31.10.2007

Ooh, tuolla on varaa ostaa banaani

Mitä yhteistä on seuraavilla keittiötarvikkeilla: tomaatinkannanpoistaja, munanpuhkoja, lihapullasakset, tryffelihöylä, banaaninkuljetuskotelo, oliivikivenpoistaja, caipiroscanuija, popparikone, hodarin lämmittäjä, munanvalkuaisen erottelija, omenalohkori, sähkökäyttöinen parmesaanijuustonleikkaaja?Tomaatinkannanpoistaja voi olla ihan tarpeellinen ravintolassa, sillä minulle on opetettu, että vain moukka jättää kannan alkusalaattitomaattiin. Kotikeittiössä sillä ei ehkä ole suurempaa virkaa. Munanpuhkojaa en uskalla edes ajatella, se kuulostaakin jo kiribatilaiselta kidutusvälineeltä. Mitä muuta voi odottaa saarivaltiolta, jonka tärkein vientituote on kookospähkinän kuivattu ydin. Lihapullasaksilla tulee kaunista tasalaatua, vielä kun sakset saisi mahtumaan sormiin. Sitä paitsi kotikutoinen killerilihapulla on kutkuttavasti kauniimpi kuin vauvan persettäkin sileämpi saksilihapulla. Tryffelin höylääminen ilman höylää saattaa tulla yllättävän kalliiksi, mutta jos on varaa ostaa tryffeleitä, niin suodaan sitten höyläkin. Banaaninkuljetuskotelo on aina tarpeellinen: jos taas ei ole varaa ostaa banaania, voi aina mennä kadulle kerskailemaan kotelonsa kanssa ja antaa ihmisten ajatella, Oooh, tuolla on varaa ostaa banaani. Ajatelkaa, vaikkei siis edes oikeasti olisi. Ihan mieletöntä.

Oliivikivenpoistajaa en ole onnistunut käyttämään kertaakaan, saati että olisin nähnyt sellaisen. Hammaslääkärilläni kyllä oli hammaskivenpoistaja, mutta se ei kuulemma ole suoraan verrannollinen oliivikivenpoistajaan. Ymmärrä nyt tuostakin sitten jotain, ei hän sitä kuitenkaan lainannut. Caipiroscanuija sopii hyvin ihmiselle, joka alkaa muistuttaa esinettään ainakin nimellisesti. Popparikone on ehkä turhista turhin. Jos ei osaa poppareita tehdä kattilassa tai heittää mikropoppareita uuniin, niin harkitsisin vahvasti juniorimarttojen popparikurssille menemistä. Tähän tietysti voisi sanoa, että popparikone vie ihan hirveästi enemmän sähköä kuin hellan liesi. Hah, huono peruste. Jos olisit oikeasti kiinnostunut energian säästämisestä, et lueskelisi tässä minun turhia jorinoita sähkökäyttöiseltä tietokoneeltasi. Hodarin lämmittäjä on sitten jo oma maailmansa. Ihan perusteltu vehje - kukapa kaipaisi kylmää lämmintä koiraa. Eihän nimessäkään olisi enää mitään järkeä. Valkuaiserottelija saattaisi toimia ravintolassa, jonka liikeideana olisi tarjota vastapäiselle marenginpalvojayhteisölle päivittäinen aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Bisnesidean saa käyttää. Omenalohkori, hmm... sen verran jokainen osaa veistä käyttää, että osaa vetää omenan lohkoiksi. Sallitaan kuitenkin jalattomille, kädettömille, kalavihaajille ja muille monivammaisille. Sähkökäyttöinen parmesaanijuustonleikkaaja saattaisi olla ihan hieno vehje, vielä kun olisi parmesaanijuustoa ja olisi maksanut sähkölaskunsa.

Yhteistä on siis, että näistä kukin on ainakin yhden ihmisen mielestä aivan turhanpäiväinen keittiöväline. Ja kyllä, banaaninkuljetuslaatikkokin on keittiöväline.

Mutta mikä on sinun turhin keittiövälineesi? Enkä nyt tarkoita niitä perinteisiä vohvelirautoja, jäätelökoneita, leipäkoneita ja voileipägrillejä, jotka ainakin useimmilla homehtuvat kaapin perukoille. Vaan jotain hieman hiprakkaisen hassua ja turhaa.

Minulle valinta on helppo. Omistan nimittäin valkosipulikortin, jolla ei todellakaan tee yhtään mitään. Sinänsä kortti on überhieno ja lahjanakin se oli siivottoman siisti, mutta järkevästi käytön kannalta ajatellen kortti on ihan täyttä suolitavaraa ja hoocee sellaista. Kortissa on pieniä nystyröitä, joihin valkosipulinkynttä tulisi hangata ja kynnen pitäisi sitten ihanasti murskaantua. Toiveajattelua. DVD-levyssänikin on yhden käytön jälkeen enemmän naarmuja kuin valkosipulinkynnessä. Ehkä tungenkin kynnen seuraavaksi DVD-soittimeeni.

20 kommenttia:

 1. kananmunan paistomuottiapulaiseksi tarkoitettu pannulla nököttävä rengas. pyörivä yrttileikkuri, jossa kaikki yrtit junttaantuvat leikkurin sisälle ja leikkurissa ei tietenkään ole yhtäkään irroitettavaa osaa eli mössö lähtee vain vedellä huuhtelemalla -mutta leikkuri oli halpa. munan valkuaisen erotin, josta sekä valkuainen että keltuainen solahtavat mukavasti kippoon. murotaikinavispilä/sekoitin. tomaatinviipalointiapuri. just to name a few.......

  VastaaPoista
 2. Mulla on sellainen kirsikankivenpoistaja, ihan Ameriikasta asti aikoinaan ostettu. Kerran olen vissiin sitä käyttänyt. Kivet kyllä irtosivat, mutta tuli paljon sotkua ja roiskeita :-/

  Kivoin turhakkeeni sen sijaan on Tupperwaren vaaleansininen munankohotin :-D

  VastaaPoista
 3. Mikä on MUNANKOHOTIN? o_O

  Mun turhake on juuri tuo samainen garlic card, joka toimittaa ainoastaan muistoesineen virkaa, sain sen Tanskassa ollessani. Muuten olen aina ylpeillyt sillä, että kaapeissani ei piilottele käyttämättömiä vekottimia.

  Keltaista banaanikoteloanikin käytän oikeastaan aina, kun tasaisin väliajoin iskee kausittainen tarve saada eväsbanaania poskeen. Onhan se muovia ja aika höperökin kai, mutta eipähän muusaannu reenikamat panaaniin. Sopii mun kiireeseen /karitatuomola/

  VastaaPoista
 4. Banaanikotelo on kätevä. Meillä sitä on käytetty tosi paljon, lapsen kanssa liikkuessa banaani on kätevä välipala ja ilman koteloa se liiskaantuu aina johonkin. Lisäksi se on hyvä keskustelunaloittaja (yksi tuttu on jo kerran kysynyt että miksi kuljetan dildoa olkalaukussa).

  Valkosipulikortin omistan itsekin ja olen todennut täysin turhaksi.

  VastaaPoista
 5. Minun turhin vekottimeni on se klassinen pallorauta. Siis sellainen "minikauha", jolla saa koverrettua kivoja pallosia vaikkapa melonista. Olen käyttänyt sitä kerran. Mutta jotenkin tuntuu kauhean turvalliselta tietää, että sellainen vehje löytyy tarvittaessa keittiön laatikosta.

  VastaaPoista
 6. Arttu ja Ano: Noita en omista. Vedenkeittimestä oon ajatellu, et se on ihan hyödytön, mutta kyseisen kapistuksen omistavat jostain syystä palvoo sitä ja ovat saaneet mutkin osittain vakuutettua.

  Tiv: Jos on halpaa, pitää ostaa. Murotaikinajutusta en oo ikinä ees kuullu!

  Välispiikki: Tosiaan mikä on munankohotin?

  Ylimuuli & Anni: Olishan mun taas pitäny arvata, että teillä kahdella nyt ainakin on banaanikotelot. Jos joillain. Garlic card on tosiaan turha. Jäi kokeilu yhteen kertaan.
  Miks muuten Anni kannat sitä dildoa olkalaukussa? Tai älä vastaa.

  Matleena: No pallorauta nyt ei oo lainkaan turha. Niitä pitäis olla vielä erikokoisia, erikoisia, erivärisiä, erinäisiä ja erikeeppereitä.

  VastaaPoista
 7. http://www.waresofknutsford.co.uk/products_level4.htm?cat1=baking&cat2=Baking+Tools&id=6434

  SIIS MITEN OLET IKINÄ VOINUT TEHDÄ MUROTAIKINAA ILMAN TÄTÄ?!?!

  VastaaPoista
 8. Vedenkeitinhän on ihan essentiaali, käytössä monta kertaa päivässä kuten blenderikombokin. Mikroaaltouuni on sen sijaan mun katsannossa hyödytön möhky. Enpä ole sellaista hallinnutkaan kuin ensimmäisessä omassa asunnossani, 12v. sitten.

  Eikä pitäs munkaan niin ylpeillä; munanleikkuria nimittäin en kyllä käytä oikeastaan ikinä, vaikka vanhemmillani syön mielelläni säntillisesti viipaloituja munia.

  VastaaPoista
 9. Munankohotin on sellainen pienen reiällisen kauhan mallinen vänkylä, jolla on eri kätsy nostaa munienkeittokattilasta kolmeminuuttiset seitsemän minsaa ennen kymmenminuuttisia!

  Miksi dildoa ei saisi kantaa olkalaukussa :-o

  VastaaPoista
 10. Välispiik, hyvä kysymys! Taskuun ei mahu ja reppu on liian iso, ellei sitten ole pikkureppu, mutta ne taas on niiiiin last decade.

  VastaaPoista
 11. Pikkureput :D palatakseni aiheeseen, vedenkeitin on lähes välttämätön keittiökapistus! Niin teen keitossa, kun pastavedenkin, jos on kiire!

  Multa löytyy sellainen sitrusraastin, tai ainakin luulen sen olevan jonkin valtakunnan sitruskiehkuroiden tekoon tarkoitettu koje. Se kuuluu sarjaan pallorauta, joka pyörii muuten kanssa käyttämättömänä.

  VastaaPoista
 12. Vedenkeitin porisee meilläkin monta kertaa päivässä. Myös sitrusraastin on ahkerassa käytössä. Raastan aina sitruunoiden ja limettien kuoret ja käytän niitä suolaisten ruokien mausteena. Älkää hyvät immeiset heittäkö sitruksia raastamattomina roskikseen!

  VastaaPoista
 13. Mutta eikö sitä kuorta voi raastaa tavallisella raastimella? Nimittäin tuo kummakapistus on tosi epäkäytännöllinen. Matleena, onko sun raastin semmoinen kuorimaveitsen näköinen, noin kuudella terävällä "reiällä" varustettu?

  VastaaPoista
 14. Voihan sen tavallisellakin raastimella raastaa, mutta sellainen iso raastin olis mun mielestä aika hankala pienen sitruksen raastamiseen. Ehkä sellaisella miniraastimella ois kivempi hinkata(?). Se mun kuorimakapistus on sellainen Ikeasta ostettu pötkylä, jonka päässä on viisi pientä reikää rivissä (ja sivuilla kaksi isompaa). Musta se on ihan näppärä.

  VastaaPoista
 15. Sama pötkylä mulla :D ehkä mä en vaan osaa käyttää sitä! Ja sori Polkkaava isäntä, että tämä keskustelu lähti käsistä :O

  VastaaPoista
 16. Kai se vaatii vähän harjoittelua ja napakan otteen sekä kuorimakapineesta että sitruksesta.
  Jos nyt vielä näistä turhakkeista puhutaan, niin on mulla myös caipiroscanuija... Kertaakaan en ole vielä käyttänyt sitä. En edes tykkää alkoholijuomista, mutta pakkohan sellainen oli ostaa.

  VastaaPoista
 17. Heh, no jopas jopas. Joskus minäkin menen sanattomaksi :D

  VastaaPoista