30.5.2006

Kerrassaan nerokastaValiolta on tullut ihan veikeä tuoteuutuus, creme fraichemix mango & chili. Perinteiseen tapaan tuo on laitettu 200 g purkkiin. Joskus olen näyttänyt hieman pitkää nenää erinäisille ruokatuotteille, joissa tulee mukana joku maustemix. Nenän näyttäminen ei muuten ole mikään vaikea asia, sillä sukumme nenä on selvästi vähintäänkin aatelispiirteitä perinyt. Mutta otetaan nyt vaikka esimerkiksi dippiainespussit. Ensinnäkin ne on useimmiten törkeästi ylihinnoiteltuja. Toiseksi dippiaineet on suht helppo löytää omasta kaapista. Tietysti on aikas vaivatonta repäistä pussi auki, kaataa dippimausteet kermaviiliin ja laulaa Sepi Kumpulaisen dippaa daa dipi dapadaa dipi dipi dii. Eri asia on sitten haluaako. Mutta takaisin tähän valion hyla-uutuuteen. Vaikka kaikenlaista kaapeista löytyykin, niin harvemmin mitään mangopohjaista. Siksi tämä tuote saa täydet pisteet. Ja siksi että se on ns. kevytversio ja kestää vielä kuumennustakin. Tällä hetkellä kaapissa on muuten yksi mango-piltti, joten taas puhuin täyttä potaskaa. Se on hyvin tavallista, mutta avartavaa.

Päätinpä tutustua hieman tarkemmin fraichemixin tuoteselosteeseen. Pakkauksessa tuotteen käyttöä kuvaavat merkit; ADD ja DIP jotka kuvaavat tuotteen käyttöä niin dippailuun kuin lisättäväksi ruokiinkiin. Todella nerokasta kehittämistyötä valiolla. Dip = dippaa, Add = lisää. Mahtoikohan tuohon neroleimaukseen tarvita mainostoimiston vai elintarvikeinsinöörin. Tai sitten joku huijattiin töihin. Hauskaa tuoteselosteessa on myös seuraava kohta: Valmistettu tuotantolinjalla, jossa käsitellään pähkinää. Tarkoittaako tämä nyt sitä, että pähkinävammaiset eivät voi syödä kyseisellä linjalla tehtyjä tuotteita?

 G   D   Em   H7       Em D
2.Kullan pää on pähkinä,vaik´ on väärällänsä.
G   D   Em   H7       Em
Kullan pää on pähkinä,vaik´ on väärällänsä.
G    D   Em  H7       Em D
Hei, luulia illalla,vaikk´ on väärällänsä.
G    D   Em  H7       Em
Hei, luulia illalla,vaikk´ on väärällänsä.

9 kommenttia:

 1. Päivää Polkkapossu,
  käypä katsomassa Kannuvalimosta
  http://www.kannuvalimo.fi/2006/05/27/valiosuomea/

  terv
  kannut

  VastaaPoista
 2. No päivää päivää Esko, Tero-Pekka ja Visa. En voisi olla enempää samaa mieltä. Tosin minä kyllä ostan Valion tuotteita.

  VastaaPoista
 3. 'Pähkinävammaisena' sanon, että tieto pähkinän käsittelystä voi parhaimmillaan pelastaa 'pahasti vammaisen' hengen ja monen 'lievemmin vammaisen' kohdalla säästää pahalta reaktiolta. 'Lievimmin vammaiset' uskaltavat tuotetta käyttää, mutta vastuu on tekstin myötä siirretty kuluttajalle.

  Tekstinpätkä purkin kyljessä voi näyttää humoristiselta, mutta on oikeasti tärkeää tietoa sille, joka sitä tarvitsee :)

  VastaaPoista
 4. En kyllä muista enää, lukiko teksti pähkinästä purkin kyljessä lainkaan. Nettisivuilta sen nappasin. Ja en käytä pahalla sanaa ruokavammainen. Kyse on pahaa tarkoittamattomasta ravintolaslangista. Täysin samaa mieltä olen kanssasi siitä, että ruokavammojen kanssa ei voi koskaan olla liian tarkkana.

  VastaaPoista
 5. Tarkoitukseni ei ollut ärähtää vammainen -sanan käytöstä. Ryhmälle, jota aikaisemmin (ihan virallisestikin) kutsuttiin vammaiseksi on jo asiallisempi nimi ja 'vammainen' on jo menettänyt suurimman arvonsa haukkumasanana, kun paljon pahempiakin on jo keksitty. Ravintolaslangin lisäksi termi on vakinnuttanut paikkansa monen muunkin ammattiryhmän sanastossa. (Vaikka täytyy sanoa, ettei sen historian myötä kyseessä ole aivan puhtaasti 'pahaa tarkoittamaton' ilmaus. Mutten ryhdy viilaamaan pilkkuja...)

  Sen sijaan vitsinomainen hämmästelysi pähkinävammaisille tarkoitetun tiedon tarpeellisuudesta sai kommentoimaan: kaikki (edes ravintola-alalla) kun eivät tajua, että pahimmin allergiselle riittää, että esim. samalla työlaudalla on käsitelty allergian aiheuttajaa, vaikka lauta olisi jopa pesty ennen allergikon ruoka-aineiden käsittelyä. Niinpä tieto siitä, että tuote on käsitelty paikassa, jossa 'joskus' on käsitelty alergikolle vaarallista ainetta, on oikeasti tarpeellinen.

  Ongelma on ehkä se, että monet pitävät suurta melua vaikkapa pähkinäallergiastaan, mutta syövät nougat-jäätelöä samalla, kun toitottavat rajoitteestaan. Näille allergiaoireet ovat kenties kiusallista kutinaa tai tuskin sitäkään... Tähän ryhmään termi 'vammainen' sopii mielestäni ei-niin-pahaa-tarkoittamattomana ja tästä ryhmästä on ravintoloiden keittiöissä varmasti kerrottu tositapahtumiin perustuva vitsi jos toinenkin.

  Vaarallisimmillan ja voimakkaimmillaan allergia on kuitenkin tappava, joten pienikin riski kannattaa välttää. Vaikka purkin kylkeen painettu teksti vaikuttaakin 'tehtaan henkilökunta on saattanut kotioloissaan käsitellä pähkinää' -tyyppiseltä turhistelulta. Vain pieni osa allergikoista kuuluu tähän ryhmään, mutta heidän takiaan valmistajien on kirjoitettava varoitustekstinsä 'varman päälle'

  Lakkaan motkottamasta :)

  Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta blogista; olen varastanut sinulta ruokaohjeen jos toisenkin

  VastaaPoista
 6. Olet täysin oikeassa. Hyvä ja tärkeä kommentti, enkä ota sitä lainkaan motkommatamisena :)

  Kirjoitustyylini on epäilemättä provosoiva ja joskus saattaa osua ja upota. Se on myös pyrkimyksenä, sillä aiheista syntyvien asiallisten ja faktoihin perustuvien keskustelujen kautta tietämys epäilemättä lisääntyy. Varmasti joku on ymmärtänyt tämän pähkinäkeskustelun siivittämänä ruoka-aineallergioista jotain pintaa syvempää.

  Ja kiitos kannustuksesta :)

  VastaaPoista
 7. Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
  »

  VastaaPoista
 8. Greets to the webmaster of this wonderful site. Keep working. Thank you.
  »

  VastaaPoista