29.11.2007

Örkkytaikina

Jos jotain hyvää on ruotsalaisilta opittu, niin sen on pakko olla korvapuustien tekeminen. Kanelsnäcka tai örfila miten vaan. Ja onhan meillä nuo hassut oululaisetkin, jotka mutustelevat örkkyjä. Heh, niin juuri, örkkyjä. Jättimäisiä korvapuusteja.



Joulutunnelmissa voisi periaatteessa kieritellä jotain ei-niin-perinteisiä puusteja. Tässä vähän täyteideoita sen ainaisen voi-kaneli-sokerin tilalle.

- viikunahillo
- rusinat
- kuivatut hedelmät
- mantelilastut
- murskatut pähkinät
- kookoshiutaleet
- omenasose
- appelsiinimarmeladi
- suklaa

Jos nyt kuitenkin päädyt tuttuun ja turvalliseen, niin perusohjetta seuraamaalla saat aikaiseksi maistuvan tuloksen. Possukeittiö valmisti näitä muutama päivä sitten ja polkka se kuulkaa soi niin iloisesti. Eikä aikaakaan kun saparo sojotti kohti kattoa, niin iloinen pieni porsas oli.


Korvapuustit (n. 16 kpl)

5 dl maitoa
1 tuorehiiva
1½ tl suolaa
reilu 2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
15-16 dl vehnäjauhoja
150 g voita

väliin:

voita
kanelia
sokeria
(vaniljasokeria)

munaa voiteluun
raesokeria

Liota hiiva maitoon (kädenlämpöiseen) ja sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot hiljalleen aluksi kuitenkin reippaasti vatkaten. Vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä voi alustamisen loppupuolella. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa ilmakuplat pois ja kaulitse isoksi ohuehkoksi levyksi. Levitä levylle voita, kanelia ja sokeria makusi mukaan. Minun puolesta saa laittaa aikas runsaasti. Kääri rullalle ja leikkaa n. 4 sentin paloiksi. Korvapuusteja voi valmistaa oikeaoppisemminkin eli leikkaa rulla paloiksi niin, että leikkaat joka toisen viillon vinoon eri suuntaan kuin edellisen. Ja jokaisen palan keskeltä painetaan sormella niin, että muodostuu korvat. Anna puustien kohota jälleen. Voitele munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. alkoi tekemään mieli pullaa, mutta tiedät mun suhtautumisen leipomiseen.. menikö kaikki?

    VastaaPoista
  2. Asiasta viidenteen ja taas informatiivista sellaista! Löysin kaupasta partaäijän mansikkaa ja vaniljaa! Eikun kokeilemaan! Jotenkin vaan tuntuu siltä, että ei o perinteisen voittanutta, mutta hyvä että tulee variaatioita.

    VastaaPoista
  3. Ylimuuli: Yhdyn.

    Tiv: Vähän ehkä pelottaa noi maustetut jutut. Jos testaat, kerro!

    VastaaPoista
  4. Jep. Rasvaa vähempi, mutta makeampi - siinä rajoilla,ettei ollut mansikkainen liian makea minun makuuni. Parempaa on, kun peruspartaan lyö itse mansikat sekaan. Tokkopa kannattaa vaniljaa ostaa kokeeksikaan. Eli entiset kujeet jatkuu ainakin meillä.

    VastaaPoista