24.11.2006

Liekitetään keittiöt

Tulella leikkiminen on ilman muuta showta. Ja hauskaa sellaista. Valot pois, liesituuletin kiinni, neljän vuodenajan talviosuuden viulut kaakkoon ja tulitikun raapaisu. Viikko sitten liekittelin mansikoita, mutta en kovin menestyksekkäästi, joten ei siitä sen enempää.

Mutta liekittäminen ei kaikessa näyttävyydessään ole kuitenkaan pelkkää showta. Ideana on polttaa alkoholin pistävä maku pois ja jättää juoman mehevät aromit ruokaan. Olen kyllä kuullut joidenkin väittävän, että liekittämisessä ruoan maku ei juuri muutu. Eivätpä tiedä, mistä puhuvat. Eilen liekiteltiin vähän kaikenlaista, joten seuraavissa postauksissani niistä parhaita paloja.Genever-tomaattikeitosta tuli hetimiten eräs lempikeitoistani. Tosi nopea valmistaa ja fantaaaaastinen maku. Genever on hollantilainen viljatisleestä valmistettu viina, joka on maustettu katajanmarjoilla. Joskus muinoin puukenkäihmiset käyttivät geneveriä rohtona munuaisvaivoihin. Sittemmiten lääkkeeseen on lisätty rekkalavallinen sokeria ja lääkkeestä on tullut nautintoainetta. Amsterdamin kesäterasseilla saattaa nähdä porukoita, joissa äijät ryystävät olutta, kun taas leidit siemailevat sivistyneen pienistä laseistaan tuota ihkuihanaa geneveriä. Eipä mene juttu noin Suomessa. Suomalaisia miehiä on niin vaikea saada terasseille oluselle.


Genever-tomaattikeitto (4 annosta)

100 g pekonia
5 herkkusientä
1 l tomaattimehua
1½ dl kermaa
suolaa
valkopippuria

Ruskita pekoni kattilassa ja lisää viipaloidut herkkusienet. Kun herkkusienet ovat hieman kypsyneet, kaada kattilaan hieman geneveriä. Kattila ei saa olla liian kuuma, ettei alkoholi pala heti pois. Ota liesituuletin pois päältä ja sytytä alkoholi heittämällä tulitikku kattilaan (muista ottaa tikku myös pois). Kun alkoholi on palanut pois, lisää tomaattimehu ja kiehauta. Lisää joukkoon vaahdoksi vatkattu kerma ja mausta suolalla ja varovasti valkopippurilla.

5 kommenttia:

 1. Tulisitko mun luokse uuden vuoden juhliin tekeen ruokaa? Pliis.

  VastaaPoista
 2. Heh. Arvaappa kuule näin unta susta ja sun kokkiasusta. Sisältöä en kehtaa kertoa ja tällä kertaa taidan kommentoida ihan nimettömänä. Piti tulla heti aamusta tiedottamaan asiasta.

  VastaaPoista
 3. Joo, kiva kerro/näytä lisää kokemuksia liekittämisestä. Olen siitä kovin kiinnostunut, mutta en ole koskaan uskaltanut yrittää. Ehkäpä liesituuletinpelottelut on menny liiankin hyvin perille. Mulle on jääny vähän epäselväksi, että miten kuumaa sen liekitettävän osion tulee olla? Jos pannulla kuumennan ja nostan sen sitten ihan selkeästi pois hellalta ja liesituulettimen alta (vaikka olisi kiinnikin), niin humahtaako, jos sinne stidin heitän... Ja mikä on oikea viinan määrä (siinä joskus muutenkin tuppaa olemaan vaikeuksia) ja mitä sitten tapahtuu,jos laittaa kostukkeen liian kylmään sapuskaan? Kyllä tota nyt pitäis kokeilla, mikä kotikokki se on, joka ei liekityksen loimua ole saanut aikaiseksi...

  VastaaPoista
 4. Ninnu: Kokki tilauksesta paikalla. Osoite tänne ja possu näyttäytyy.

  Ano: Hmm. Punastelee. Tästä ei kyllä pitsihuvilamme ravintolapäällikkötär pidä.

  Tiv: Lisää juttua tulossa ja kaikki nuo jutut varmasti tulee selviämään. Sen verran eroa on kaasuhellalla liekittämisessä, että silloin ei tikkua kannata heittää, vaan kallistaa hieman pannua. Eli ikään kuin kaataa pannun nestettä varovasti kaasuliekkiin päin, jolloin alkoholi syttyy imaisemalla palamaan. Heh. En tiedä tuliko ymmärrettävää.

  VastaaPoista