6.2.2007

Laatupuukko

Silloin tällöin tulee sähköpostiini kysymyksiä liittyen veitsiin. Mikä olisi hyvä perusveitsi ja paljollako sellaisen saa? Entäs veitsen teroittaminen, kannattaako viedä teroitettavaksi vai pitäisikö ostaa puikko? Saako puikolla oikeasti jotain näkyvää aikaan? On ihan mukavaa, että postiini tipahtelee tällaisia kysymyksiä, vaikka en mistään mitään tiedäkään. Hyvä että luottamusta silti löytyy. No ajattelinpa kuitenkin nostaa hännän pöydälle, jos asiasta vaikka saisi jotain keskustelua aikaan ja muidenkin kokemuksia esiin. Tässä bloggauksessa kerron vähän veitsen valitsemisesta.

Asiahan on nimittäin niin, että hyvä perusveitsi on kokille yhtä tärkeä kuin uimataito kampelalle. Joskus aikoinaan olin hyvin tyytyväinen mummoltani joululahjaksi saamaan fiskarsin yleisveitseen. Sillä pärjäilin monta vuotta, kun en tiennyt paremmasta. Tiedon tultua, annoin fiskarsille palkanalennuksen, minkä seurauksena hän poistui dramaattisesti keittiöstäni. Ei ole enää kuulemma tulossa takaisin, minkä kanssa minun pitää vaan yrittää elää. Ehkä suoriudun. Otin tilalle toisen terävän naisen, joka toivottavasti viihtyy kanssani hieman pitempään.

Jos veitsikaupoille lähtee, kannattaa ottaa veitsi reilusti käteen ja tunnustella sitä. Jos kehtaisin, ottaisin kauppaan mukaan tomaatin ja leikkelisin sitä hetken. En kehtaa. Tärkeä on ensikosketus kahvan kanssa. Kohteliasta onkin sanoa ensikosketuksen aikana "Hyvää päivää herra Victorinox... Hauska tavata neiti Mundial". Tämä liittyy maailmankatsomukseni, johon kuuluu ns. veitsianimistinen fiilistely.

Jotkut veitset vaan tuntuvat hyville ilmaan mitään syytä, toisten käyttöön liittyy selkeitä fyysisiä rajoitteita. Otetaan esimerkki rajoitteesta logiikan kautta.

Premissi 1: Ihmisellä, joka pystyy pitelemään koripalloa kourassaan kolmella
sormella, on suuri käsi.
Premissi 2: Minä pystyn pitelemään koripalloa kolmella sormella.
Premissi 3: Japanilaistyylisissä veitsissä on pienet kahvat, jotka eivät sovellu
ihmisille, joilla on suuri käsi.
--------------------------------------------------------------
Johtopäätös: Japanilaistyyliset veitset eivät sovellu minulle.

Japsiveitsissä on kyllä omat hyvät puolensa. Mutta tosiaan, niissä on vähän turhan pienet kahvat. Itse käytän eniten victorinoxin kokkiveistä, joka on käteen mukavan tukeva mutta silti tasapainoinen. Kahva on kalustettu palisanteripuulla, kuten Suomen eduskunnan istuntosalikin. Se tekee veitsestä tosin vasta muodollisesti pätevän.

Japsiveitsien teräs on yleensä kovempaa kuin eurooppalaisten, sillä se on taottu useaan kertaan kääntämällä ja kaulimalla. Tämän vuoksi ne pitävätkin terävyytensä eurooppalaisia pidempään. Toisaalta, jos japsiveitsen tiputtaa tai sitä menee hiomaan väärällä työkalulla, saattaa terä murtua yllättävänkin helposti. Hyvän veitsen tunnusmerkki on myös taottu terä, minkä tunnistaa siitä, että veitsi ja kahva ovat samaa metallikappaletta eli kahvan juuressa ei ole ylimääräistä saumaa.

Hinnoista sen verran, että victorinoxin kokkiveitsi maksaa 30€. Ja tuo on halpa ja hyvä. Muutaman kympin lisääkin voi hyvästä veitsestä maksaa, sillä hyvä veitsi kuitenkin säilyy oikealla hoidolla vuosia. Ja varsinkin kotikäytössä elinikä on lähes ikuinen. Tai sitten liioittelen taas. Mundialin kokkiveitsen hinta on reilu 50€, Zwillingin 70-80€, Lion Sabatier 80€, Globalin reilu 100 euroa.

Olettekin jo varmaan ymmärtäneet, että en pysty sanomaan, mikä olisi hyvä kokkiveitsi. Kyse on jokaiselle omakohtaisesta kokemuksesta. Ensiavussa käytetään kolmen k:n tekniikkaa, millä en suinkaan tarkoita Mari Koota ja hänen sisaruksiaan. Veitsen valinnassa tärkeintä on kolmen p:n tekniikka eli puristus, paijaus ja pussailu. Puristus: sopii käteen, paijaus: helppo hoitaa, pussailu: sopii siihen käyttötarkoitukseen, mihin se on hommattu.

Ja kyllä, kannattaa ostaa teroituspuikko, mutta lukea ensin, millaisille veitsille se sopii.

11 kommenttia:

 1. Eikös stanssatut veitsetkin voi olla yhtä metallikappaletta yhtä lailla. Taotut veitset eroavat yleensä siinä, että stanssatuissa veitsissä terä jatkuu samalla levyydellä kahvaan saakka kun taotut kapenevat siitä, mistä takominen on aloitettu.

  Ilmeisesti nykyään siitäkin voi olla montaa mieltä onko taotut veitset stanssattuja parempia, mutta ainakin minä luotan takomisen paremmaksitekevään voimaan.

  VastaaPoista
 2. Onhan se noinkin. Kovasti sitä ainakin sanotaan, että taottuihin pitäisi luottaa enemmän. Ja minä ainakin luotan viisaampiin.

  VastaaPoista
 3. Japsiveitset on hyviä ja varsinkin Mac. Suomalaisista marttiini on myös ihan ok.

  VastaaPoista
 4. Minun käteeni sopii parhaiten Victorinox ja hintakin on kohdallaan. Myös Zwilli on hyvä.

  Globalia en ymmärrä lainkaan, vaikka kai sen on pakko olla hyväkin. Mutta Maksaa ihan järjettömästi. Kuka kotikokki ostaa yli 100 euron veitsen? En tunne yhtään.

  VastaaPoista
 5. Globalia tosiaan kehutaan ihan kohtalaisesti. On se kyllä mukavan keponen. Marttiini ei olekaan käteen osunut ja tosiaan kotimainenhan se on.

  VastaaPoista
 6. Itse olen maailman pienimmillä käsillä varusteltu ja silti rakastan Herra Viktorinoxia ja hänen pikkuveljiään. Taas eräs parempi osapuoleni naputtelee Maceilla ja vannoo niidem nimeen hautaansa asti. Olen tosin salaa seurannut hänen pettävän Maciaan siron Wüsthofin kanssa.
  Jotenkin muovikahvaiset ovat käteviä mutta puisissa on sitä jotain.
  IMHO Edullisempikin pysyy kunnossa kun putsaa puikottaa sen ennen tahi jälkeen käytön ja teroittelee silloin tällöin. Eikä säilö miten sattuu. Pidetäänhän lemmikeistäkin huolta....

  VastaaPoista
 7. Voi teitä miehiä=)
  Ihan ensin, naisellinen kädenojennus siron Sanellin pienikätiseltä ystävältä, tämä oli hyvä keskustelunaihe!
  Victorinoxia mullakin on parin setin verran, mutta ne tuntuvat liian miehekkäiltä käteeni. Kertokaas muuten miten hoidatte puukahvoja, omani ovat jo aika surkeassa kunnossa.

  VastaaPoista
 8. Puukahvat pitää vain hellästi pestä ja huuhdella lämpimän veden jälkeen kylmällä vedellä että puun syyt menevät kiinni. Nähnyt pysyvän vuosia näin hoitaen todella hienossa kunnossa. En tiedä onko muita kikkoja...

  VastaaPoista
 9. Juu kyllä puukahvatkin pysyy kunnossa, kun niitä hellästi hoitelee.

  Lore: Kaikessa mahtipontisuudessaan isompikaan victorinox ei ole lainkaan kömpelö, joten sopii varmasti pienemmillekin käsille. Wüsthofia katselin just eilen ja meinasinpa napata mukaani, mutta sinne jäi vielä.

  VastaaPoista
 10. Jos oikein aitoja Laatupuukkoja on tarpeen, kannattaa käydä Suomen Laatupuukko Oy:n kotisivuilla www.laatupuukko.fi ja tutustua vaikka käsintaottuihin hiiliteräksisiin kokkiveitsiin. Niistä löytyy se "äijämallikin" sekä sirompi naisen käteen.

  Ovat hiiliterästä ja suomalaista käsityötä. Sivuilta löytyy muitakin erikoisveitsiä ja keittiötuotteita moneen lähtöön.

  VastaaPoista
 11. onkos kokemuksia mundialin veitsistä?

  http://www.veitsimaailma.fi/epages/Kaupat.sf/sec0wtazdfg4aM/?ObjectPath=/Shops/Kartanokuva/Products/2800-3

  kun opiskelija olen, niin tarvii veitset hommata... ja aattelin kun etsin että nämä näyttäis olevan hyvät. mutta kertokaapa kokemuksesta onko ne hyviä?

  VastaaPoista