13.11.2007

Kirjolohenmäti-smetanaruispalat

Less salmon semen, more finnish seamen. Mitäpä minä siihen vastaankaan sanomaan. Blinitkin olisivat kuulemma maistuneet, mutta blinejä ei ihan noin vaan valmisteta. Taikinan pitää antaa tekeytyä vähintään muutama tunti. Blinit korvattiin kylmästi perunalla ja mukaan lautaselle laitettiin sipulia, tilliä ja smetanaa. Suupalaksi tein vielä muutaman herkullisen ruisleipänapin. Niitä olisi voinut olla lisääkin, sillä ennen kuin olin ehtinyt ruokapöytään, oli Käytöskukan Suursyömäri tehnyt yllätysvierailun.


Mäti-smetanaruispalat

smetanaa
sipulia
tilliä
kirjolohenmätiä
sitruunamehua
pippuria
ruisleipää


Vatkaa smetana kovemmaksi, sekoita siihen kohtuullisen pieneksi pilkottu sipuli, hakattu tilli, mäti, pieni loraus sitruunamehua ja rouhaus mustapippuria myllystä. Sekoita. Ota stanssilla leivästä pyöreitä paloja, pidä stanssi paikoillaan ja täytä se seoksella.

13 kommenttia:

 1. Eikös se ole vähän mädin tuhlausta, jos syö perunoiden kanssa?

  VastaaPoista
 2. Suursyömäri! Olin jo melkein unohtanut kyseisen kaverin. Mitkäs niitten kahden possun (?) nimet olikaan?
  Ai niin, ruokakin näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 3. Polkkapossu: Ei.

  Matleena: Heh. No Hinku ja Vinku.
  Ihan loisto sarja.

  VastaaPoista
 4. Suursyömäri ja Pyllerö on ihan kunkkupossea! Ja kinkku-.

  Olen muuten oppinut syömään mätiä vasta tänä vuonna, kiitos sushin. Ehkä ensi vuonna uskallan jo ostaakin sitä.

  VastaaPoista
 5. Ja sitten oli yhdessä jaksossa Vesihiisi, joka oli kovin yksinäinen saarellaan. Onneksi oli Hinku ja Vinku, jotka päättivät viedä sille kukkasen. Ja mätiä :D Ehkä Muulikin uskaltaa ostaa sitä jo tänä vuonna. Vaikka joulupöytään.

  VastaaPoista
 6. Hyi kamala mäti on pahaa. Niin on myös tili ja raaka sipuli, joten on vaikea nähdä, miten tämä leipä voisi olla hyvää.

  VastaaPoista
 7. Oli synkkä ja myrskyinen yö. Oikeasti se oli tosi tylsä, pimeä aamu ja lukion fysiikantunti joskus 2002. Piti keksiä uusi nicki käyttöön ja sitten vaan lätkin kaverin kanssa lempikirjaimia paperille ja monien yritysten jälkeen päivä kirkastui.
  Cebic-nimi oli syntynyt.

  Juu, tuon kastikkeen jauhot kyllä kypsyivät, en pidä jauhon mausta itsekään. Soossi kerkesi hautua kypsäksi siinä muuta ruokaa säätäessä. Maizenaa ei porukoiden luona ollutkaan kaapissa nyt. Itse käytän kotonani aika paljon sitä tummaa kastikesuurusta maizenalta. Kätevä tuote. Vaaleata en ole vielä testannut.
  Mutta valkokastiketta en tee itse, se ei onnistu koskaan vaan maistuu ihan jauholta, yök. Tämän takia lasagnesatkin olen kehittänyt oman version, ettei tarvitse juustokastiketta vääntää.

  Miun tekis ihan hirmuisesti mieli maistaa mätiä, mutta kun ei voi. Korvaankin mädin joko porosilpulla tai sitten vedän vaan sipulia, smetanaa ja jtn mitä sattuu löytymään. Pikkujoulukaudella tuon voi vetästä vaikka karjalanpiirakan päälle - on hyvää, kaloreita laskematta.

  VastaaPoista
 8. Joku kun ei tuossa ylempänä tykkää mädistä eikä tillistä.
  Niin näin kalattoman versio rapapöydässä oli juustotarjottimen lisäksi oiva leipä:
  - paahdettua paahtoleipää
  - voita
  - tillisilppua
  - puristettua sitruunamehua koko komeuden päälle
  = Nam
  Jos sipulisilppua olisi ollut tarjolla, niin tupla-nam.

  VastaaPoista
 9. Ihanaa mätiä. Onneksi tulee joulu ja taas sitä saa. Leipäympyröitäsi voisin tehdäkin maisteltavaksi vaikka pikkujoulualkupaloiksi.

  VastaaPoista
 10. Siis Hinku ja Vinku. Käytöskukka aivan ehdoton ehdoton loistava ja opettavainen huippuanimaatio! Niitä jossain vaiheessa tuli uusintana, pari sain talteen. Olen niitä Ylen Elävään arkistoon toivonut. Ah, suora loikkaus kauas kauas lapsuuteen. Parille alle kouluikäiselle hehkutin, mutta olisittepa nähneet ilmeet, kun ylpeänä heille yhden jakson näytin. Katsoivat meikäläistä kuin halpaakin halvempaa lidlmakkaraa...

  VastaaPoista
 11. Cebic: No sehän selvitti, täytyy sanoa, etten olisi ihan heti arvannut. On sen vaan harmi, ettet pysty syömään mätiä. Niin herkullista.

  Reetta: Meillä myös ehdotonta joulupöydän tavaraa. Vanhemmat eivät kyllä syö, mutta nuorempi porukka ahmii.

  Tiv: Niistä on ainakin joku vhs-tallenne, koska kaverini sai sellaisen muutama vuosi sitten lahjaksi. Sitä sitten porukalla hekoteltiin monta jaksoa putkeen.
  Heh. Halpa makkara. Voin kyllä nähdä tilanteen.

  VastaaPoista