27.1.2006

Halpaa pastaa Alepasta!

Viikolla on tullut syötyä niin gourmet'ta, että tekee jo mieli jotain maanläheisempää. Jos olen harrastanut hulttiovekaraelämää ja seuraavana päivänä sattuu olemaan heikko olo, niin sielu ja ruumis kaipaavat yleensä ahmittavaa.. Sinänsä huono juttu: jos sattuu olemaan alkoholia veressä, niin elimistö ei pysty käsittelemään ruoassa olevaa rasvaa, vaan varastoi sen kauniiksi ihon alaisiksi pallukoiksi ja maksan ympäryskerrokseksi. Toisten tekee mieli pizzaa tai juustorullaa, minulle menee mainiosti sipuli, makaroni ja jauheliha sekoitettuna. Eikä tarvi muuta kuin vähän ketsuppia, pippuria ja suolaa. Kutsunkin tätä nimellä lämi, koska sitä tulee vaan lämättyä niin terhakkaasti ruokatorveen. Pian onkin paha olo ja tuntuu kuin olisi ollut intialasen ravintolan seisovassa pöydässä à la Maha Rajana. Passports, please - ja voisi jättää urheilun väliin.

En kuitenkaan ollut eilen viettämässä pahaa elämää, joten emme valmista tänään lämiä. Mutta pastaa kuitenkin. Espanjan suosituin kinkku on ilmakuivattu Serrano-kinkku (jamon serrano), jonka valmistusaineina ei ole käytetty muuta kuin suolaa, kinkkua ja Espanjan jäähdytettyä vuoristoilmaa. Serrano-kinkku valmistuu minimissään yhdeksässä kuukaudessa enintään 34 asteen kypsytyslämpötilassa. Ilman suhteellisen kosteuden pitää olla 60-90 prosenttia. Kinkku on valmis, kun siitä on haihtunut vettä vähintään 34 prosenttia. Hieman kyllä harmittaa, että jäi La Carihuelan matkalta tuomatta kinkut. Kuvittelin, että lentokentällä hinnat olisivat samaa tasoa kuin "maissa", mutta luulin väärin ja ostokset jäi tekemättä.


Seuraava ohje on todella yksinkertainen, mutta tulos käsittämättömän herkullinen ja valmistuu noin viidessätoista minuutissa.


Pasta serrano

Tagliatelle-pastaa
Ilmakuivattua kinkkua
Rucolaa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa


När vattnet börjar från Björneborg, heitä pastat kiehumaan. Pastan keitinveteen ei ole mitään tarvetta lisätä öljyä, kuten yleisesti kuvitellaan. Keitä pastat al dente ja laita lautaselle. Sekoita joukkoon ilmakuivattua kinkkua ja rucolaa. Lisää joukkoon oliiviöljyä - itse tykkään juuri tässä ruoassa käyttää sitruunanmakuista extra virginiä, joka antaa mukavaa raikkautta. Mausta reilulla määrällä mustapippuria ja ripauksella suolaa.

- Mitä kinkku sanoi, kun sitä kiusattiin? Tämä on kinkkukiusausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti