ateria helposti lisäämällä siihen vaikkapa likaista vettä tai omaa virtsaa. Näin sotilaiden kantamukset kevenevät kolme kiloa. Uusi kuivamuona saadaan syötävään muotoon millä tahansa nesteellä. Ruoka- annokset ovat kaksiosaisissa foliopusseissa, jotka on jaettu selluloosakalvolla. Kalvossa on alle millimetrin miljoonasosan kokoisia aukkoja. Kun pussiin kaadetaan katuojasta otettua vettä tai hätätilanteessa virtsaa, lähes pelkästään vesimolekyylit läpäisevät kalvon. 99,9 prosenttia bakteereista ja myrkyllisistä aineista ovat liian suuria mahtuakseen kalvon rei'istä. Nykyisin yhdysvaltalaissotilaiden kantamuksiin kuuluu sääntöjen mukaan kolme litraa vettä päivittäisten kolmen aterian valmistamista varten.

numero 1/2005, sivu 20

Täältä lisää aiheesta.

4 kommenttia:

 1. Häkellyttävää.
  Noinkohan me kaikki voisimme säästää puhdasta vettä? Mökille ei mitään kaivoa, vain suodatuspussit mukaan...
  Toisaalta, useat keksinnöthän ovat armeijan peruja. Eikös se teflonkin ole armeijan kehittämää?

  VastaaPoista
 2. Mietin vaan sitä fiilistä - vaikka kuinka tietäisi, miten keksintö toimii, minä ainakin ajattelisin nesteen alkuperäistä koostumusta.

  VastaaPoista
 3. Piua: Juu minulla on ainakin ollut jo pitkään kämpällä pelkät suodatinpussit ja kuravesikerääjä. Juoksevaa vettä en edes tarvi, sillä miehinen hiki tuoksuu pelkästään seksikkäältä.

  Rinsu: Jos nyt ureasta puhuit, niin sitähän saikin käyttää vain hätätilanteessa, sillä jämiä ilmeisesti suodattuu ruokaan asti. Loppupeleissä munuaiset vahingoittuu.

  VastaaPoista
 4. Sotahullujen aivokääpiöiden touhua. Sapuskatkin suunniteltu imbesilleille, instant-valmista tappomuonaa paskanjauhantaan! Olipas oikein killeri juttu.

  VastaaPoista