5.6.2006

Leipuri Hiivasieni

Harvoin tulee tehtyä linssiruokaa, mutta aika harvoin tulee myös leivottua leipää. Mikä ihme siinäkin on? Onko siinä muka niin paljon vaivaa, vai onko se niin vaikeaa. No, silloin tällöin tulee kyllä tehtyä, mutta useimmiten pilaan leipäni heittelemällä taikinan joukkoon kummallisia asioita: hillosipuleiden lientä, punajuurilientä, etikkakurkkulientä, kummallisia mausteita, erinäisiä kasviksia raastemuodossa, kummallisia murskattuja pähkinäsekotuksia, erinäisten sitrushedelmien kuoriosia, jämiä kaappeihin jääneistä tahnatuubeista. Siis yleisesti ottaen mitä vaan, minkä vähänkin voisi kuvitella antavan makua taikinaan. Heh. Parasta ruoanlaitossa. Tällä kertaa ajattelin minimoida riskit ja valmistaa lähes perinteistä hiivaleipää. Kyllä itse tehty leipä kuitenkin monet kaupan leivät voittaa. Ei kyllä Talkion Vautsia. Ei sitä taida juuri muualta saadakaan kuin Tampereen seudulta.


Olen kyllä kuullut, ettei leipää kannattaisi syödä, sillä seuraavat jutut ovat eittämättä faktaa.

· Yli 90% väkivaltarikoksista tehdään vuorokauden sisällä siitä, kun on viimeksi nautittu leipää.
· Leipä aiheuttaa addiktioita. Koehenkilöille näytettiin leivänpalaa, mutta annettiin kuitenkin vain vettä. Jo vuorokauden jälkeen koehenkilöt alkoivat parkua leipää.
· Riippuvuuden lisäksi leivän käyttö ajaa ihmisen kovempiin aineisiin esim. voihin ja rasvaisiin makkaroihin. Syntyy myös sekakäyttöä.
· Leipä imee vettä. Ihmiskehosta yli 90% on vettä. Päättele itse.
· Pienet lapset ja miksei vähän isommatkin voivat tukehtua leivänpalaan.
· 1700-luvulla, kun suurin osa leivistä leivottiin kotona, odotettavissa oleva elinikä oli alle 50, lapsikuolleisuus oli huomattavan suuri ja keltakuume ravisteli kotona leivotun leivän syöjiä.
· Leipä paistetaan yli 200 asteessa. Ihminen kuolisi tuossa lämpötilassa jo minuutissa. Kai.


Hiivaleipä4 dl vettä
1 dl piimää
5o g hiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
ripaus pomeranssinkuorta
n. 12 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesi-piimäseokseen. Lisää suola, hunaja ja pomeranssinkuori. Sekoita. Lisää 6 dl jauhoja ja sekoita voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen ja lopuksi öljy. Alusta taikina pehmeäksi ja anna sen kohota kulhossa liinan alla puolisen tuntia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo siitä kaksi leipää. Anna kohota hetki liinan alla. Tee leipien pintaa 3 viiltoa ja paista 200 asteessa n.25 minuuttia.

Vitsi että tulikin hyvää.

4 kommenttia:

 1. Kauniita ovat. Olen leiponut leipäni viimeisen kahden vuoden ajan. Ainakin tietää, mitä lisäaineita saa.

  VastaaPoista
 2. Tulikin yllättävän hyvää leipää. Sitä ihmettelin, miksi pysyi tuoreen tuntuisena niin pitkään. Yleensä itse leivottu alkaa vanhenemistaan murentua jo seuraavana päivänä. Olisiko ollut tuo piimä?

  VastaaPoista
 3. I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
  »

  VastaaPoista