23.11.2007

Anjovista kyllä kiitos eli hieman hienompi bolognalainen lihakasti

Alkumusiikkilautasella RBD:n Pukille ei soijaa (Santa no soy).
-----------

Joskus jauhelihakastikkeeseensa kaipailisi vähän uutta kikkailua. Kun nyt blogimaailmassakin on viime aikoina ahkerasti käytetty lihaa ja anjovista mm. vorschmackiin, taidankin nostaa tässä erään jo muinaisuudessa polkkaamani reseptin ilmoille. Valmistin nimittäin eilen mustatorvisieniragua, joka on kyllä jopa herkullisempaa kuin tyköistuvat pyöräilyhousut Ben Z:lla.

Blogikeittiöissä eletään myös soijarouheen aikaa. Tässäkin reseptissä jauhelihan voi mainiosti korvata rouheella ja hakea vielä puhakampaa potkua.Mustatorvisieniragu pastalle

5 siivua pekonia pieniksi leikattuina
kourallinen kuivattuja mustiatorvisieniä (herkkusienetkin käy)
1 sipuli pieneksi pilkottuna
sokeria
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
1 porkkana pieneksi kuutioituna
1 varsiselleri pieneksi kuutioituna
(1 prk herkkusieniä)
400 g sikanautajauhelihaa
tomaattipyreetä
1 prk tomaattimurskaa
6 anjovisfilettä pieniksi huitaistuina
2½ dl maitoa
2½ dl kuivaa valkoviiniä
oreganoa
3 dl lihalientä
muskottipähkinää
suolaa
pippuria
parmesaanijuustoa

1. Paista pekonipalat pannulla ja lisää liotetut sienet. Lisää rasvan joukkoon pieni ripaus sokeria. Lisää sipuli ja anna sen hieman karamelisoitua. Antaa mukavaa makua kastikkeelle.
2. Lisää porkkana ja varsiselleri ja paistele hetken aikaa. Lisää myös valkosipuli.
3. Lisää pannulle jauheliha ja paistele sitä hetken aikaa. Ruskista liha ihan kevyesti. Mausta se suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.
4. Lisää tomaattipyree ja paistele sitä hetki.
5. Kaada keitokseen desi maitoa ja anna sen kiehua niin kauan, että lähes kaikki neste on haihtunut pannulta pois.
6. Kaada mukaan valkoviini ja tomaattimurska. Lisää anjovikset. Lisää myös kunnon satsi itsekuivattua oreganosilppua
7. Lisää lihaliemi ja sekoita kastiketta kunnolla.
8. Anna kastikkeen poreilla hiljalleen vähintään puolitoista tuntia. Saa poreilla vaikka kolmekin tuntia. Tarkista aina välillä, ettei neste ole loppunut.
9. Nyt kastikkeen pitäisi olla kohtalaisen paksua. Lisää siihen loput maidosta. Lisää myös parmesaanijuusto ja sekoita kunnolla.

Lisää suolaa tarvittaessa.


3 kommenttia:

  1. Hmmmm, sie et liottanut sieniä. Mielenkiintoista. Mutta mistä hitistä sie sait mustiksia, mie en löytänyt viime kesänä mistään vakiopaikastani?

    VastaaPoista
  2. Heh. Olipas hyvä huomio. Liotin kyllä. Lisään tekstiin. On hyvä, että on tarkkoja lukijoita. Eikä muuten olekaan tämän syksyisiä sieniä...

    VastaaPoista
  3. Käytin tähän ihan vaan noita suppilovahveroita, mutta hyvin sopi. Perheenäidistä oli niin kiva haudutella jauhelihakastiketta kolme tuntia :-) Eikä lapset edes huomanneet sieniä! Anjovisten suhteen olen kiikun kaakun, maku kyllä tuntui, tuntuikohan liikaa, jättäisinkö seuraavalla kerralla pois vaikka se olikin osa ideaa? Hyvää kastike kyllä oli!

    VastaaPoista