7.11.2006

Partaäijä vaan on!

Lindahlin turkkilainen jogurtti - ai että sentään. Karppaajien keskuudessa tuo helmiäinen tunnetaan tuttavallisesti nimellä partaäijä. Jos vertaa ennen käyttämiini maustamattomiin jogurtteihin, on vaikeaa edes yritellä pysytellä samalla planeetalla. Partaäijä on maultaan juuri sopivan kirpakka ja olomuoto on pehmeän samettinen, hieman jäätelömäinen. Ehkä siihen vaikuttaa äijän rasvaprosentti eli 10. Hiilareita jogurtissa on 4,2 g/100g.

Karppaajat syövät partaäijää marjojen, siementen, rouheitten, mehukeittojen, sokton hillojen, puolukkasurvoksen, tyrnijauheen ja vaikka minkä kanssa. Nopea suklaamoussekin valmistuu sulattamalla 70-prosenttista suklaata, laittamalla partaäijää sekaan ja muutama tippa makeutusainetta. Myös karppileipätaikinaan sitä voi käyttää.

Äijä menee myös lämpimiin ruokiin. Jokin aika sitten tein silakkapihvejä, joihin sekoitin väliin runsaasti parmesaania ja partaäijää. Ensin nopea silakoiden paisto pannulla, seos väliin ja hetkeksi uuniin. Erittäin hyvää.

Sunnuntaina tehtiin borssikeittoa. Oikeastaan porealtaamme ylikylvettäjättären piti tehdä se, mutta tosiaan veitsi hieman lipsahti, joten tein sen loppuun. Ja päälle pieni knölli partaäijää.


Borssikeitto

4 keskikokoista punajuurta
2 porkkanaa
pieni pala selleriä
1 sipuli
150 g kaalia
4 viipaletta pekonia
1,5 l lihalientä
1 laakerinlehti
timjamia maun mukaan
aromisuolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
meiramia maun mukaan
1 pieni purkki tomaattipyrettä
3 tl väkiviinaetikkaa
10 kalkkunanakkia

partaäijää



Kuori punajuuret, porkkanat ja selleri. Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Pilko sipuli ja suikaloi kaali. Leikkaa pekoni kuutioiksi ja laita kattilaan. Anna rasvan irrota ja paista rapeaksi. Lisää kasvikset ja freesaa niitä hetki pekonin rasvassa. Lisää voita, jos tarvii. Lisää lihaliemi, laakerinlehti, timjami, suola, pippuri ja meirami. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää tomaattipyre, etikka ja pilkotut nakit. Hauduta vielä pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita, jos on tarvis. Laita annoksen päälle kuumalla lusikalla pieni knölli partaäijää. Voitele kyytipojaksi ruisleipää ja sen päälle muutama siivu etikkakurkkua.

11 kommenttia:

  1. Olen kohdannut partaäijän myös Prismassa. Tiedoksi niille jotka vierastavat kenkiä makkaroiden vieressä.

    VastaaPoista
  2. Haah! Alussa lukiki Lindahl eikä Lidl...aika mennä nukkumaan!

    VastaaPoista
  3. Samainen ukkeli on jo ainakin vuoden seikkaillut vakituiseen meidän jääkaapissa. Siis aivan mahtavaa. Ihan mihin vaan sopii. Siis ihan mihin vaan. Nam. Tämä onkin ainoa muoto, missä meidän huusholliin partaiset äijät ovat tervetulleita :)

    VastaaPoista
  4. Turkissa jugurttia syödäänkin ihan minkä vaan kanssa. Millekään ruualle ei ole pakko tehdä kastikkeita, kun iskee vaan läjän jugurttia lautaselle. Turkkilaisesta jugurtista voi myös tehdä vedellä laimentamalla ja hiukan suolaa lisäämällä aivan mahtavan juoman. Sen nimi on ayran ja se on herkkua, varsinkin kesäkuumalla!

    VastaaPoista
  5. Meillä partaäijä on suhteellisen uusi tuttavuus. Vähähiilarifoorumeiden kautta löydetty. Mutta on se vaan niin hyvä jätkä :=)

    Ja tuosta ayranista... en ole ennen kuullut, joten piti vähän googlettaa. Ayran näyttää olevan myös Turkissa McDonaldsin ruokalistalla. Hauskaa.

    VastaaPoista
  6. Oliskohan tuo ayran vähän lassiin verrattavissa oleva juomaherkku?

    VastaaPoista
  7. No aika paljon se lassilta vaikuttaa. En tiedä sitten, koska ayrania juodaan. Ateriallako vai onko se virvoitusjuoma vai joku muu?

    VastaaPoista
  8. No ayran kuten partaäijännekin käy tilanteeseen kuin tilanteeseen! Ruuan kanssa tai janojuomana, miten vaan. Pointti on kuitenkin se, että se on tehtävä kunnon turkkilaisesta jugurtista. Suomalaisista vähärasvaisista ei tule kuin paha mieli.

    VastaaPoista
  9. Sepä se. Juuri tuon rasvaisuuden takia äijä onkin niin ihanan pehmeää.

    VastaaPoista
  10. Partaukko rules myös meillä! Makeanpersolle Resurssille se tosin putoaa suurina annoksina vasta, kun sekaan hulauttaa purkillisen vaniljakastiketta ja mukillisen mustikoita.

    VastaaPoista
  11. Tuo jougurtti on kyllä niin hyvää, ihan miten vaan, missä vaan. Vaikka jälkiruokana hunajan kanssa... nam. =)

    VastaaPoista