17.11.2006

Elävä Jaakko

Allekirjoittanut suosittelee erittäin lämpimästi kaikille lukijoille Ylen Elävää arkistoa. Arkistosta löytyy kasamäärin sekä video- että audioleikkeitä. Ensimmäiseksi bongasin videopätkän, jossa kerrottiin Suomen loistavasta menestyksestä Sveitsin gastronomiakisoissa vuonna 1954. Pätkässä esitellään mm. erilaisia konditoria-alan työnäytteitä. Maininnan saavat myös riistapiiras, karjalanpiiras, poronkäristys ja revontulileipä.

Arkistossa on Jaakko Kolmosen ruokapätkiä 70-luvulta. Aivan mahtavaa. Keittiömestari Veijo Vanamoa tietenkään unohtamatta, sillä yhdessähän nuo näyttävät näissä videopätkissä kokkailevan. Pojat kokkaavat mm. häränhäntää ja spagettia, kaalipataa, minttukanaa ja tirrilihaa. Mukaan on laitettu myös sokerivalistusvideo, joka on tv-viihdettä parhaimmillaan. "Hyväksi on.. kun ette syö liikaa imeliä."

Ruokahelmien lisäksi arkistosta löytyy musamiestä kiinnostavaa matskua. Hanoi Rocksin Andy McCoyn ja Mike Monroen haastattelu nostaa lähes karvat pystyyn. Paalua pojilta ainakin löytyi vuonna 1985: haastattelun lopuksi Andy näyttää, mitä lompakko pitää sisällään. Eikä rahantakominen tunnu olevan ongelma senkään jälkeen, kun Hanoi lopettaa. Amsterdamiin pyllyä myymään on poikien motto. Dingostakin on ihan hauska pätkä samalta vuodelta. Arja Alho ja Ilkka Kanerva vaihtavat bändin kanssa mielipiteitään politiikasta.

Kaikkea muutakin toki löytyy. Tässä suosituimmat viikolta 45:

1. Nykäsestä Calgaryn mäkikunkku
2. Uskolliset ruskeat silmät
3. Münchenin 10 000 metrin draama
4. Syntisin silmin
5. Sammy Babitzinin kuolema
6. Andy ja Mike
7. Hitlerin salaa tallennettu keskustelu Suomessa
8. Hevonen koulussa
9. Remu Aaltonen - päällikkö puhuu
10. Popedan keikkabussissa

7 kommenttia:

 1. Olen ollut Jaakko Kolmosen opissa kahteen kertaan ravintolakoulu Perhon oppilaana. Kova ammattilainen, rautainen jätkä, loistava opettaja. Katu-uskottavuutta riittää. Jaakko on tehnyt pitkän päivätyön suomalaisen ruuan eteen.Toivon että voin omalta osaltani olla välittämässä tietoa suomalaisesta ruuasta tuleville sukupolville.On loistavaa että tallenteet ovat nyt kaikkien meidän ulottuvilla.Eiköhän Polkkapossu töräytetä menemään ensi viikolla vaikka perinteinen lihakeitto.Ihan Jaakon kunniaksi!

  VastaaPoista
 2. Kaikki kunnia Jaakolle!

  Eikä lihakeittokaan huono idea ole. Tosin ensi viikko taitaa olla perunaton viikko ja sitä ei kyllä viitsisi sopasta jättää pois :)

  VastaaPoista
 3. Totta.Lihakeitossa on oltava perunoita. Hmm... Nuo hyvät ja huonot hiilarit ovat mulle aika tuntematon juttu. Perunat liittyvät aika tiukasti suomalaiseen perinneruokaan. Entäs nauris? Sen hiilihydraatit tuntuisivat noin näppituntumalta olevan toisenlaisia kuin perunan.Olisiko näin?

  VastaaPoista
 4. Perunassa hiilareita n. 14-15g/100g, nauriissa 8/100, joten ainakin pientä parannusta nauris olisi.

  VastaaPoista
 5. Rantakalakeitto jäisi varmaan myös hiilarittomalle perinneruokalistalle.Eli siis:vettä, sipulikuutioita,puhdistamatonta atlantin karkeaa merisuolaa luontaistuotekaupasta(maku on upea! Kokeile!)silakkafileitä tai puhkottuja muikkuja. Tilliä. Voita. (Ahvenanmaalaista lisäaineetonta K-supermarketista.Valmistaja:Ålands Centralandelslag 22150 Jomala.)Sipulit voi freesata voissa jos siltä tuntuu. Tai sitten vaan kaikki sekaisin kattilaan ja keitä ylös.Jos leipää niin sitten ruisleipää. Juomaksi vaikka piimää. Tai lähdevettä. Olutkin käy. Toimisiko tämä hiilarikonseptissa?

  VastaaPoista
 6. No ilman leipää toimisi ihan loistavasti. Tosin pitää niitä kuitujakin jostain saada... En kyllä ole mikään vannoutunut hiilarikarppaaja, joten silloin tällöin tulee kuitenkin leipää ja pottuja syötyä. Kunhan nyt yrittänyt vähän jättää vaaleat vehnäpullaleivät vähemmälle. Tuota suolaahan voisi vaikka kokeilla.

  VastaaPoista
 7. Meneeköhän tämä nyt kieliopillisesti oiken, mutta suoloissa on tosiaan eroja.Maistoin rinnakkain tuota mainitsemaani puhdistamatonta merisuolaa jota ranskalaiset kutsuvat harmaaksi suolaksi "sel gris"ja itävaltalaista puhdistamatonta vuorisuolaa.Kummatkin olivat hyvän makuisia, mutta merisuola oli mielestäni parempaa.Vuorisuola on kovemman ja terävämmän makuista.Merisuola taas oli pehmeämmän ja tasapainoisemman makuista. Vähän vaikea löytää järkeviä adjektiivejä suolojen vertailuun!

  VastaaPoista