22.10.2007

Soosissa on sen salaisuus


Nimimerkki Ana (Afghanistan National Army?) kyseli sähköpostitse punaviinikastikkeen ohjetta. En uskalla tuottaa pettymystä Analle, joten reseptiä itse kullekin. Tässä versiossa paahdetaan ensin juureksia hetki sulaneessa sokerissa. Toinen hyväksi todettu lähtötapa on antaa sipuleiden muhia iät ja ajat levyllä luovuttaen ihqn makeutensa. Ensimmäinen on epäilemättä nopeampi. Tähänkin ohjeeseen voi lisätä vielä lurauksen kastikepohjaa, demi-glacea, jos lopputulos ei tyydytä. Mutta kyllä se ehkä tyydyttää.


Punaviinikastike

vajaa ½ dl sokeria
½ palsternakka
1 porkkana
1 sipuli
pieni pala juuriselleriä
loraus punaviinietikkaa
½ l lihalientä
3 dl punaviiniä
timjamia
mustapippuria
laakerinlehti
voita
(suolaa)Paahda sokeria, kunnes se sulaa ja muuttuu kullanruskeaksi. Lisää paloitellut juurekset ja paista niitä hetki sokerissa. Älä päästä sokeria palamaan. Lisää punaviinietikka, lihaliemi, punaviini, timjami, mustapippuri ja laakerinlehti. Keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä ja siivilöi kastike. Keitä vielä kastiketta kokoon. Voit suurustaa kastikkeen, jos haluat sen paksummaksi. Lisää vielä nokare voita ja maista suolaisuus. Voit lisätä vaikka kermaa, jos haluat pehmeämpää.

Punaviinikastike on erityisen hyvää naudan, possun ja lampaan kanssa. Ankalle siitä saa mahtavan kumppanin lisäämällä appelsiinihilloa ja appelsiinimehua. Poron kastikkeeseen taas voi laittaa vaikkapa mustaviinimarjahyytelöä, rosmariinia ja keitettyjä omenakuutioita.

3 kommenttia:

 1. Punaviini on hyvää myös kastikkeessa.

  Aprikoos, eikös hra Porsaan tulisi tähän aikaan lokakuusta hämmennellä suklaakastikkeita? Huomenna kun on ruokahaasteen ilmoittautumisdedis.

  VastaaPoista
 2. Öhöm. Pitäisi. Mutta hämmentelinkin kaalipataa.

  VastaaPoista
 3. tosi hyvännäköinen punkkukastike. Tätä olisin tarvinnut keväällä kun piti siskon ylppäriin tehdä punkkukastiketta ilman intternettiä, maalla - kotiviinistä :) Mutta jos äiti haluaa punaviinikastiketta, punaviinikastiketta hänen saamansa pitää... :) Oli se ihan ok, mutta tää kuulosti paremmalle.

  VastaaPoista