27.1.2006

Kylmäsavulohitartar

Hot Shot!: Part Deux -elokuvan lopputeksteissä sanotaan, että näyttelijä Richard Crenna on keksinyt tartarkastikkeen. Uskokoon, ken haluaa. Mielummin kuitenkin rambotähti Crenna kuin kuvaa piiskava Sheen. Tartarkastikkeen alkuperästä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa. Nimi on kyllä tullut raaoista tataareista siis kansasta joskus tuolla jossain. . Ranskan sana tartar voidaankin löysästi kääntää tarkoittamaan raakaa. Ranskalaisessa muodossaan tartarkastike on tarkoittanut majoneesia, johon on sekoitettu hienoksi pilkottua sipulia, pilkottuja kananmunia ja hienoksi hakattua persiljaa. Ravintoloissa tartar tarkoittaa usein majoneesiin sekoitettuja säilyketartarkuutioita. Tartarkastike toimii loistavasti kalan kanssa, mutta myös ranskisten dippinä se on ihan sikahyvää.

Me ei tehdä kuitenkaan tätä tartaria majoon vaan smetanaan. Smetanahan on tosi kevyttä ja vaikkei olisikaan, niin siitä voidaan tehdä kevyttä. Rasvaisista ruoistahan poistuu kalorit, jos kukaan ei näe, että syöt niitä. Toinen vaihtoehto on nuolla ruoan valmistusastiat, koska myös silloin poistuu kalorit. Jos ei tuokaan auta, niin kannattaa lihottaa lähellä olevia ihmisiä - näyttää itse hoikemmalta. Pään hakkaaminen seinään kuluttaa 150 kilokaloria tunnissa ja jos siihen yhdistää kyykkyyn-alas- liikeen, voi huoletta huitaista purkillisen smetukkaa.


Kylmäsavulohitartar


250 g kylmäsavulohta
1/4 sipulia
tilliä
1 rkl kapriksia
smetanaa vajaa purkki
suolaa
valkopippuria

Aloita heittämällä kaprikset pannulle. Ideana olisi, että kapriksista saisi turhat nesteet pois, joten älä käytä öljyä. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Pilko sipulit pieniksi ja leikkaa tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta. Smetanaa voi myös hieman vatkata, jos haluaa. Tarjoa tartar sieniohukaisten kanssa. Eli ihan normaaliin ohukaistaikinaan lisätään vain pieniksi pilkottuja suolasieniä ja sipulia. Tartarmössö on kyllä hyvää ihan ruisleivänkin päällä. Ideana olisi, että kuuma sieniohukainen tulisi keskelle lautasta ja sen päälle kostutetulla lusikalla munan muotoon taiteiltu tartarkastike, joka sitten lähtisi hieman sulamaan ennen pöytään vientiä. Koristeeksi reunoille voi laittaa vaikka tippoja ruokaöljyllä jatkettua pestoa.

Ja perinteinen vitsi.

An Eskimo woman drives her snowmobile into town to get it fixed. She goes to the mechanic and tells him the problem and the mechanic tells her that it will take him a while to fix it. He tells her to go across the street to a nice restaurant where they are having a special on fish and to come back when she is done. She comes back two hours later and asks the mechanic for her snowmobile. The mechanic gives it to her and says, "You blew a seal." She looks at him and wipes her mouth and says, "No, that's just tartar sauce."


3 kommenttia:

  1. Onnittelut särmästä uudesta ulkoasusta. Se entinen punainen tausta oli hirvein mahdollinen kontrasti kaikille ruokakuville.

    VastaaPoista
  2. Vietettiin eilen tyttöjen iltaa ja tein alkupalaksi kylmäsavulohitartarin. Kaikki olivat tosi tyytyväisiä ja kyselivät ohjetta. Neuvoin sivuillesi. Tosi helppo tehdä ja niin hyvää. Sienilättyjä en jaksanut paistaa, mutta tarjosin tartarin paahtoleivän päällä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anna. Olen erittäin paljon samaa mieltä. Vuodatuksesta ei löytynyt oikein mitään järkevää valmispohjaaa, ja en jaksanut itse alkaa hooteeämällätä. Josko olisin osannutkaan. Itse asiassa vuodatus näyttää olevan taas down, jota se on ollut silloin tällöin lähipäivinä. Okei tiedän kyllä, että vuodatuksen pitäjä on hieman huonossa hapessa tällä hetkellä, mutta silti. Kaikki kunnia kuitenkin vuodatukselle ja ison työn tekijälle, Tuomakselle. Ja Karolle...Loistavaa! :)

    VastaaPoista