8.10.2007

Oomkullrunkelkorv

Ei ehkä kannata liikaa miettiä, mistä siskonmakkara sikiää, johan sen nimikin kertoo. Sen tiedän, että joku possusisarusparvesta on saanut kyytiä. Ruotsalaisethan tässä tietysti taas ovat olleet vauhdissa. Nuo kieroakin lierommat länsimaan asukit muunsivat raakamakkaraa tarkoittavan saksalaisen ja ranskalaisen sanan siskonkorviksi, kun eivät raukat muuta keksineet. Miten olisi ollut vaikka örngottskorv, kalasbyxakorv tai oomkullrunkelkorv?

Siskonmakkara on taidettu löytää Suomessa uudestaan: siitä kertoo kauppojen tyhjät siskonmakkarahyllyköt. Voi olla, että huonolla säilyvyydellä on oma merkityksensä. Surullista vaan, että se löydetyin asia on yhä edelleen siskonmakkarakeitto. Kaikki kunnia sillekin, onhan se keittojen Von, soppien Sir ja hämmennysten Herr.

Mutta voi tuota rattoisaa raakamakkaraa käytellä vähän muuhunkin... miltäs seuraavat ideat kuulostaisi?

- hernekeittoon
- gumboon
- pyttipannuun
- tomaattikastikkeeseen
- ihan vaan pannulle paistumaan ja perunoita ja purjokastiketta päälle
- hirvirullan täytteeksi
- pastaanSiskonmakkara-fenkolipasta

Mistä tulikin mieleeni, että meillähän syötiin juuri tosi hauskaa ja maukasta pastaa. Siitä tulikin lähes perheruokaa, kun...

' siskonmakkaroiden lisäksi lautaselle tyrkittiin
' pappardellea (pappa = isä), siis leveähköä nauhapastaa
' sipulia (Puli = juuri keksimäni syntymähetkinen lempinimi toiselle veljelleni),
' fenkolia (Koli = vaimoni mahdollinen, mutta epätodennäköinen syntymäpaikka),
' puoli purkkia tomaattimurskaa (Urkki = mummoni alter ego),
' persiljaa (Silja = kummitustätini),
' sokeria (Soke = Isän siskon mies),
' Vähän mausteita ja Liikaa yrttejä (VL = nimikirjaimeni),
' parsakaalin kukintoja (Into = Kummatkin vaarini olisivat halunneet olla Intoja, toisesta tuli sitten Runo ja toisesta Arvo)

' ja jälkkäriksi lisaa marjaa (Marja-Liisa = toinen kummitusätini)

Freesaile hetki ohuiksi siipaloitu sipuli ja fenkoli öljyssä. Lisää tomaattimurska ja hieman vettä. Ripauta tujaus sokeria ja haluamiasi mausteita ja yrttejä joukkoon, kuivattua persiljaa ehdottomasti. Puristele joukkoon pieniä siskonmakkarapallukoita, jotka luultavasti ovat niin suolaisia, ettei suolaa tarvi enää lisätä. Lisää pienet parsakaalin kukinnot. Kaada lautaselle pastan päälle ja sekoita.
9 kommenttia:

  1. Kiitti! Hauskuutat flunssaoleiluani :)

    VastaaPoista
  2. Hmmm... alan vahvasti epäillä sinun työskentelän työpaikkani henkilöstö"ravintolassa". Siellä tarjoillaan aika ajoin siskonmakkara-pastaa. Yllätys minulle oli että olet mies... tai ainakin oletan nyt että olet mies koska mainitsit sinulla olevan vaimon. Ok, olen uusi lukija, ja automaattisesti ennen tätä oletin sinun olevan nainen. En tiedä miksi.

    VastaaPoista
  3. Vähän kurkku on karhea täälläkin. Joutuu varmaan kaivamaan talvitakin.

    Anni: En taida kyllä työskennellä :D Viimeksi kun katsoin peiliin, näytin ainakin mieheltä. Tai sitten otan pestin sirkukseen.

    VastaaPoista
  4. Possuneiti Polkkavarvas, siskonmakkarassa on kyllä jotain puistattavaa, jota edes taitava imagonmuutostyösi ei voi poistaa. Puistaa. Äiti puistaa puistaa vaan. Tuo viimeinen on runosta, joka on julkaistu muistaakseni Äiti-nimisessä kirjassa, jossa oli lasten kirjoittamia säkeitä äideistään. Siitä tuli perheemme sisäinen vitsi joskus 20+ vuotta sitten. Äitien auvoisa elämä.

    VastaaPoista
  5. Possuneiti pois se minusta pois hus. Mutta Muuli Ylisormi kuules, kun sinähän et olekaan lihastelija. Minusta siskonmakkara on hyvinkin sympaattinen pötkylä, joka ei edes tarkoita pahaa kellekään ;()

    VastaaPoista
  6. Ja mitä runoihin tulee...

    Mother
    Tell your children not to walk my way
    Tell your children not to hear my words
    What they mean
    What they say
    Mother

    VastaaPoista
  7. Ai että mua jäi häiräämään toi viimeisin äitee-luritelma.Mietin pääni puhki miksi se kuulostaa niin tutulta ja nyt koin valaistumisen-sehän on tietenkin legendaarista Danzigia =))) Hyvä biisi.Hyvää ruokaa myös täällä,ettei jää mainitsematta ;)

    VastaaPoista
  8. Jep jep. Danzighan se. Joskus kajarini huutaa MAVÖÖÖÖÖ.

    VastaaPoista
  9. Hei Polkkis, ja kiitos hauskasta blogista!


    Pakko oli tulla kertomaan että siskonmakkara sopii hyvin myös cannelonin täytteeksi!!! Sotkuista se tursuttelu oli joo, mutta lopputulos korvaa siivoukseen, ja käsienpesuun, kulutetun ajan. Itse laitoin alle mausteisen tomaattisoossin ja päälle juustosoosin. Kypsymisaika on kyllä aikamoinen arvoitus, tunnin tais meillä vuoka olla uunissa ja kypsää oli.

    VastaaPoista