16.6.2006

Lihan kanssa tai ilman

Con carne tarkoittaa lihan kanssa, vaikka kaikissa chili con carneissa ei lihaa olekaan. Puritaaniversioista sitä tietysti löytyy. Chili on vääristynyt muoto espanjan sanasta chile. Chili con carne tunnetaan maailma myös lyhyellä nimellä chili ja esimerkiksi Yhdysvaltojen Teksasin nimikkoruoka on chili, jolla tarkoitetaan juuri siis tätä kyseistä pitkää muotoa.

Chili con carnen alkuperä on pienoinen arvoitus. Se ei kuitenkaan ole meksikolaisesta keittiöstä lähtöisin, kuten usein ajatellaan. Mahdollinen alkuperä löytyy Teksasista, jossa chili con carnen tapainen ruoka tuli 1840-luvulla paikalliseksi vastineeksi pemmikaanille. Pemmikaaani valmistettiin kuivatusta lihasta, rasvasta ja mausteista. Toinen mahdollinen alkuperä löytyy 1880-luvun San Antonion kaupungista, jossa chili con carne syntyi köyhien tejanojen keittiöissä. Muutamasta lihanpalasta piti saada riittämään koko perheelle, jolloin ruokaa piti jatkaa mm. chilihedelmällä. Luulisi kuitenkin, että paikalliset intiaanit olisivat keksineet tavan jo paljon aikaisemmin. Kolmas teoria kertoo chilikuningattarista eli chili queens, jotka toimivat 1800-luvun lopulla San Antonion torilla ja muilla julkisilla kokoontumispaikoilla. Suurista padoistaan he myivät muhennosta, jossa oli mm. lihaa ja chilihedelmää. Ruokahistorioitsijat ovatkin varsin kiinnostuneita näistä kauniista ja värikkäistä naisista, niin suosittuja he olivat. San Antonion yö, ilman vierailua chilikuningatteren pakeilla, ei ollut sanonnan mukaan täydellinen.

Chasenin ravintola Hollywoodissa tuli tunnetuksi chili con carnestaan. Kerrotaan, että kun Kleopatra-elokuvaa kuvattiin Roomassa, Elizabeth Taylor lennätti ruokansa juuri Chasenilta. Muita kuuluisia asiakkaita olivat silloinen ensimmäinen nainen Eleanor Roosevelt. FBI:n johtaja, J. Edgar Hooverin, mielestä Chasenin con carne oli maailman parasta. Chasenin kerrotaan lähettäneen ruokaansa myös sairaalavuoteella makaavalle Clark Gablelle - luotettavan tahon mukaan Clark olisi syönyt sitä päivälliseksi juuri ennen kuolemaansa.

Kuuluuko pavut oikeaoppiseen chili con carneen? Ei aavistustakaan. Näyttää jakavan mielipiteet aika hyvin. Ainakin ne sopivat hyvin kyseiseen ruokaan, mutta minä en olekaan con-carne-ortodoksi. Ruokalajiin varmuudella kuuluvat naudanliha, chilihedelmä, roomankumina, valkosipuli ja sipuli. Jokainen tehköön omanlaisensa. Tällaisen minä tein.


Chili con carne

400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipuli
1 tuore chili
1 kuivattu chili
oreganoa
timjamia
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
1 tlk kidneypapuja
suolaa
pippuria
sokeria


Chili con carne on hyvää arkiruokaa. Tällaisesta jauhelihamössöstä saa kuitenkin paljon juhlavampaa, kun ei ajattele mössöä arkiruokana, vaan klassikko chili con carnena. Punaviinistä saisin varmaan tukkapöllynä, vuh-vuhit ja satinkutia oikeauskoisten taholta. Sitä nyt sattui kuitenkin löytymään avattu pullo, joten en voinut vastustaa kiusausta.

Freesaa pilkottuja sipuleita ja chilejä hetki öljyssä. Lisää pannulle jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska ja punaviini ja heitä päälle ripaus sokeria. Anna kiehua kokoon hetken aikaa. Mausta sörsseli oreganolla, timjamilla, suolalla ja pippurilla. Lisää pavut. Anna muhia vielä hetki ja tarkista maku. Tarjoa keitinperunoiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti