23.1.2006

Tarte Tatin

"If you have an apple and I have an apple and we exchange apples then you and I will still each have one apple. But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas."

- George Bernard Shaw

Taas joku gallup-kyselijä soitti ja yritti saada minua vastailemaan asioihin, mihin ei nyt vain juuri sillä hetkellä jaksanut vastailla. Montako kertaa viikossa syöt hedelmiä? Luettelen seuraavaksi omenalajikkeita, kerro aina kun lajike on tuttu sinulle. Tähän tapaan. Yleensä olen ihan kohtelias ja kerron vain, ettei minulla ole aikaa. Niksi-Pirkasta löytyi kyllä hyvä idea, jota voisi ehkä jopa koittaa: "- Seuraavan kerran kun kotiisi soittaa gallup-kyselyjä tekevä rasittava henkilö, vastaa joka kysymykseen sanomalla sukkahousut. Kokemusten mukaan tämä vähentää kotirauhan häiritsijän kyselyhaluja melkoisesti." Sukkahousut ja niksi-Pirkka - kuinka paljon tylsempi maailma olisikaan ilman. " Leikkaa sukkahousujen molempiin kärkiin pieni reikä. Laita toiseen reikään sormi ja toiseen kynä. Näin sinulla on kätevä harppi. Ja muista vielä, että mitä isommat housut sitä isompi ympyrä." Seuraava on silti suosikkini, vaikkei siihen sukkahousut mitenkään liitykään: " Vanhoista puhelinluetteloista saat kätevästi osoitekirjoja. Viivaa vain yli kaikkien tuntemattomien nimet."

Törmäsin väittämään, että omena pitää aamuisin paremmmin hereillä kuin kahvi. En ole ikinä ennen kuullutkaan moisesta. Toisaalta kahvia en edes juo. Äitini pelotteli joskus - ollessani viisi vuotias pellavapäinen kahviaddikti - että tulee ihan mustat hiukset. Ja siihen loppui juominen. No joo... mutta mihin tuo väite mahtaa perustua vai sokeriin? Jos nukkuu omenapuun alla myrsykyllä, niin silloin väite saattaa olla perusteltu. Tai jos vaimo herättää sinut heittämällä omenalla päähän sen sijaan, että toisi mukavasti kahvin sänkyyn. Eikä omenassa ole kofeiinia, vaikka niinkin olen kuullut väitettävän. Mutta hah: syanidia omenasta kyllä löytyy tai oikeastaan siemenistä. Kuulostaa aika pelottavalta, vaikka omenan päivässä pitäisi pitää lääkäri loitolla. No ei hätää. Vaikka syanidi onkin hyvin myrkyllistä, elimistö pystyy käsittelemään pieniä määriä (0,003-0,005 g) vaarattomiksi. Syanidi tuskin edes piristää, vaikka mistäs sitäkään tietäisin. Ja onhan omena ihan oikeesti tosi terveellistä. Omenan kuorista on löydetty voimakkaita antioksidantteja, jotka estävät hapen aiheuttamia vaurioita soluissa. Kuulostaa kuitenkin hieman ristiriitaiselta, sillä minulle on ainakin opetettu pienestä pitäen, että ulkomailta tuotu omena pitää kuoria, koska niistä jos jostain löytyy tuholaismyrkkyjä. Toisaalta opetettiin minulle, että kahvi mustaa hiukset. Joten mistäs minä mitään tietäisin.

Pitänee vielä mainita Dr. Hirsch, omenoiden haisteleminen ja painon pudottaminen. Sen verran skeptikko olen, että taidan tarjota vain linkin. http://www.aromapatch.org/aroma.htm.

Apple Magic (By Margaret Hillart)

 
In every single apple lies
A truly magical surprise.

Instead of slicing down,
slice through
And watch the star
appear for you!
Jos haluaa heittäytyä oikein luovaksi, voi omenan leikata Margaretin neuvoin puoliksi ja
alkaa harrastaa kangaspainantaa. Minä en halua. Jouluna voi sitten olla iloinen ja
hukuttaa sukulaiset tyynyliinoihin, joissa on niin kauhean mukavia kuvioita. Ja jos haluaa
olla vieläkin luovempi kannattaa kuunnella nimimerkki Fafesaken kommentti tukikohta.netin
keskustelupalstalta:
"ÄÄHÄÄÄHHÄÄK PRÖÖT PRÖÖT hyyga huuga mä oon FURSUFAKE
IMPESIlle hsdfgiwsyuz kökökö Joulu Joulu olla täs Joulu on taas... MÄ HALUUN
KINKKUU! jimputi jamputi PUm puM. Nakki koje. FaFesaKE haluun nakin.MANSIKKA PÄÄRYNA
ANANAS OMENA."
 

Tarte Tatin

Alkaa olla pää sen verran höllänä, että jos siirryttäisiin ruokaohjeisiin. Tänään väännetään Tarte Tatin, eräs helpoista jälkkärisuosikeistani. Jotkut saattavat tuntea tämän myös nimellä keikauskakku. Kakun voi toki valmistaa muistakin hedelmistä kuin omenoista, mutta omenat vaan yksinkertaisesti toimii.


4 omenaa
1 dl sokeria
2 tl kanelia
50 g voita
200 g voitaikinaa

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Paloittele n. 8 osaan. Tässä ei tarvi pelätä vaikka omena vähän pääsisi tummumaan. (Yleensä jos omenan tummumista haluaa ehkäistä voi päälle ruiskauttaa jonkin sitrushedelmän mehua. Jos teen salaattia, johon tulee kuorittuja omenoita, marinoin niitä muutaman minuutin ensin sitrusmehussa.) Asettele omenapalat tiiviisti uunin kestävälle pannulle ja lisää mukaan voinokareet, kaneli ja sokeri. Anna pannun lämmetä kunnolla ja sokerin muuttua kullanruskeaksi. Ota pannu levyltä ja asettele voitaikina kuoreksi omenoiden päälle. Paista Tatin 200 asteisessa uunissa kullanruskeaksi ja kumoa lautaselle välittömästi uunista ulos tultua. N'Joy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti