23.10.2007

Kaalimiehen morsmaikku

Nyt on hyvä aika kaalipadalle. Se toimii kevytruokana, sillä kaalista saa vitamiineja, mutta kaloreita ei niinkään paljoa. Myös hiilihydraatteja vältteleville se sopii, sillä 100 grammassa valkokaalia on vain 4,1 g hiilareita. Tähän kaalipataan tosin laitetaan ohrasuurimoita, mutta hiilarikammoiset voi jättää ne aivan hyvin pois.

Ihan ihmeellisen hyvin kaali toimii lampaan kanssa. Jos intoa riittää, niin jauhelihan saa takuulla korvata lampaalla ja ekstraksi voi laittaa vielä muutaman sata grammaa pekonia. Aivan törkeän hyvää.

Kansanlääkinnässä kaalista tehdyllä mehulla on parannettu flunssaa, pääkipua ja krapulaa. Tulevan puolison löytäminenkin on onnistunut, kun oikeaan aikaan yöllä on leikannut kannan hautausmaalla ja katsonut olkansa yli. En ole ihan varma, olisinko tällä menetelmällä ikinä halunnut löytää vaimoa - varsinkaan yöllä hautausmaalta.Kaali-ohrasuurimopata
rypsiöljyä
2 sipulia
1 dl ohrasuurimoita
400 g sika-nautajauhelihaa
2 porkkanaa
pieni pala juuriselleriä
1 pieni valkokaali
reilu litra vettä
meiramia, mustapippuria, suolaa, basilikaa, chiliä, siirappiaKuullota pilkotut sipulit paistinpannussa öljyssä. Lisää ohrasuurimot ja anna paahtua hetki: keittiöön tulee muheva tuoksu, jossa on kiva kokkailla. Siirrä sipulit ja suurimot pataan, jossa on jo vähän vettä. Freesaa pannulla kevyesti paloiteltuja porkkanoita ja selleriä. Heitä pataan. Paitsi jos haluat porkkanasi napakoina, lisää vasta loppupuolella. Ruskista seuraavaksi pilkottu kaali erä erältä ja heittele taas pataan. Ruskista viimeiseksi jauheliha, mausta se ja lisää muiden seuraksi. Vettä tähän menee ehkä reilu litra. Lisää reilulla kädellä mausteita, erityisesti meiramia ja anna kiehuilla. Siirappia kannattaa lisätä hieman vähemmän. Tarkista puolen tunnin kuluttua maut ja jos tuntuu pliisulta, laita lisää mausteita, fondia tai vaikka liemikuutio. Anna muhia vielä ainakin tunti.

Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa. Tätä saa syödä ihan istualtaankin, vaikka käärme-kaalipataa pitääkin syödä kyykyssä.

-------------------------
Jälkkäriksi Ruotsin Pmmp ja ei mitenkään siihen liittyvää ajateltavaa: kymmenessä käskyssä on alle 70 sanaa, EU:n kaalin hintaa koskevassa direktiivissä jotain ehkä 30 000.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti