2.10.2007

Makaronilaatikon mustit


Viime aikoina on ruokablogeissa väkerretty jos jonkin näköistä makaronilaatikkoa, tai pitäisi kai sanoa liha-makaronilaatikkoa. Mutta sitä perinteistä ihanaa kuitenkin, joka antaa hyvän syyn mutustaa maailman parasta hapanimeläkastiketta eli heinzin ketsuppia. Parhaimmassa ja pahimmassa tapauksessa heitän heinzin seuraksi vielä puolukkahilloa.


Makaronilaatikko

Minun makaronilaatikkoon kuuluu muutama pakollinen juttu:

1. Munamaito. Se on kaiken alfa ja omega, alku ja loppu. Munamaito on juuri se mikä tekee makaronilaatikosta makaronilaatikkoa. Monet korvaavat sen lihaliemellä ja sulatejuustolla. Sillä ei kuitenkaan saada aikaan oikeaa rakennetta. Makaronien pitää nivoutua yhteen valkoisella siteellä. Kauneimmillaan makaronilaatikko onkin juuri niiltä paloiltaan, jotka ovat vuoan reunoissa kiinni. Niistä ilmenee koko tämän jumalaisen ruoan syvin olemus, kaiken kattava nivoutuminen yhteen.

2. Jauheliha. Sika-nautaa sen olla pitää, se on tähän tarkoitukseen ehdottomasti maukkainta.

3. Kotisinappi. Ruittaus väkevän makeaa sinappia antaa maukkaalle sika-naudalle menoa ja meininkiä. Saa ruitata vähän enemmänkin, jos persus vaan kestää.

4. Makaroni. Keitetään lähes al dente ja sitten vuokaan. Ennen oli tapana laittaa keittämättömänä lillumaan munamaidon sekaan, jolloin tuloksena oli todennäköisesti liian kypsä makaroni. Ei sinänsä jotkut tykkää ylikypsistä makaroneista, kaikki kunnia heille. Tärkeä on kuitenkin nesteen määrä: liikaa nestettä -> liian kauan uunissa -> liian löysät makaronit. Kovaa ja rapeaa pintaa on myös vaikea saada keittämättömien kanssa.

5. Mausteet. Maustepippuri ja muskottipähkinä = must. Etymologisesti maustepippuri-sanan alkumuoto on mustpippuri, mutta sekaannusten välttämiseksi kielikeskus ehdotti aikanaan maustepippuria. Lisäksi tietysti suolaa. Maustamista voi jatkaa mm. valkopippurilla, oreganolla ja paprikajauheella.

6. Juusto. Ehdottomasti jotain hivenen voimakkaampaa juustoraastetta vuokaan päällimmäiseksi.

7. Sipuli. Sitä pitää olla paljon. Tuo nyt pätee lähes ruokaan kuin ruokaan kuten esimerkiksi tyrnimarjakiisseliin ja valkosipulijääteehen.

8. Punajuuri. Pakollinen lisuke makaronilaatikon kanssa.

9. Heinzin ketsuppi.

10. Puolukkahillo. Vähän kuin mustamakkaraan, tähänkin puolukkahillo sopii kuin otsatukka
pienelle possulle.


Siinä resepti sitten lähes olikin. Tällä kertaa poikkesin vähän perinteisestä ja lisäsin kourallisen siipaloituja paprikatäytteisiä oliiveja. Minustahan on hyvää vauhtia kehittymässä oliivirakastaja. Maistuivatkin aika mukavilta joukossa, onneksi muistin vähentää suolaa. Sitten kaikki sekaisin Marista, vuoka uuniin 190 asteeseen 40 minuutiksi ja vetäytymään vähintään 10 minuutiksi.

9 kommenttia:

 1. Just on uunissa ei todellakaan lihamakaronilaatikko vaan oma vatsavedätykseni eli epämääräinen kasvissose broilerisattumilla, MUTTA joukossa hyvinkin paprikatäytteisiä oliiveita... Mausteena mm. muskottia ja pinnalla juusto. Että melekeen ku tää :-D Paitsi että ihana Heinz ei sovi seuraan niin hyvin.

  Mun varhaisin pehmoni oli nimeltään Musti ja sitten sen pienemmän version nimesin hurjapäänä Pikkumustiksi. Mustit on edelleen tallella. Mustpippuriin vasta opettelen, ostin sitä juuri vahingossa mustapippurin sijaan että lienet oikeassa tuosta väärinkäsitysten vaarasta.

  VastaaPoista
 2. Kävipä tekemään mieli makaronilaatikkoa luettuani postauksen!

  VastaaPoista
 3. On tuo vaan niin hyvää ja halpaakin vielä tuo makaronilaatikko. Voisinpa tehdä pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
 4. Ketsuppia ja puolukkahilloa!?!?!?

  VastaaPoista
 5. Muulahdus: Joskus osaat olla pelottava ihan positiivisella tavalla. Ja kyllä heinz sopii. Sehän sopii vaikka vessanpuhdistusaineeksi. Pehmoistani ei enempää: Huppurilta ja Kelmeriltä terkut.

  Kate: Ans mennä sitten. Ruokapolkkailun huono puoli onkin syntiset mieliteot.

  Nenna: Dido.

  Anonyymi: Sto? Was? What? Vad? Que? Hvad? What? Mida? Quoi... I dont spot a conflict here.

  VastaaPoista
 6. Ei kun laita kiltti possu resepti, edes suurin piirtein määrät ja ajat! Olen itse mestarikokki eksoottisissa safkoissa mutta perussuomalaisissa laatikoissa+yms menee metsään jotta rymisee. En vaan osaa. Mies kaipaa kunnon lihamakaronilaatikkoa, niin venäläinen kuin onkin. Apua!

  VastaaPoista
 7. http://valipala.blogspot.com/2007/
  05/pakananruokaa.html

  Tuosta löytyy hyvä ohje makaronilaatikolle. Siihen kun yhdistät minun tämän kirjoituksen juttuni, niin tuskin voit kauheasti seinille mennä ;D

  VastaaPoista
 8. Mua on pitkään houkuttanut kokeilla blogeissa pyörinyttä "raakamakaronilaatikkoa" juuri siksi, että ajattelin siinä vältettävän makaronien ylikypsymisen. En ollut tullut ajatelleeksi että se menisikin näin päin, mutta onhan se nestemäärä tosiaan tarkemmin ajatellen tosi iso... Miten jotkut sitten on kehuneet juuri sitä kiinteämmäksi tai rapsakammaksi? Kiitos kriittisestä herätyksestä joka tapauksessa ;)

  VastaaPoista
 9. Pitänee vaan saada nestemäärät kohdalleen, niin eiköhän siitä hyvää tule.

  VastaaPoista