14.6.2006

Salviaa ja kilpikonnia

Maustekaappini on jo pitkään ollut kaaos. Purkeissa kyllä on jotain mömmöjä, mutta ei aavistustakaan mitä. Joissain purkeissa jopa lukee jotain, vielä kun lukisi suomeksi. Pahimpia ovat pienet muovipussinyssykät, jotka ovat saapuneet länsirannalle jostain epämääräisistä paikoista. Ehkä Syyriasta. En ole kyllä käynyt lähelläkää sitä, jossei Golania lasketa. Päätinkin tänään tehdä sokkotestin ja laittaa käteni maustekaappiin. Lumiukolta tuoksuva kaulaliina silmien eteen ja käsi kurottavaan asentoon. Etusormeni hipaisi jotain iljettävän ällöttävää kuten kuollut myyrä, mutta pian ymmärsin, että se tuskin oli mahdollista. Otus paljastui minikilpikonnaksi, mutta ei siitä sen enempää. Puristauduin lähemmäksi purnukkaröykkiöta ja päätin olla rohkea kuin Pelastakaa Joensuun Bändit ry ja tarttua härkää sarvista. Käteeni osui aavistuksen tylsä purkki, sillä siinä luki sarviapilaa. Halusin kuitenkin purnukan, jossa ei lukisi mitään ja otin toisen purkin. Purkissa oli jotain vihertävää yrttiä, jonka haistamalla tunnistin salviaksi. Siivosin maustekaapin, laitoin nimilaput purkkeihin, vein kilpikonnan Paraisten eläinlääkärin alaisena toimivalle löytöeläinsuojeluvaltuutetulle ja olin iloinen kuin ankanpoikanen. Tulikin mieleen, että lähden kohta Kupittaan maauimalaan uiskentelemaan veessä. Siis vasta kohta. Ensin keitto kiehumaan.


Salvialta salskahtava kesäkeitto

1,2 l liha-/kasvislientä kattilaan kaadettuna
6 varhaisperunaa raaputettuina ja pilkottuina
3 porkkanaa pilkottuina
1 kukkakaali kukinnot irrotettuna
1 sipuli isoksi silputtuna
1 pss sokeriherneitä kattilaan tumpattuna
1 chili pieneksi pilkottuna
½ kesäkurpitsa pilkottuna
½ litraa maitoa kattilaan kaadettuna
1 rkl salviaa kuivattuna
1 laakerinlehti kattilaan viskattuna
suolaa ja pippuria maun mukaan lisättynä
ruohosipulia hellästi hakattunaLiemi kattilaan kiehumaan. Voit tehdä sen myös vedestä ja parista liemikuutiosta. Mukaan perunat, porkkanat, kukkakaali, sipuli, sokeriherneet, chili, laakerinlehti ja salvia. Lisää 10 minuutin keittämisen jälkeen kesäkurpitsat. Keitä vielä n. 7 min , tai niin kauan kuin kaikki ovat kypsiä, lisää maito ja kiehauta. Tarkista suola. Poista laakerinlehti ja huispauta kattilaan ruohoiset sipulit.

4 kommenttia:

  1. Äitiltä terveiset. On sun sivujen puolesta puhuja, kun on kertoman mukaan niin hauskaa. Kävin tutustumassa ja kannnatti :D

    VastaaPoista
  2. En tiedä miksen koskaan ole kokeillut noita paistettuja banaaneja, vaikka näyttävät niin hyviltä, kuten edellisessä postauksessasi. Ja maisutvat varmasti myös. Tuo suklaa lisänä saattaisi innostaa?? ;)

    VastaaPoista
  3. No suklaa lisänä kiinnostaa aina :)

    VastaaPoista