14.6.2017

Ruokakirjasuositus: K niin kuin kaali

S niin kuin suosikki, P niin kuin parasta. K niin kuin kaali on ehdottomasti eräs lempparikasviksistani. Se taipuu moneksi ja on eräs monipuolisimpia kasviksia.

Kaalia on viljelty jo vuosituhansia. Alkukotia on vaikea määrittää, sillä kaali on levinnyt lähes maailman jokaiseen kolkkaan. Kiinassa se tunnettiin jo 6000 vuotta sitten, merkintöjä on myös Mesopotamiasta, antiikin Kreikasta ja Roomasta, joissa sitä pidettiin ylellisyystuotteena. Ensimmäiset pyöreäpäiset kaalit ilmestyivät Englantiin 1300-luvulla ja levisivät sieltä hiljalleen läpi Euroopan muualle maailmaan.

Kaalin suosio perustuu epäilemättä sen maun lisäksi runsaseen satoon ja hyvään kestävyyten tuholaisia vastaan. Ja onhan kaalinpäät veikeän näköisiä pikku otuksia. Polkkapossun lapsuuden kodissa viljeltiin kaalia, ehkä siksi se herättää minussa lämpimiä tunteita. Muistan, kun isä viritteli joko punaiseen zetoriin tai siniseen super dextaan ison perälavan ja sitten mentiin isolla porukalla keräämään kaalinpäitä. Lopuksi monimetrinen lava oli niin täynnä, että ainakin omiin silmiini se näytti maagiselta kaalivuorelta. Ja kun kaalia kerran oli paljon, oli myös isoja puisia kaalihäkkejä paljon. Niiden seassa oli loistava telmiä ja rakennella yllättäviä majaviritelmiä. Sana viritelmä onkin saanut alkunsa siitä, että telmitään lähes haltioituneessa viriviritööttöötadhd-tilassa kaalihäkkien keskellä ja keksitään jokin loistava kyhäelmä eli kyhös. Kyhöksen alkuperää en tunne.

Salla Korpela on mennyt kevyesti sekaisin kaalista. K niin kuin kaali on hänen hieno keittokirjansa ja samalla oodi kaalille. Kaikki opuksen ohjeet ovat kasvisruokia ja suuri osa myös vegaanisia. Ruokakuvista vastaa taitava Anna Autio. Kirja on jaettu lukuihin erilaisten kaalien mukaan: keräkaali, varhaiskaali, kukkakaali, parsakaali jne. Resepteissä on pääruokia, lisukkeita, kasviksia, höyrytystä, keittämistä, grillaamista. Kuten todettua, kaalista on moneksi.

Sain kirjasta hyviä ideoita ja paljon inspiraatiota, joten otetaan kuvaan mukaan lamppu odottamaan juuri sinun välähdystä.Grillatut varhaiskaalit

Eräs ehdoton reseptisuosikkini kirjasta on grillatut varhaiskaalit. Saattaa monesta kuulostaa vähän häröilyltä, mutta sitä se kaikessa hienoudessaan onkin. Valmistustapa jota ei välttämättä ihan heti itse keksisi, vaikka kuinka hyppelisi kaalikiimassa häkkien seassa. Varhaiskaali leikataan 3-4 sentin lohkoiksi, palat suditaan öljyllä ja heitetään grillin. Homma on valmis, kun pinta alkaa sopuisasti ruskistua tai herkästi jopa mustua. Tarjoilu lämpimänä, kastikkeen kera. Salla heittää tässä vaiheessa ohjeet caesar-soosille, chimichurrille, basilikaöljylle ja chilikastikkeelle. Juuri nyt vatsaani ilmestyi sammakko.

Hyviä lukuhetkiä, suosittelen!

Kirjailija: Salla Korpela
Kustantaja: Into-Kustannus Oy
Sivumäärä: 112
Julkaisuvuosi: 2017

Kirjan arvostelukappale saatu kustantajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti