8.6.2017

Uunibataatit, linssejä, broilerin jauhelihaa ja jugurttidippiä

Hyvä tuuri kävi, sain Polkkapossuun vieraskynäilijäksi Turun museokeskuksessa konservaattorina työskentelevän Chef Kulinaari Carterin. Hänen kokkailufilosofiaansa kuuluu rohkeus kokeilla erilaisia juttuja lopputulosta turhaan jännittämättä. Intuitio ja luovuus ovat avainsanoja, reseptejä ei juurikaan käytetä. Taitaa päteä aika hyvin myös konservaattorin hommiin. Kädessä pysyy yhtä lailla soppakauha, veitsi, skalpelli, mikroskooppi, dekantterilasi, kaasupoltin, injektioneula, vasara ja paistinpannu. Seuraavassa ohjeessa kaikkia edellisisiä ei ole pakko käyttää, mutta jos oikein luovalle päälle sattuu, en tohdi kieltääkään. Mainio ohje Chef Carterilta. UUNIBATAATIT, LINSSEJÄ, BROILERIN JAUHELIHAA JA JUGURTTIDIPPIÄ         
4 annosta

Bataatit:

4 pientä bataattia
rypsiöljyä (tai muuta kasviöljyä)
suolaa ja pippuria
hunajaa
½  limen mehu
mausteet: paprika/savupaprika, valkosipulijauhe, kurkuma, harissatahna tai chili
rosmariinia


Linssi-broileri:

1 keltasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
purkillinen kypsennettyjä punaisia linssejä (tai keitä itse)
broilerin jauhelihaa (tai esim. nyhtökaura, härkis, jauhis tms.)
suolaa ja pippuria
mausteet esim: paprika/savupaprika, kurkuma + harissa tahna

Dippi:

maustamatonta jugurtti
ripaus suolaa ja pippuria
limen mehua
tuoreita yrttejä, esim minttua, persiljaa, korianteria tms.
halutessa loraus hunajaa, valkosipulijauhetta


Valmista jugurttidippi ja laita jääkaappiin maustumaan.

Pese hyvin juuriharjalla bataatit. Niitä ei tarvitse kuoria. Halkaise kahtia pituussuunnassa. Tee rypsiöljystä, hunajasta, limen mehusta ja haluamistasi mausteista (+suola/pippuri) seos. Sivele tämä kauttaaltaan bataattien pintaan, myös kuorelle (josta siis tulee rapea ja voi syödä!). Tee leikattuun pintaan veitsellä poikittaisia viiltoja. Paista uunipellillä leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa bataattien koosta riippuen noin 30-60min.

Bataattien kypsyessä valmista linssi-broilerinjauheliha lisuke. Kuulota paistinpannulla sipulit ja valkosipulit ja paista jauheliha. Lisää linssit ja mausta. Mikäli bataatit ovat isoja, lisukkeen voi tarjoilla bataatilla kaivertamalla osan kypsästä bataatista pois (tämänkin voi toki syödä) ja täyttämällä bataatit. Tai lisukkeen voi tarjoilla bataattien vieressä erillisenä. Kruunaa annos raikkaalla jugurttidipillä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti