11.6.2017

Speltti-myslisämpylät

Kaikkihan meistää osaa sämpylöitä tehdä, joten sinänsä tässä reseptissä ei ole mitään ihmeellistä. Paitsi että on! Speltin upea kevyesti pähkinäinen maku saa liito-oravankin hylkäämään tammenterhonsa ja muuttaman johonkin mahdollisimman lähelle Birkkalan tilaa. Siellä nimittäin viljellään spelttiä ja liito-oravapopulaatio jatkaa epäilemättä kasvamistaan. 

Tiesittekö muuten, että liito-oravaa suojellaan tiukoilla EU-direktiiveillä. Kaavoituksissa lähtökohtana on, että liito-orava ei väisty kaavan alta, vaan kaavaa muokataan elinpiirin rajoissa. Ja tästä hyvänä esimerkkinä on Suomusjärvi, jossa, by the way, Birkkalan tila sijaitsee. Helsinki-Turku -moottoritiestä tuli nimittäin puoli kilometriä ajateltua pidempi. Se kun tekee pienen mutkan juuri Suomusjärven kohdalla ja sillä kierrettiin juurikin liito-oravien elinpaikka. En sano, että tällä olisi ihan suora yhteys Birkkalan emännän uunilämpimiin spelttisämpylöihin, mutta vahvasti siltä näyttää.Kun nyt pääsit speltin makuun, haluan myös suositella spelttimannaa, jos tulee mielettömän täyteläistä mannapuuroa. Toinen ehdoton lempparini on spelttihelmet, niitä ei voi ihminen tai possu syödä mitenkään liikaa. Jos iso himo pääsi iskemään, niin haluat ehkä vilkaista granaattiomenaista spelttihelmisalaattiani.

6 kommenttia:

 1. Täytyypä kokeilla spelttisämpylöitä! Mä olen tällä hetkellä melko vakiintunut juurisämpyläleipuri, ja noudatan aina samaa ohjetta, mutta josko sitä ihminen vähän hulluttelisi ja kokeilisi välillä jotain muuta!

  VastaaPoista
 2. Spelttijauhot on tuttuja ja varsinkin nuo Birkkalan. Tosin tuota spelttimannaa ei vielä ole tullut testattua, mutta ihan varmasti kokeilemisen arvoisia. Ja ikävä kyllä, liito-oravat ja EU-direktiivit on vähän liiankin hyvin tuttuja :)

  VastaaPoista
 3. spelttijauhoja pitäisikin suosia enemmän - kiitos muistutuksesta <3

  VastaaPoista
 4. Speltti todella on hyvää eikä sitä tuu käytettyä läheskään tarpeeksi! Kiitos muistutuksesta :D

  VastaaPoista
 5. Liito-oravat ja speltti ne yhteen soppii.. :D

  VastaaPoista
 6. Speltti on tuttavuus, jota en ole uskaltanut kokeilla. Mut sämpyläthän olisi hyvä alku!

  VastaaPoista