31.5.2006

Nyt viilaan teitä linssiin

On arveltu, että linssit ovat lähes yhtä vanhoja kuin maanviljely itse eli n. 10 000 vuotta. Ensimmäiset jäännökset on nimittäin löydettu maanviljelyn kehdosta hedelmällisen puolikuun alueelta. Sieltä linssin viljelyi levisi hiljalleen Kreikan kautta läntiseen Eurooppaan ja Ranskassakin sitä viljeltiin pronssikaudella. Linssiä arvostettiin myös faaraoiden Egyptissä. Thebasta on löydetty n. 2400 ekr. rakennetusta hautaholvista linsseistä tehtyä tahnaa ja faarao Ramses II:n ajalta olevassa freskossa kuvataan linssikeiton valmistusta. Antiikin Kreikassa linssit tunnettiin köyhän miehen ruokana. Raamatussakin ne saavat oman maininnan. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa eli Genesiksessä Eesau myy esikoisoikeutensa lautasellisesta punaisia linssejä. On ajateltu, että kyseinen ruoka olisi voinut olla Lähi-Idässä vieläkin kovin suosittua mujaddarahia.

Linssit ovat superruokaa. Niistä saa hurjan annoksen proteiinia, kahta eri B-vitamiinia ja paljon rautaa. Kaikki tämä ilman rasvaa. Linsseissä on kolesterolia alentavia kuituja ja sydämelle hyviä ainesosia. Intialaisten on siis pakko olla hyväsydämisiä ihmisiä, koska siellä linssejä ahmitaan kuin punatulkut R-kioskin vaahtokarkkeja. Intia onkin maailman suurin linssien tuottaja ja kuluttaja. Intialaista linssimuhennosta eli dalia tarjotaan perinteisesti intialaisessa kodissa riisin ja leivän kanssa.

Linssejä on punaisia, vihreitä, mustia, ruskeita, oransseja ja varmasti paljon muitakin. Ehkä tunnetuimpia näistä ovat kuitenkin Ranskan Puy-en-Velayn vihreät linssit, joista herkkusuiden mielestä on erotettavissa hieman pippurista pähkinän makua. Tiedä häntä.

Olen syönyt linssejä maksimissaan yhden käden sormilla laskettavat kerrat. Se ei todellakaan ole paljon, sillä ystäväni kutsui minua juuri eilen Mikki Hiireksi. Ja Hiirellähän on tunnetusti vain neljä sormea. Linssien valmistaminen liittyi tietenkin tulevaan muuttoprojektiin eli kaapit tyhjäksi. Mistä linssit sinne ovat saapuneet, en osaa sanoa. Olenko tosiaan ollut niin lude, että olen mennyt ostamaan niitä.
Kesäkurpitsa-linssimuhennos


2 rkl ruokaöljyä
1 tl inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1 tl kardemummaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
puolikas kesäkurpitsa
3,5 dl vettä
1,5 dl vihreitä linssejä
1,5 dl tomaattipyrettä
1 rkl sokeria
suolaa ja pippuria

Kaada ruokaäljy pannulle ja lisää mausteet. Paista mausteita pari minuuttia ja lisää sen jälkeen pilkotut sipulit ja valkosipulit. Kuullota hetki. Lisää pilkottu kesäkurpitsa ja paista hetki. Jos rasva tuntuu loppuvan, lisää hieman. Ohjeiden ainemäärät ovat usein aika summittaisia. Lisää vesi. Huuhtele linssit huolellisesti sillä niiden sekaan on saattanut jäädä pieniä kiviä. Huuhtele vielä uudestaan. Lisää linssit ja keitä n. 20 minuuttia. Lisää tomaattipyre ja sokeri. Minä hieman huijasin taas ja ruittasin tavoilleni tutusti puristuksen ketsuppia. Keittele vielä kymmenisen minuuttia ja lisäile vettä jos tarvii. Tästä pitäisi tulla muhennosta eikä keittoa, joten nestettä ei tarvi kovin paljoa olla. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Tarjoa vaikka riisin kanssa. Minulla sattui olemaan avonainen riisinuudelipaketti, joten söin sen sitten nutskujen kanssa. Riisi olisi ehkä ollut parempaa, mutta meni jo.

8 kommenttia:

 1. Herneitä pitää liottaa. Pitääkö linssejäkin? Netistä löytyy aika ristiriitaista tietoa.

  VastaaPoista
 2. Tää sun blogisi on aivan verrattoman ihana ! Tätä on ilo lukea ja ihastella ja kokeilla uusia ruokia. Ja oppia aina jotain uutta. Vaikkei ruokia valmistaisikaan niin tämä on kirjoitustyyliltään ja sisällöltään aivan mahtavaa luettavaa ! Olen jäänyt koukkuun... :-)

  VastaaPoista
 3. Linssejä ei tarvi liottaa. Mutta huuhdella tosiaan kannattaa, jotta pikkukivet saavat kyytiä.

  Ja kiitos kaunis.

  VastaaPoista
 4. Blogistaniassa leviää haaste, ja vetäisin Sinutkin mukaan. Olen sen verran monta kertaa jo Sikken suklaaherkkua tehnyt ja tarjoillut. Ja kiitoksia sataa. Olen ottanut ne nimiini silmää räpäyttämättä.
  http://helenalauttanen.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Hyvää työtä Helena. Haaste otettu vastaan.

  VastaaPoista
 6. Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
  »

  VastaaPoista
 7. Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
  »

  VastaaPoista